Bondage: dit moet je weten als je eraan begint
- Artikel
- 09 apr 2023
- 4 minuten leestijd
Pijnkreten, striemen en blauwe plekken: iets waar veel mensen waarschijnlijk aan zullen denken als we het hebben over bondage. Maar, ho! Stop. Dat is (vaak) helemaal niet waar. Ben jij een bondage-dummie? Dan leggen we je nu uit hoe het er wél aan toe gaat.
Bondage is een onderdeel van de BDSM-paraplu, waarbij een persoon met instemming vastgebonden wordt. Mét instemming dus. Het gaat hier bijvoorbeeld om touwen, kettingen of handboeien. Allemaal om de beweging van je partner te beperken tijdens seksuele activiteit óf als een vorm van machtsspel.
Shibari/Kinbaku
Eén van de populairste vormen van bondage is met touw. Dit wordt vaak Shibari of Kinbaku genoemd: een oude Japanse kunstvorm die is aangepast voor moderne BDSM-praktijken. Deze vorm van bondage wordt onder andere gebruikt om bepaalde rondingen van het lichaam te benadrukken. Iemand komt als het ware in een spinnenweb van touw te zitten, vaak in een asymmetrische houding. Het doel van touwbondage is vooral zorgen dat de onderdanige beperkt kan bewegen. Hierdoor kan iemand zich kwetsbaar voelen en wordt die persoon overgeleverd aan de verlangens van de dominante partner. Iets waar, als het goed is, beide partijen lekker op gaan.
We duiken even in de wereld van Shibari. Vergis je niet: de kunst van Shibari vereist een hele hoop kennis van het menselijk lichaam en de verschillende ‘drukpunten’. De dominante partner moet nogal handig zijn in het knopen van touw. Vijftien jaar geleden een dubbele paalsteek-knoop geleerd hebben op scouting, is niet genoeg. De onderdanige moet namelijk geen schade krijgen, terwijl de dominante tóch een gevoel van controle heeft. Dat kan nogal lastig zijn.
Een goede voorbereiding...
…is het halve werk. En daarom is het aan te raden eerst veel research te doen. Veel. Online staan talloze voorbeeld video's van touwbinding tijdens bondage. Ook is het soort touw heel belangrijk. Bij Shibari wordt meestal geknoopt met een touw van natuurvezels (hennep of jute). Dit laat namelijk minder brand- en schaafwonden achter. De dikte is ongeveer vijf tot zes millimeter en de lengte acht tot tien meter. Vooral dat laatste is belangrijk, want je wil er tijdens het knopen niet achterkomen dat je touw op is. Maar met een goed touw ben je er dus nog niet; bondage moet nauwkeurig gebeuren. Begin je partner dus niet roekeloos vast te binden. Bij verkeerde handelingen kunnen je zenuwen en bloedtoevoer bekneld worden. Het mag best een beetje pijn doen, maar het hoeft geen slachtveld te worden.
Cruciale communicatie
We blijven het zeggen: communicatie is het állerbelangrijkste. Zowel voor, als tijdens én na het experimenteren. Het is belangrijk dat de onderdanige persoon altijd duidelijk moet kunnen communiceren. Je kan best even touw in de mond doen van je lief, maar spreek dan goed af welke fysieke handelingen rood licht betekenen. Non-verbale signalen zoals tikken of knikken, kunnen worden gebruikt om aan te geven wanneer iets te intens aanvoelt of wanneer een positie ongemakkelijk is. De dominante partner moet altijd alert zijn op deze signalen. Het is niet geil, stoer of leuk om nét iets langer door te gaan. BDSM zonder grenzen af te spreken is geen BDSM meer!
En daarna?
Vergeet geen nazorg wanneer je klaar bent met spelen. Je mag best even lief doen tegen je bedpartner als deze zich net volledig heeft overgegeven aan jouw fantasieën. Zoen, streel, knuffel en zeg lieve dingen. Ook medische nazorg mag niet ontbreken. Zorg er dus altijd voor dat je ontsmettende crème en gaas in huis hebt. Jij mag het dan wel fijn vinden om vastgebonden te worden, je lichaam gaat daar iets minder lekker op.
Zien hoe het er in de praktijk aan toegaat? Check dan deze bondage-aflevering van 'Word ik er geil van?'.
Bondage is niet voor iedereen weggelegd, dus ontdek vooral of het iets voor jou is of niet. Lees hier een artikel over iemands eerste keer bondage.