Alex (26) is beginnend drag queen: “Ik hoef niet meer ‘mannelijk’ te zijn”
- Artikel
- 19 jan 2023
- 11 minuten leestijd
Drag is magisch. Één en al pracht en praal. Eigenlijk zijn drag queens de royalty van de queer community. En daarbuiten, als je het ons vraagt. Maar hoe wordt iemand drag queen, en waarom? Waar loop je tegenaan als dragqueen? Kelly Pump is pas nét begonnen en vertelt jullie alles wat jullie willen weten.
Wanneer ben je begonnen met drag?
“Rond Halloween organiseerde een vriend van mij een groot feest. Het was niet per se een Halloween feest, maar mensen mochten wel verkleed komen. Ik wil dan eigenlijk altijd all-out gaan met het idee: als ík in ieder geval over the top ga, voelen andere mensen zich meer op hun gemak. Dan hoeft niemand zich zorgen te maken dat ze de gekste zijn op het feest. Dus ik besloot om in K3-drag naar het feest te gaan. Op dat moment voelde ik mezelf zó erg, maar achteraf was het a little rough. Er kwamen ook allemaal drag queens naar mij toe met allerlei complimenten en iemand zei zelfs dat ze mij wilde boeken. Ik was heel heel erg verrast, want dit was totaal niet de bedoeling. Vervolgens vroeg een vriend van mij of ik samen met een andere queen een bingo wilde hosten voor het goede doel. Natúúrlijk wil ik dat! Alsof dat niet genoeg was, zei Abby OMG (een bekende drag queen) opeens dat ze mij wilde boeken voor haar avond in Club Nyx. Ik dacht eerst dat ze een grapje maakte, maar ze meende het. Ik pieste echt in mijn broek. Ik ben wel iemand die een kans grijpt als die zich voordoet, ook al vind ik het doodeng. Dat is namelijk nog nooit slecht uitgepakt. Dus daar sta je dan. Je eerste optreden in Club Nyx; de plek waar zo veel grote namen optreden: Abby OMG, Envy Peru én niemand minder dan Trixie Mattel. Bizar.”
Hoe gingen de voorbereidingen voor je eerste show?
“Het scheelt dat ik best handig ben, want ik had niet lang te tijd om mij voor te bereiken. Ik heb tweedehands een jurk bij de IJhallen gehaald en die heb ik ingenomen en andere mouwen erop gezet. Ook mijn pruik heb ik zelf gestyled. Dat vind ik persoonlijk leuk aan mijn drag, dat veel van mijzelf is.”
Hoe voel je je eigenlijk als je in drag bent?
“Wanneer je in drag bent heb je een soort harnas aan. Aan de ene kant voel je je heel sterk, maar toch ben je heel kwetsbaar. Stel dat ik van de gig naar huis ga met de Uber, dan denk je toch even twee keer na over hoe je chauffeur eigenlijk gaat reageren. Maar als je in de bar of club staat waardeert iedereen je. Mensen kijken tegen je op en willen met je op de foto. Dat is nog wel even wennen.”
Hoe gaat het sindsdien met boekingen?
“Voor iemand die net begint, heb ik het eigenlijk mega druk. Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee en daar klaag ik zéker niet over, maar het is wel intens. Eigenlijk had ik tegen mezelf had gezegd dat ik maximaal twee keer per maand drag wil doen. Deze week sta ik al drie keer in drag en doe ik op één avond zeven nummers, dus je kan zien hoe dat gaat, haha. Waar ik ook wel enigszins geluk mee heb, is dat ik al een hele tijd bevriend ben met mensen die aan drag doen. Dus doordat ik al in die scène zit, kennen mensen wat sneller mijn naam. Hierdoor krijg ik nu al hele leuke optredens. Zo sta ik deze maand op Winter Pride in Rotterdam, Sta ik op een kickboksevenement en doe ik in februari een brunch met Megan Schoonbrood. Dat zijn allemaal wel gigs waar je normaal als beginnend drag performer iets langer op moet wachten. Ik heb nu voor dit jaar al acht boekingen staan. Als ik nu terug denk besef ik dat het echt een wervelwind is sinds december.”
