Anouk creëerde een dating app voor mensen met blijvende soa’s
- Artikel
- 25 apr 2023
- 6 minuten leestijd
Aan het eind van 2021 werd Anouk (25) gediagnosticeerd met herpes. Geschrokken en vol met vraagtekens, zocht ze heel het internet af voor sociale hulp. Die vond ze niet. Daarom ontwikkelde ze een dating app voor mensen met blijvende of langdurige soa’s.
“Toen mijn huisarts aangaf dat mijn symptomen leken op die van herpes, begon ik gelijk te huilen”, begint Anouk. “Ik heb hier de rest van mijn leven last van, wist ik.” Er werd HSV-1 gediagnosticeerd, oftewel: herpesinfecties die zich rond het gezicht en de lippen uiten. Herpes kent ook een HSV-2 variant, die veroorzaakt meestal infecties rond de geslachtsorganen. Genitale herpes dus. Anouk: “Ik heb HSV-1 bij mijn vagina gekregen door orale seks. Ik ging naar bed met mijn vaste bedpartner die het virus met zich mee droeg terwijl je dit op het blote oog niet zag.”
Schaamte
Herpes blijft voor altijd in je lichaam. “Ik heb er niet constant last van, maar het is wel een huidaandoening”, legt Anouk uit. Ondanks dat de blaasjes of zweertjes vanzelf weer overgaan, kan je er dus nooit van genezen. Ze heeft nu een vriend, maar na haar besmetting heeft ze nog twee andere jongens op de hoogte moeten stellen van haar soa. “Dat vond ik heel lastig. Want wanneer vertel je zoiets? Pas wanneer het voor 100% zeker is dat je met diegene naar bed gaat?" Volgens Anouk voelen veel mensen zich dan ook vies wanneer ze een blijvende soa diagnose hebben. “Ze durven bijvoorbeeld niet meer te daten. Ik heb mensen gesproken die al twee jaar geen seks meer hebben omdat ze zich er zo voor schamen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk.”
En toch snapt ze het: “Ik wist destijds ook niet op welk moment ik moest zeggen: Hé, trouwens: ik heb een blijvende soa die niet meer weggaat.” Ik had gewild dat er een soort app bestond waarin ik om hulp kon vragen. Er is online een hele hoop medische informatie te vinden, maar niet echt op sociaal vlak.” Anouk legt uit dat ook de GGD dat probleem bevestigt. “Zij geven aan dat veel mensen bellen met: “Ik heb genoeg geneeskundige informatie, maar hoe kan ik er op sociaal gebied mee verder?” Dat gaf mij de bevestiging dat er vraag was naar een oplossing en dat ik dus niet de enige was.”
Cijfers
Dat Anouk daarnaast niet de enige was met herpes, werd ook wel duidelijk. Volgens virologen komt het eerste type het vaakst voor. Wereldwijd zijn zo'n 3,7 miljard mensen besmet met HSV-1. Onderzoek laat zien dat in Nederland ongeveer 50 tot 70% geïnfecteerd is met HSV-1 en 15% van de volwassenen HSV-2 met zich meedraagt. Anouk: “Maar zelfs HSV-1 kan je dus beneden krijgen. Dat weten veel mensen niet.”
Canadese app
Anouk legt uit dat ze op een gegeven moment een Canadese dating app tegenkwam voor mensen die positief testten op een soa. “Ik heb dat even gedownload en mijn bereik heel ver gezet, maar er waren maar liefst zes jongens uit mijn omgeving die daarop zaten. Helaas niemand die er écht actief mee bezig was.” Zodoende ontstond het idee voor haar app. Volgens Anouk komen er per jaar rond de 22.000 nieuwe gevallen van HSV-2 bij. “Als ál deze mensen hier jaarlijks mee te maken krijgen, zou het prettig zijn als zij van deze app afweten.”
Het idee was duidelijk: een normale dating app ontwikkelen zoals we die kennen, maar met één groot verschil: je moét aangeven wat je blijvende soa is. Het is bedoeld voor iedereen die een blijvende soa of soa voor langere tijd heeft opgelopen. Dat houdt in: voor HSV-1 en HSV-2, genitale wratten en Hepatitis B. Anouk: “HIV heb ik erbuiten gelaten. Daar is al best veel sociale hulp voor en hoort eigenlijk tot een andere tak.”
Nederlandse app
Via Anouk’s app, Dosipp, is het mogelijk om ‘lotgenoten’ te ontmoeten. Je kan berichten lezen en plaatsen in het nieuwsoverzicht, chatten en net zoals bij andere dating apps: swipen. Of de app alleen bedoeld is voor het vinden van een liefje? Dat niet. “Je kan van tevoren aangeven wat je intenties zijn. De één is op zoek naar een bedpartner of vaste scharrel, terwijl de ander echte liefde hoopt te vinden. Maar er zijn ook personen die een vriendschap willen opbouwen, iemand om mee te praten. Ik heb bijvoorbeeld mensen gesproken die aangeven dat ze hun hart niet kunnen luchten bij familie omdat seks simpelweg niet mag van het geloof.”
Community
Anouk hoopt vooral een actieve community te creëren: “Ik wil gewoon niet dat iemand wordt gediagnosticeerd met een blijvende soa en het gevoel heeft dat diegene er alleen voor staat. Deze app zorgt gewoon voor een netwerk van lotgenoten.” Geneeskundige berichten delen in de app is dus ook niet toegestaan. “Ik ben geen dokter, dus ik ga geen medische informatie delen. Anderen ook niet. Dingen als: “Eén kiwi per dag zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een soa”, worden verwijderd. Daar zijn de GGD, Soa Aids Nederland of Sense info voor. Deze mensen hebben hiervoor gestudeerd.”
Weg met het stigma
“Ik vind het vooral belangrijk om het stigma te doorbreken”, vertelt Anouk. Het is ten eerste niet vies. Ik heb nog nooit een andere soa gehad, daar ben ik altijd heel voorzichtig mee geweest. Mensen denken al snel dat we losgeslagen personen zijn. Je kan honderd mensen meenemen naar bed en er alsnog goed vanaf komen.” Daarnaast vindt ze dat de normalisatie rondom andere soa’s ook wel mag overwaaien naar herpes, Hepatitis B en genitale wratten. “Chlamydia is bijvoorbeeld enorm genormaliseerd. Je neemt een pilletje en het is weg. Je hoeft je niet af te vragen of je überhaupt nog een partner kan vinden. Sterker nog, ik bekijk weleens YouTube-video’s van bekende artiesten die lachend vertellen dat ze al drie keer chlamydia hebben gehad. Dat vindt niemand erg. Bij blijvende soa’s is dat anders. Dat ga je niet met iedereen delen.”
Als laatste legt Anouk uit: “Ik zeg niet dat iedereen de app moét gebruiken. Maar het is wel fijn dat iedereen die hiermee te maken krijgt, ervan afweet. Er is meer hulp dan een antibioticakuur en wat pillen.”
Blijvende soa's kunnen een grote impact hebben op iemand. Lees hier het interview met Saskia, zij kreeg op haar twintigste genitale wratten.