Blazen voordat je mag gaan rijden: komt het alcoholslot terug achter het stuur?

- Artikel
- 17 feb 2025
- 3 minuten leestijd
De verleiding om achter het stuur te kruipen na een paar drankjes is voor veel mensen herkenbaar. Maar wat als je auto simpelweg niet start als je te veel hebt gedronken? Het alcoholslot, een maatregel die ooit in Nederland werd ingevoerd, lijkt misschien weer een comeback te maken. Maar wat is dat ding eigenlijk, en waarom willen ze dit terugbrengen?
Even terug in de tijd: het alcoholslot werd in 2011 ingevoerd in Nederland. Als je achter het stuur werd betrapt met een bloedalcoholgehalte tussen de 1,3 en 1,8 promille (zeg maar ongeveer zeven biertjes), moest je een alcoholslot in je auto laten inbouwen. Je kon dan alleen je auto starten na het doen van een blaastest. Als je te veel had gedronken, dan startte de auto gewoon niet.
Waarom is de maatregel toen teruggedraaid?
Na vijf jaar verdween het alcoholslot alweer van de weg. Dit kwam omdat de Raad van State en de Hoge Raad oordeelden dat de maatregel te ingrijpend was. Daarnaast werd er totaal geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Niet elke auto was geschikt voor zo’n slot, en je was ook nog eens 5000 euro armer als je het in je wagen moest laten zetten. En als je door een van deze redenen niet mee kon werken, had je pech en moest je je rijbewijs inleveren.
Waarom willen veel mensen het alcoholslot terug?
Een meerderheid van de Tweede Kamer staat open voor weer een alcoholslot, en zij zijn niet de enigen. Uit een enquête van Ipsos I&O blijkt dat 84% van de Nederlanders vindt dat mensen die vaak betrapt worden op rijden onder invloed zo’n alcoholslot moeten krijgen. En dat is eigenlijk best logisch, want rijden onder invloed kan dodelijke gevolgen hebben. Elk jaar komen er in Nederland tussen de 75 en 140 mensen om door alcohol in het verkeer. Daarbij is ongeveer 25% van alle verkeersongevallen in Europa te wijten aan alcohol.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Er zitten zowel voordelen als nadelen aan zo'n alcoholslot. Fonds Slachtofferhulp heeft ze voor je op een rijtje gezet:
Voordelen:
- Veiligere wegen: Het maakt de wegen veiliger omdat bestuurders niet onder invloed kunnen rijden. Hierdoor nemen het aantal verkeersongevallen en de ernst van de verwondingen af.
- Minder herhaling: Mensen met een alcoholslot gaan minder vaak opnieuw de fout in dan degenen die tijdelijk hun rijbewijs kwijt zijn of van wie het rijbewijs ongeldig wordt verklaard.
- Verantwoord rijgedrag: Het stimuleert je om verantwoordelijker achter het stuur te zitten.
Nadelen:
- Kosten: Het alcoholslot kan behoorlijke kosten meebrengen voor de bestuurder. Niet iedereen heeft die 5000 euro zomaar liggen.
- Privacy-inbreuk: Sommige mensen vinden dat het hun privacy aantast omdat het hun alcoholgebruik meet.
- Technische storingen: Net als bij elk elektronisch apparaat kan het alcoholslot kuren vertonen. Stel je voor dat je wil gaan rijden, maar je auto start niet door een technisch probleem. Niet heel handig natuurlijk.
- Sociale uitsluiting: Als je verplicht zo’n slot in je auto hebt vanwege eerdere misstappen, kunnen mensen je wel met een scheve blik gaan aankijken.
Gaat het dan ook echt gebeuren?
Of het alcoholslot echt terugkomt, is nog even afwachten. Het kabinet doet onderzoek naar de mogelijkheid om het alcoholslot terug te brengen en hoe dit goed geregeld kan worden. Ze verwachten in de eerste helft van dit jaar met een conclusie te komen. Eén ding is wel zeker: veel Nederlanders zijn klaar met mensen die dronken achter het stuur stappen.