Waar denk je eigenlijk dat je interesse in drag is begonnen?
“Echt járen geleden heb ik een paar keer in mijn slaapkamer volledige drag make-up bij mezelf gedaan. Maar na een paar keer dacht ik ‘nee, ik wil dit toch niet doen’. Er hangt namelijk best een stigma op drag queen zijn. Dat je heel vrouwelijk zou moeten zijn, bijvoorbeeld. Op mijn negentiende was dat niet iets dat ik wilde. Ik wilde gewoon ‘jongensachtig’ gevonden worden, want ik hoorde al heel mijn leven dat ik te ‘meisjesachtig’ was. Ook was ik toen al best wel flink bezig met sporten, dus daar heb ik mij toen op gefocust. Ik heb toen heel drag eigenlijk aan de kant gezet en ben ik doorgegaan met mijn leven. Ik keek wel veel naar Ru Paul’s Drag Race, want ik voelde toch nog altijd een sterke aantrekkingskracht tot drag. Iets aan dat hele ‘popster-achtige’ van drag trok mij gewoon heel erg aan. Maar ik heb nooit echt de ruimte gehad of gemaakt om er iets mee te doen. Ik heb eerst gymnasium afgerond en toen de universiteit. De focus lag wel op succesvol worden, maar dan meer op academisch gebied. Maar de laatste twee jaar ben ik meer gaan nadenken over wat ik zelf leuk vind. Wat vind ik nú leuk om te doen? Toen leek het mij leuk om pruiken te gaan stylen. Dus kocht ik een paar pruiken en ging ik dat doen. En op festivals deed ik weleens vette make-up looks. Maar nooit ging ik echt volledig in drag; tot dat halloween feest dus. Toen dacht ik ‘ik ga er gewoon voor. Ook al is het voor één keer.” Ik ben op een punt gekomen in mijn leven dat ik me niet meer zorgen maak of anderen me niet mannelijk genoeg zouden vinden. Ik wil nu gewoon mezelf zijn.”
Heb je daar veel mee gezeten, of mensen je wel ‘mannelijk’ vinden?
“Ik heb er de afgelopen tijd zo een afkeer tegen gekregen. Die hele binary begin ik voor mezelf steeds meer los te laten. Daar voel ik mij nu veel vrijer in. Wel vind ik bij mezelf een gespierd lichaam heel mooi. Daar heb ik voor een groot deel mijn zelfvertrouwen uit gehaald. Het heeft ook wel twee functies: ik zie er goed uit én ben sterk genoeg om mezelf te kunnen verdedigen mocht dit nodig zijn. Het grappige is dat, tot ik mezelf in drag zag, ik mezelf totaal niet zo gespierd vond. Maar toen ik een foto zag van mezelf in drag dacht ik direct ‘jezus, wat een gigantische spierbal’.”
Liep je verder nog ergens tegenaan, als beginnend drag queen?
“Ik was van tevoren bang dat mijn vrienden die drag doen of andere mensen in de queer community negatief zouden reageren. Omdat ze zouden denken dat ik alleen bevriend met ze was omdat ik uiteindelijk drag wou gaan doen of dat ik gigs zou stelen. Daar heb ik echt een tijdje mee gezeten. Ik ben ook echt naar vrienden toegestapt om duidelijk te maken dat onze vriendschap los staat van drag. Maar iedereen reageerde echt super supportive. Ze vonden het alleen maar leuk. Dus het voelde wel echt als een warm bad. Ik wil die kindness die ik nu krijg ook wel echt meenemen en aan anderen doorgeven.”
“Daarnaast vind ik het alsnog soms wel spannend om te zeggen dat ik drag doe. Bijvoorbeeld als ik aan het werk ben. Maar als ik het zeg, zorg ik er wel voor dat ik het met volle trots en enthousiasme vertel. Want ik ben erachter dat ik zelf de toon zet voor hoe anderen reageren.”
Waar komt eigenlijk je drag naam, Kelly Pump, vandaan?
