Daten als BDSM-fanaat: “Hij blokkeerde me toen hij erachter kwam dat ik hem wilde peggen”
- Artikel
- 19 maa 2021
- 9 minuten leestijd
Iedereen heeft seksuele fantasieën. Maar wat nou als je het niet bij fantaseren houdt maar daadwerkelijk een fetisj hebt die je graag uitoefent? Wij spraken drie mensen die vertellen hoe het is om te daten als BDSM-fetisjist.
Kiki, 21
Ben je dom of sub?
“Ik ben een switch. Dat houdt in dat ik geen vaste rol heb in de slaapkamer. De ene keer neem ik de dominante rol op me en de andere keer laat ik mij domineren. Dat ligt maar net aan mijn stemming op dat moment, welke connectie ik met de andere persoon heb en hoe diegene er zelf in staat. Als iemand meteen de dominante rol op zich neemt, dan neig ik automatisch naar submissive. Dat gebeurt vooral wanneer ik seks met mannen heb. Als ik seks heb met vrouwen ben ik gauw de dominante.”
Hoe ben je zelf aan deze fetisj geïntroduceerd?
“Ik was er op jonge leeftijd al best in geïnteresseerd. Mede door programma’s als Spuiten en Slikken heb ik het in mezelf ontdekt. Uiteindelijk vond ik mijn plekje in de BDSM-scene door te werken op BDSM-beurzen. Die evenementen hebben mijn interesse vergroot.”
Hoe breng jij je fetisj op bij nieuwe sekspartners?
“In het begin vond ik het ontzettend spannend. Seks was toen überhaupt nieuw voor mij, dus spannend was het sowieso. Sinds ik seksueel actief ben speelt SM een rol in mijn seksleven. Tegenwoordig maak ik het bespreekbaar voordat ik mensen ontmoet. Dan weet ik meteen waar ik aan toe ben. Ik stuur dan een online BDSM-test. Uit de resultaten kun je zien welke rol je in de slaapkamer hebt. De meeste mensen zijn er wel enthousiast over. Maar die denken vooral aan simpele kinky dingetjes, niet aan SM. Als mensen het verschil eenmaal ontdekken zijn ze snel wat terughoudender. Maar dat is ook niet erg. Ik ben zelfs om die reden spontaan door iemand geblokkeerd. Dat vond ik hilarisch. Hij schrok volgens mij van ‘pegging,’ dat op mijn BDSM-to-do-lijstje stond. Als je pegt neem je iemand met een voorbinddildo.”
Is het een dealbreaker als iemand er niet voor open staat?
“Nee. Als ik het goed met iemand kan vinden kan ik ook normale seks hebben. Het is voor mij niet noodzakelijk om BDSM-seks te hebben. Als ik wel specifiek naar BDSM-seks of interactie zoek dan zijn daar verschillende platforms voor. Het is fijn dat zulke platforms bestaan, want daar zitten genoeg mensen die matchen met jouw fetisj. Sowieso vind ik het belangrijk om eerst normale seks te hebben voordat ik kan overgaan naar BDSM-seks. Het is namelijk essentieel dat je elkaar volledig vertrouwt. Vooral als je extremere dingen wil doen zoals bondage en suspensie. Die dingen heb ik tot nu toe slechts platonisch gedaan. Dan merk je dat vertrouwen de basis is voor BDSM-interactie.”
Heb je tips voor mensen die nieuw zijn met BDSM-verlangens?
“Een online BDSM-vragenlijst is een goede start. Daarnaast is goed onderzoek naar BDSM doen sowieso handig. Dan weet je waar je interesses liggen en hoe je gericht kan zoeken op bijvoorbeeld fetisj-platforms. Soms is het zenuwslopend om je fetisj aan je partner te vertellen. Op zulke momenten moet je gewoon de knoop doorhakken en in gesprek gaan. Probeer het niet tijdens seks te vertellen. Communicatie is de sleutel naar een goede relatie.”
Alaiya, 23
Ben je dom of sub?
“Ik ben switch. Als een switch is het altijd even kijken wat je sekspartner wil en hoe de klik en dynamiek tussen ons loopt. Maar ik denk toch dat ik vaker submissive ben.. Er zijn een aantal mensen die de dominante kant in mij naar boven kunnen halen. Zoals mijn vaste partner, bijvoorbeeld. Wij zijn beiden switch. Dan is het aanvoelen waar wij op dat moment behoefte aan hebben. De ene keer ben ik dominant en de andere keer ben ik submissive. Het komt niet vaak voor dat we van tevoren moeten bespreken wie welke rol op zich neemt. Maar als we naar een kinkevenement gaan is het wel handig om dat van te voren te weten.”
Hoe ben je zelf aan deze fetisj geïntroduceerd?
“Als tiener had ik al kinky gevoelens. Toendertijd kon ik niet zo goed plaatsen waar dat vandaan kwam en wat het inhield. Maar op een gegeven moment kwam Rihanna met het liedje ‘S&M.’ Toen viel alles op z’n plek. Heel cliché eigenlijk maar het heeft mijn ogen geopend. Daarvoor heb ik nooit geweten dat bondage een ding was waar mensen geïnteresseerd in zijn. Eindelijk kreeg ik de bevestiging dat ik niet gek was. Kort daarna heb ik onderzoek gedaan en kwam ik op een jongerensite terecht. Op dat platform kunnen jongeren terecht als zij BDSM-gevoelens en interesses hebben. Dat platform organiseert ook BDSM-evenementen. Toen ik eenmaal achttien werd besloten een vriendin en ik naar zo’n evenement te gaan. Uitgebreid opgedoft gingen we naar dat feest toe. Daar heb ik veel mensen met dezelfde interesses leren kennen. Ik merkte heel gauw dat het een community is. Dat heeft mij ontzettend enthousiast gemaakt. Sindsdien heb ik het BDSM-wereldje nooit meer verlaten.”
