Alles wat je moet weten over: schurft
- Artikel
- 15 mei 2024
- 3 minuten leestijd
'S nachts wakker worden van de jeuk om vervolgens heel je huid open te krabben. Bijna iedere student is er wel mee bekend: schurft, oftewel: scabiës. Het aantal besmettingen in Nederland loopt al sinds 2021 viervoudig op. Het is een zeer besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaak door kleine beestjes op je huid. Maar wat is het precies en hoe kom je ervan af?
Wat is het?
Schurft is een infectie met een klein beestje: de schurftmijt. De mijt is zo klein dat het niet met het blote oog te zien is. Ze zitten in je opperhuid, waar ze je huid eten en eitjes leggen. Dit geeft een ontstekingsreactie, waarbij je veel jeuk en rode plekken krijgt. Dat voel je vooral als het warm is. Ook ‘s nachts krijg je flinke jeuk.
Hoe krijg je het?
Je kan schurft krijgen door contact met iemand die de infectie bij zich draagt. Het contact moet wel vijftien minuten lang zijn en huid-op-huid. Dit is vaak wanneer je een leuk avontuur in de slaapkamer hebt gehad, maar je kan het ook krijgen in een huishouden wanneer je te lang en te dicht naast elkaar staat. Ondanks dat het vaak door seksueel contact komt, is het geen soa. Wel: een veelvoorkomende ziekte onder studenten. Daarnaast kan je het oplopen via banken, beddengoed of het dragen van kleding.
Wat zijn de symptomen?
JEUK. Heel veel jeuk. De mijten zorgen voor een allergische reactie. Het kan zelfs zo erg zijn dat je er slapeloze nachten van krijgt en uren wakker ligt. Door de jeuk kan je daarnaast dus ook heel je huid openkrabben. Je maakt de huid als het ware stuk. Hierdoor kunnen bacteriën zich makkelijk uitbreiden en kan er ook een bacteriële huidinfectie ontstaan.
Wat moet je doen als je denkt dat je schurft hebt?
Als eerste stap ga je direct naar je huisarts. Wanneer mensen die dicht bij je staan (letterlijk ;)) dezelfde klachten ervaren, is de kans groot dat je besmet bent met de infectie.
Kan je het voorkomen?
Vaak wordt gedacht dat het krijgen van schurft te maken heeft met een slechte hygiëne. Dit is absoluut niet het geval. Hierdoor voelen mensen zich vaak schuldig en durven ze het niet te zeggen. Het is juist belangrijk dat er zelfs bij twijfel al over wordt gesproken, zodat andere mensen niet worden besmet. Het kan iedereen overkomen en het is vaak vette pech.
Hoe kom ik ervan af?
Je kan zelf schurft behandelen met een crème of gel die bekend staat als permetrine. De mijten en eitjes worden hierdoor gedood. Je kunt de gel of crème kopen bij een apotheek. Je hoeft geen recept te krijgen. Een andere behandeling tegen schurft is het slikken van pillen, oftewel: ivermectine. Deze behandeling is op recept van je huisarts. Beide behandelingen zijn werkzaam, alleen zijn de stappen voor en na de behandeling even belangrijk. Deze stappen zijn te vinden op Thuisarts.
Veel van bovenstaande informatie is afkomstig van Thuisarts.nl. Ben jij bang dat jij zelf besmet bent? Breng dan even een bezoek aan de huisarts.