“Ik had een aantal criteria voor mijn naam. Ik wilde dat mijn naam met een ‘K’ begon, vanwege K3. Ik zie drag eigenlijk ook als alles wat ik vroeger eigenlijk niet wilde doen doordat ik al heel jong ‘homo’ werd genoemd, waardoor ik me dus maar anders ging gedragen om erbij te horen. Maar K3, dat was mijn alles, haha. Dus deze naam is ook een soort van celebration van kleine Alex. Daarbij vind ik het ook gewoon grappig dat ik met de audities van K3 heb meegedaan en nét voor de tv-show eruit geschopt werd. Dus het móést met een K beginnen. Het werd Kelly. Dat bekt wel lekker en klinkt als een lekkere bimbo. Dat contrast vind ik wel leuk: buiten drag ben ik die gespierde guy in de sportschool, in drag bombshell ‘Kelly’. Toen moest ik nog een achternaam. Toen ik die enorme arm op die eerste foto van mezelf zag, dacht ik: ‘ja, hier kan ik niet omheen’. Daarom werd het ‘Pump’. Zowel een verwijzing naar de spierballen als naar pumps, de schoenen.”
Als je even groot mag dromen, waar zou je graag optreden?
“Ik vind het moeilijk om mezelf voor me te zien op plekken waar bekende drag queens optreden. Maar voor mezelf wilde ik wel wat doelen stellen voor dit jaar. Ik zou bijvoorbeeld graag op F*cking Pop Queers staan en op Sweetie Darling. Eigenlijk wil ik gewoon een positieve bijdrage geven aan plekken waar ik mijzelf altijd fijn heb gevoeld in de queer scene. Ik wil warmte en vriendelijkheid uitstralen en ik hoop ook dat mensen zo naar mij (gaan) kijken. Maar kijk, als we het écht gaan hebben over waar ik graag zou willen staan: volgens mij is World Pride in 2026 in Amsterdam. Natuurlijk zou ik daar ontzettend graag op een gigantisch podium optreden. Daar komen dan mensen vanuit de hele wereld. Hoe tof als ik daar zou kunnen staan?!”
Dus je hebt wel echt ambitie om hier verder mee te gaan?
“Ik vind het nú echt heel leuk, dus ik wil het nú ook doen. Ik houd van dat frutselen, ik houd van nadenken over mijn performance. Ik wil ook graag leren mijn eigen costumes te maken. Er komt zoveel creativiteit kijken bij drag. Het is make-up, haar, zang (soort van), dans. Ik kan er zo veel in kwijt. En dat is ook precies wat ik de afgelopen jaren heb gemist, in mijn tijd op de universiteit bijvoorbeeld. Ik hoef nu ook even niet per se verder in de academische wereld. Ik wil nu gewoon heel graag dit doen. Het voelt alsof ik nu écht mezelf ben.”
Wat zou je onze lezers nog graag mee willen geven?
“Goed om te weten: er is nu een plek op de Reguliers waar je je veilig om kan kleden. Kijk, in de winter kan je je kleding nog iets beter bedekken met een jas. Maar als jij als jongen in de zomer lekker in een crop top uit wil, kan zo’n omkleed plek enorm fijn zijn. Dit geldt trouwens niet enkel voor jongens, maar natuurlijk voor iedereen. Helaas worden mannen, vrouwen én non-binary mensen allemaal lastiggevallen als ze zich eens leuk en anders willen kleden. Nu kan je hier dus binnenstappen en je klaarmaken voor een fantastische avond. Het is natuurlijk heel jammer dat zoiets nodig is en ik ben zelf ook honderd procent iemand die zegt ‘iedereen moet kunnen doen wat die wil’, maar wanneer het om jouw eigen veiligheid gaat, neem geen risico’s. Deze plek kan ervoor zorgen dat mensen nog meer zichzelf kunnen zijn met uitgaan en hopelijk nog meer plezier hebben. Dat vind ik heel mooi.”
In Jurre's 2de Date met drag queen Miss Abby OMG gaat Jurre zélf ervaren hoe het is om drag queen te zijn. Bekijk de aflevering hier!