Hoe breng jij je fetisj op bij nieuwe sekspartners?
“Dat is het voordeel aan een BDSM-community. Als ik iemand leer kennen, dan is dat voornamelijk binnen die community. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat een sekspartner openstaat voor BDSM. Het is niet dat ik geen gewone seks kan hebben. Maar BDSM vormt een groot deel van mijn leven. Ik heb namelijk veel vrienden binnen die community. Mijn persoonlijke interesses liggen daar en daarnaast organiseer ik veel dingen binnen de BDSM-wereld. Dus als ik nieuwe mensen in mijn leven toelaat verwacht ik dat zij er voor openstaan. Een van de gevolgen van een pandemie is dat ik genoodzaakt ben mensen buiten dat wereldje te ontmoeten. Bijvoorbeeld via datingapps. Op mijn profiel zet ik erbij dat ik kinkfriendly ben. Dat zorgt er in ieder geval voor dat er een open gesprek over gevoerd wordt. Tot nu toe heeft niemand vervelend op mijn BDSM-gevoelens gereageerd.”
Is het een dealbreaker als iemand er niet voor open staat?
“Ja, dat is een dealbreaker. Vooral wanneer iemand er negatief tegenover staat. Diegene keurt op die manier een heel groot deel van mij af. Daarom zijn zulke online platforms perfect voor BDSM-liefhebbers.”
Heb je tips voor anderen die hier moeite mee hebben?
“Doe vooral onderzoek. En dan bedoel ik niet dat je ‘Fifty Shades of Grey’ moet kijken. Zoek bijvoorbeeld forums op. Voordat je begint aan BDSM-seks is het belangrijk om je sekspartner echt te vertrouwen. Dan weet je in elk geval dat iemand rekening houdt met je grenzen. Bouw het daarna rustig op zodat je kan ontdekken wat je wel en niet prettig vindt. Doe dat vooral niet bij een random one night stand. Daarnaast is communicatie gewoon erg belangrijk.”
Ralph, 29
Ben je dom of sub?
“Ik wil de controle hebben in de slaapkamer, dus ik ben dominant. Ik heb alleen seks met submissive dames.”
Hoe ben je zelf aan deze fetisj geïntroduceerd?
“Dat was zo’n tien jaar geleden. Voordat ik in de BDSM-community stapte bevond ik me met een vaste partner in de tantra-community. Op een gegeven moment vond mijn partner mij te dominant. Ze zei dat ik mijn dominante kant meer los moest laten om tantraseks goed te kunnen beleven. Tantraseks houdt namelijk in dat de dominante en submissive energieën in balans zijn. Er is geen hiërarchie. Dat vond ik moeilijk. Uiteindelijk ben ik online gaan kijken wat het betekent om dominant te zijn. Op dat moment vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Na een aantal forums gelezen te hebben kwam ik uit op een fetisj-platform. Daar ben ik geïntroduceerd met de BDSM-community.”
Hoe breng jij je fetisj op bij nieuwe sekspartners?
“Als ik via de standaard datingapps date dan is het lastig om daar open over te communiceren. Terwijl het via het fetisj-platforms ontzettend makkelijk is. Mijn profiel vertelt je meteen dat ik dominant ben. Als vrouwen daar specifiek naar op zoek zijn dan komen ze bij mij uit. Het platform is recht voor z’n raap. Dat is fijn. Tot nu toe heb ik slechts één negatieve ervaring met het platform gehad.
Is het een dealbreaker als iemand er niet voor open staat?
“Nee, absoluut niet. Ik denk sowieso dat ik mijn ultieme liefde niet in de fetisj-community vind. Ik heb namelijk een andere culturele achtergrond dan Nederlands. Mensen in de kinkscene zijn daar best huiverig over. Daarom vertel ik mijn culturele achtergrond niet tijdens het openingsgesprek. Daarnaast vind ik nauwelijks mensen van mijn cultuur binnen de community. Dat komt waarschijnlijk omdat er binnen mijn cultuur nog een taboe op heerst.”
Heb je tips voor anderen die hier moeite mee hebben?
“Voordat je op date gaat met iemand binnen de kink-scene is het heel belangrijk om eerst goed te communiceren. Zodat je van te voren weet waar je aan toe bent en waar de interesses van de ander en van jezelf liggen. Omdat ik goed communiceerde heb ik mijn eerste BDSM-ervaring heel positief ervaren. Mijn date wist dat ik nieuw was in de scene. Gelukkig stond ze ervoor open. Zij gaf mij de ruimte om te leren en ik gaf haar de ruimte om haar seksualiteit verder te ontdekken. Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn binnen de scene. Er zijn genoeg dominante mensen die geen rekening houden met de aangegeven grenzen. Leer elkaar daarom van te voren goed te kennen. Meestal merk je dan gauw hoe iemand in elkaar zit. Ook als je nieuw bent moet je goed je grenzen bewaken.”