De allereerste Achterhoekse pride: “Normaal is al gek genoeg?”
- Artikel
- 11 jun 2022
- 5 minuten leestijd
Met de slogan ‘Trots in de Achterhoek’ krijgen de straten in Gelderland regenboogkleuren. De hele maand juni staat in het teken van de Pride. Wij spraken Michiel Wopereis en Jesse Beerten over de allereerste Achterhoekse Pride.
Michiel Wopereis (initiatiefnemer)
Hoe is het plan voor de Pride in de Achterhoek begonnen?
“Ik ben onderdeel van het regenboogteam in de regenbooggemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Afgelopen zomer las ik een artikel waarin stond dat de Pride niet alleen van het westen is, en dat het in het hele land gevierd moet worden. Daar was ik het zo mee eens dat ik het team een bericht stuurde met het idee om een Pride in de achterhoek te organiseren. Iedereen was gelijk enthousiast. We hebben een persbericht gemaakt, naar de gemeente gestuurd en gewacht wat er zou gebeuren. Tien minuten later stond De Gelderlander op de stoep en wilden ze gelijk weten wat we van plan waren.”
Waarom is de Pride in de Achterhoek belangrijk?
“Jongeren zijn steeds meer bezig met de genderidentiteit en dat gebeurt hier ook. Maar ‘niet teveel opvallen’ is in de Achterhoek veelal het geluid. Dat vind ik zo’n achterhaalde gedachte. Het bericht van de Pride is duidelijk; iedereen mag zichzelf zijn. Vooral trots zijn op jezelf en wie je bent. Dat is in de achterhoek toch wel een dingetje. Wie z’n kop boven het maïs steekt, krijgt opmerkingen. De slogan van de Achterhoek is ‘Trots op de Achterhoek’. Veel mensen uit de Achterhoek zijn trots op de hun cultuur. De taal, het landschap, de kermissen en alles wat hier leeft. Maar nu is het tijd om trots te zijn op jezelf. Wij hebben de slogan later aangepast naar ‘Trots in de achterhoek’. We willen laten zien dat iedereen trots mag zijn op zichzelf. En dat gaat verder dan alleen de letters LHBTIQA+. Bijvoorbeeld iemand die gepest wordt op school vanwege diens kledingstijl kan tijdens de Pride een begin naar acceptatie vinden en trots zijn."
Wat staat er op de agenda?
“We hebben niet de middelen en mensen om zelf alles te organiseren. Dus moesten we bouwen op de kracht van de Achterhoekers. Als je op de website naar de agenda kijkt, zie je wat mensen belangrijk vinden en waar we aandacht aan hebben besteedt. Vorige week was de officiële opening in Winterswijk. Daar was een mooie opkomst met zo’n zestig man. Afgelopen weekend hadden we een klein festival met parade gehad waar mensen met Pride vlaggen liepen. Er staat nog een expositie gepland, er worden voorlichtingen op scholen gegeven over queer onderwerpen en Splinter Chabot komt een lezing geven. Door al die activiteiten hopen we de boodschap zo goed mogelijk over te kunnen brengen. En het is de bedoeling dat we nu ieder jaar de Pride in de Achterhoek vieren. Mensen maken nu al plannen voor volgend jaar. We hopen dan ook een stichting te zijn en samen te kunnen werken met het COC.”
Jesse Beerten (bezoeker)
Wat betekent de Pride in de achterhoek voor jou?
“Dat het ook in regio’s waar de LHBTIQA+ gemeenschap minder zichtbaar is, belangrijk is dat je laat zien dat je gewoon jezelf kan zijn. En dat je je eigen identiteit mag hebben. Wij kennen in de achterhoek de uitspraak ‘doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg’. Dat is een uitspraak die veel mensen in gedachten hebben, maar eigenlijk niet zoveel zegt. Want ‘normaal’ is voor iedereen anders. Tijdens de Pride kun je laten zien wat je eigen identiteit of individu is.”
Waarom vind je de Pride in de achterhoek belangrijk?
“Ik denk dat het een manier is om mensen die wat meer moeite hebben met het laten zien van hun identiteit een duwtje in de rug te geven. Ik had daar eerst ook moeite mee. Ik paste niet in een straatje en deed er alles aan om bij een groep te horen. Maar je komt er vanzelf achter dat je een eigen identiteit hebt en die wilde ik graag laten zien. Door een Pride wordt dit zichtbaar gemaakt en wordt het voor mensen makkelijker om zich te laten zien.”
Naar welke evenementen ben je geweest?
“Afgelopen weekend was ik onderdeel van het roze animatieteam. Dat is een kleine parade die over een festivalterrein in de buurt loopt. De bedoeling is om mensen blij te maken met dingen die te maken hebben met de Pride. Denk aan een pittige pubquiz waarin vragen werden gesteld over piemels en vulva’s om die onderwerpen een beetje te normaliseren. De meeste mensen die ons zien zijn erg enthousiast en reageren positief omdat ze het belangrijk vinden wat we doen.”
Vind je het een succesvolle Pride geworden?
“Ik vind het heel mooi dat er zo’n initiatief nu hier in de achterhoek is. Het is gelijk groots aangepakt, bomvol met verschillende activiteiten. Er is kunst, muziek en een Pride parade. Het zit gewoon goed in elkaar. Ik hoor van mensen dat de Pride eindelijk ook hier is en niet alleen in het westen van het land.”