Cassie (27) is polyamoreus: “Mijn vriend heeft nog drie andere partners”
- Artikel
- 30 nov 2022
- 6 minuten leestijd
Misschien heb jij je handen al vol aan je vriend of vriendin. Mij lukt het niet eens om één partner te vinden. Polyamoreuze mensen staan open voor meerdere gelijktijdige relaties. Heel erg gezellig volgens Cassie, maar ook een logistieke ramp. Ze vertelt ons meer over haar polyamoreuze levensstijl.
Hoeveel relaties heb jij?
“Op dit moment heb ik toevallig maar één echte relatie, denk ik. En daarnaast zijn wel nog een aantal mensen waar ik af en toe mee afspreek. Maarja, definieer een relatie. Ik zie mensen waarmee ik frequent afspreek en een bepaalde connectie heb soms als een potentiële partner. Dit kan een intense connectie zijn, maar ook platonisch. Vanuit de visie van monogame mensen is die definitie anders. Meestal als mensen vragen of ik een relatie heb, niet wetende dat ik polyamoreus ben, zeg ik dat ik een vriend heb en dat hij nog drie andere partners heeft.”
Waarom kies je voor polyamorie?
“Wat ik fijn vind aan polyamorie is dat bepaalde verwachtingen die typisch zijn voor monogamie er niet zijn. Polyamoreuze relaties werken meer vanuit behoeften dan vanuit verwachtingen. Als ik en mijn partner elkaar drie weken niet zien is dat helemaal niet erg. Dan betekent dat gewoon dat we er beide even geen behoefte aan hadden. Ook komen de typisch monogaamse ‘sleur problemen’ minder snel voor in polyamoreuze relaties.
De allergrootste reden dat ik voor polyamorie kies, draait eigenlijk niet om mezelf. Ik zie continu relaties waarbij één van de partners iemand anders leert kennen waar die gevoelens bij heeft, maar omwille de relatie blijft het daar altijd bij. Ik zou nooit iemand kunnen ontzeggen dat die dat gevoel kan exploreren. Ik en mijn partner zijn juist altijd blij voor elkaar wanneer de ander zo’n connectie kan maken. Wij gunnen dat elkaar. Ik zou mij echt schuldig voelen als ik iemand daarin zou beperken.”
Voel je dan geen jaloezie?
“Voordat ik voor polyamorie koos heb ik wel een monogame relatie gehad. Toen merkte ik ook wel enige vorm van jaloezie. Ik snapte eigenlijk ook niet goed waarom. Ik heb nu het idee dat ik gewoon jaloers was omdat dat was wat de maatschappij van mij verwachtte. Vervolgens ben ik met iemand gaan daten die een relatie had. Ik merkte dat het mij helemaal niet uitmaakte dat diegene ook met iemand anders was. Ik ervaarde nul jaloezie. Het enige dat ik wil is dat er af en toe tijd voor mij wordt gemaakt. Zolang dat dat gebeurt, is alles oké.”
Hoe ben je erachter gekomen dat je niet maar één partner wilt?
“Toen ik nog een monogame relatie had en deze op haar einde liep, speelde het in mijn hoofd dat ik misschien niet alles kon vinden bij één persoon. Ik ben toen via Tinder in contact gekomen met iemand die polyamoreus is. Daar sprak mij wel aan. Een tijd later ben ik ook met BDSM begonnen. Dat is een community waar polyamorie veel zichtbaarder is. Procentueel gezien komt het daar relatief veel voor. Binnen die community heb ik veel mensen met meerdere partners leren kennen en zelf ook een aantal fijne connecties gevonden. Later ben ik ook met sekswerk begonnen, wat mij met een monogame relatie veel moeilijker te combineren lijkt."
Hoe werkt polyamoreuze relatie in praktijk?
“Logistiek is het een ramp. Mijn vriend werkt nu met een Google Calendar waarin hij zijn afspraken bijhoudt. Zijn partners hebben ook toegang tot die kalender en zetten hun afspraken daar ook in. Zo kunnen ze snel zien waar nog ruimte is. Het is belangrijk dat je bij een nieuwe relatie altijd goed bespreekt hoe je het beide voor je ziet. Het ligt er ook aan hoe vaak je een partner wil zien en hoeveel ruimte jij voor jezelf nodig hebt. Ik heb zelf weinig interesse in een relatie met iemand die ik meer dan één of twee keer per week ga zien.”
Wat vind jij het allergrootste voordeel van polyamorie? En is er ook een nadeel?
“Het grootste voordeel is dat zowel jij als je partner de vrijheid hebben om gevoelens en verlangens naar anderen te ontdekken. Ik vind dat persoonlijk belangrijker voor de mensen met wie ik date dan voor mezelf. Omdat ik mij zó schuldig zou voelen als ik mijn partner dat zou ontnemen. Dan zou ik niet met mezelf kunnen leven.
Een nadeel voor mij is dat het wel moeilijker is om met iemand te settelen. Het is lastig om iemand te vinden met wie je kan samenleven en tegelijkertijd je polyamoreuze levensstijl kan behouden. En dus logistiek is polyamorie ook wel echt een ramp. Dat zegt iedereen die poly is. Dat je bijvoorbeeld per ongeluk met twee partners tegelijk hebt afgesproken en dan maar met iedereen samen afspreekt. Of je alles opnieuw moet gaan inplannen.”
Wat vind je van monogamie?
“Ik geloof niet dat mensen van nature monogaam zijn. Het is natuurlijk wel een concept dat voor veel mensen werkt. Soms proberen mensen monogamie aan mij uit te leggen, en dan krijg ik een soort beklemmend gevoel. Het gaat me dan vooral om wat je allemaal verwacht van één persoon. Dat die persoon én je mentale support is, én goed is in bed, én je alles kwijt kan bij diegene. Ik voel me echt gevangen als ik dat hoor. Ik denk niet dat één persoon alles kan vervullen wat jij nodig hebt.
Ik denk dat heel veel mensen negeren dat monogamie vaak niet werkt, omdat de maatschappij wel monogamie van hen verwacht. Maar nogmaals; monogamie bestaat en het is een keuze die mensen maken. Er zijn ook prachtige monogame relaties die heel goed werken. Als ik zo’n werkende monogame relatie zie ben ik ook wel echt onder de indruk. Dat vind ik heel zeldzaam. Want ik geloof niet dat die mensen de norm zijn.”
Denk je dat je zelf ooit nog een monogame relatie kan of wil hebben?
“Als ik in een relatie belandt die uiteindelijk evolueert naar monogamie zou ik dat wel laten gebeuren. Maar ik zou er niet naar op zoek gaan. Kijk er zijn natuurlijk wel veel wettelijke voordelen aan samenwonen en trouwen. Eigenlijk zou ik wel graag met een goede vriendin van mij, waar ik geen relatie mee heb, gaan samenwonen en trouwen. Voor de wettelijk voordelen en omdat ik weet dat ik met haar perfect kan samenwonen. En dat we dan beide ons relationeel leven daarnaast kunnen hebben. Dat klinkt heel gezellig, toch?”
Onthoud vooral; relaties kunnen veel verschillende vormen hebben. Communiceer goed met je partner wat jullie verwachten van elkaar!