Spot On-host Zakia Picolina over online haat: “Sommige comments maken me misselijk”
- Artikel
- 24 nov 2023
- 5 minuten leestijd
Als Spot On-host, spreker en influencer krijg ik steeds vaker te maken met online haat. Het is alleen niet altijd even makkelijk om die negativiteit te laten voor wat het is. In dit artikel deel ik met jullie mijn ervaringen en geef ik tips om hiermee om te gaan. Read and learn…
Als presentator en influencer op social media, ben ik all in gegaan voor mijn passie. Maar guess what? De online droom heeft een minder leuke kant: online haat.
Content maken vind ik geweldig. Het stelt mij in staat om in de creatie modus te gaan, mezelf uit te drukken en een community van gelijkgestemde zielen op te bouwen. Maar helaas, met de groei en erkenning komen ook de internet trolls en haters.
In het online tijdperk is de haat nog erger geworden. Mensen kunnen zich achter hun anonieme profielen verschuilen. Ze zijn daardoor keihard en kennen geen grenzen. Niet zonder resultaat: hun gemene berichten kunnen je compleet van je stuk brengen en je zelfvertrouwen laten kelderen.
Omgaan met de haters
Online haat is iets waar ook ik regelmatig mee te maken krijg. Soms zit de haat verpakt in een doosje met een mooie strik eromheen waardoor het moeilijk te onderscheiden is van kritiek of feedback. Vaak is het overduidelijk. Het is bedoeld om je te kleineren, een slecht gevoel te geven of om je mentaal kapot te maken. Om dat niet te laten gebeuren kun je online haat mijn inziens het beste bestrijden door het niet te lezen, geen ruimte ervoor te creëren en door te verwijderen/blokkeren.
Het is alleen niet altijd simpel om die negativiteit gewoon te laten voor wat het is en je te focussen op wat écht telt. Dat ervaar ik ook. Er zijn momenten waarop ik ze compleet kan negeren en er zijn dagen waarop ik één en dezelfde opmerking wel tien keer lees. Soms brengen die hatelijke berichten mijn energie omlaag, andere keren laten ze me juist lachen. Soms roepen ze boosheid bij me op, terwijl ze me op andere momenten compleet verbijsteren of zelfs laten schrikken. Het is een emotionele achtbaan, dat kan ik je wel vertellen.
“De opmerkingen die me het meest raken, zijn die over mijn kinderen”
De haatreacties die ik ontvang gaan werkelijk over van alles. Soms gaat het over mijn kledingstijl, waarbij de ene persoon vindt dat ik te bloot ben en de ander juist dat ik te bedekt ben. Soms gaat het over mijn content, mijn werk of huwelijk. Ook mijn werk bij Spot On gaat niet zomaar aan de haters voorbij. Ze hebben commentaar op mijn empathie, mijn stem en mijn gezichtsuitdrukking tijdens interviews. Soms kan ik begrijpen waarom iemand iets vindt, soms zijn het keiharde leugens.
Eerlijk gezegd zijn de opmerkingen die me het meest raken, die over mijn kinderen. Het lijkt alsof de zogenoemde moedermaffia zich maar al te graag bezighoudt met het oordelen over andermans kinderen en opvoeding. Ik heb weleens opmerkingen gekregen dat mijn kinderen te dik zouden zijn, dat ze wellicht niet de Islamitische opvoeding meekrijgen die ze zouden moeten krijgen en zelfs beschuldigingen dat ik ze 'misbruik' als ze poseren voor een samenwerking. Dat raakt me diep en eerlijk gezegd maakt het me behoorlijk misselijk. Hoe kun je nu negatief praten over kinderen? Al helemaal van moeder tot moeder. Kinderen zijn zo puur en onschuldig. Als moeder begrijp ik echt niet hoe iemand zoiets kan doen.
“Het is je eigen schuld”
"Jij kiest ervoor om online actief te zijn, dus dan kan je ook kritiek verwachten. Eigen schuld, dikke bult."
"Het is je eigen schuld, jij kiest ervoor om jezelf online te laten zien. Als je aandacht zoekt, moet je ook met de negatieve reacties omgaan."
"Jij laat je kinderen zien aan de wereld, dan vraag je erom. Als er kritiek is, is dat jouw verantwoordelijkheid."
Dit zijn een paar van de opmerkingen die ik krijg als ik besluit te praten over de online haat. Ik begrijp dat ik online ben en dat er kritiek kan komen. Maar waar ik het nu over heb, de haat, gaat verder dan constructieve feedback of legitieme kritiek.
Het gaat over leugenachtige comments, Facebook topics die gebaseerd zijn op laster en smaad, Instagram lives waarin lelijke dingen over mij en mijn gezin worden gezegd, e-mails naar mijn werkgever met de vraag of ik ontslagen kan worden en zelfs bedreigingen.
“Ik heb ook geleerd dat de haat van anderen vaak voortkomt uit hun eigen ongelukkig zijn”
Ik laat me niet ontmoedigen door deze hatelijke berichten. Telkens weer sta ik op tegen internettrolls en blijf ik trouw aan mezelf. Wat me hierbij helpt, is me ervan bewust zijn dat mijn normen en waarden niet identiek hoeven te zijn aan die van anderen, zelfs niet als ze dezelfde afkomst en religie delen.
Ik ken mezelf goed en sta sterk achter mijn overtuigingen. Reflectie en het bekijken van zaken vanuit verschillende perspectieven zijn essentieel voor mij. Ik heb ook geleerd dat de haat van anderen vaak voortkomt uit hun eigen ongelukkig zijn. Die hatelijke berichten zeggen niets over mij, maar alles over hen; hoe ze naar zichzelf kijken en de wereld om zich heen waarnemen. Ik vraag God om hen zelfliefde te schenken, zodat ze hun verbittering kunnen loslaten.
Gelukkig kan ik altijd rekenen op een warm en hecht (offline) netwerk als steun. Mijn familie, vrienden en kennissen zijn prachtige mensen die onvoorwaardelijk voor me klaarstaan.
Mijn gouden tip voor jou
Hier is mijn gouden tip om af te sluiten: We hebben vaak de neiging om ons te laten overweldigen door negativiteit, want dat valt het meest op. Maar als je je richt op de positieve aspecten en de liefde om je heen, zul je ontdekken dat er veel meer prachtige mensen en liefdevolle reacties zijn dan negativiteit. De meeste mensen deugen.
Bekijk de aflevering over online haat hier: