De checklist om te zien of jij onderweg bent naar een toxic relatie
- Artikel
- 25 okt 2024
- 5 minuten leestijd
Mijn toxic trait is..’. Dit is iets wat we tegenwoordig nogal makkelijk zeggen. Maar wanneer is jouw ‘toxic trait’ nou écht een toxic trait? Is het niet gewoon een slechte eigenschap, zoals je kleding overal laten slingeren? En vanaf wanneer gaan toxic traits over in toxic relaties?
Toxic? Wie, ik?
In een toxic relatie behandelen je partner en jij elkaar niet op de goede manier. Dit kan eenzijdig zijn, maar kan ook vanaf beide kanten komen. Er wordt veel gemanipuleerd, gelogen en gegaslight. Hieronder hebben wij een opsomming voor jullie gemaakt met de signalen van een toxic relatie. Zit jij in een toxic relatie of ben jij zelf de toxic one?
Check the box (or not)
Je past je eigen gedrag aan om oordelen te vermijden. Dit kan er dus ook voor zorgen dat jij jezelf helemaal anders gaat gedragen dan je eigenlijk bent, of andere kleding gaat dragen dan dat jij eigenlijk leuk vindt. Of bijvoorbeeld niet meer uitgaat met vrienden/vriendinnen, omdat je partner dan boos wordt.
Je hebt stress of andere fysieke klachten wanneer je met je partner bent. Je lichaam voelt stress heel goed aan, en dit is dan ook de manier waarop jouw lichaam tegen jou wil zeggen: stop ermee.
Je gevoelens worden genegeerd of niet serieus genomen. Wanneer jij iets opbrengt wat jij bijvoorbeeld vervelend vindt in de relatie, dan is hier geen ruimte voor. En bestempeld als ‘dat is niet zo of je stelt je aan’.
Je voelt de behoefte om jezelf te beschermen. Hopelijk wanneer je dit leest, realiseer je je dat dit niet gezond is. Je zou je juist veilig moeten voelen in je relatie.
Je partner ziet zichzelf als het slachtoffer A.K.A gaslighting. Jouw partner geeft jou constant het gevoel alsof alles door jou komt, terwijl dit niet het geval is. Je partner verdraait verhalen of ontkent dingen die gebeurd zijn.
Je bent geïsoleerd van vrienden en familie. Dit kan heel subtiel gaan. Misschien willen vrienden minder met je omgaan, omdat je gedrag veranderd is of vanwege je partner. Of jouw partner wil juist dat je minder met hen omgaat, want: “Zij halen het slechtste in jou naar boven.”
Jullie hebben verschillende levensdoelen.
Je voelt je opgelucht als hij/zij weggaat. Dit kan natuurlijk ook gebeuren in een gezonde relatie. Wanneer je samenwoont en al drie maanden aan een stuk op elkaars lip zit. Dan mag je echt wel een keer blij zijn wanneer je een avondje in je eentje film kan kijken en het huis voor jezelf hebt. Maar wanneer jij constant blij bent wanneer je zonder je partner bent, moet je je afvragen: waarom zijn we dan überhaupt nog samen?
Er is veel competitie in plaats van samenwerking. Je moet elkaars grootste fan zijn, en niet elkaars concurrent.
Je wilt je partner veranderen. En dan bedoelen we niet dat je wil dat je partner zijn/haar/diens schoenen opruimt die overal slingeren. Je wilt grote dingen, karaktereigenschappen, veranderen.
Je geeft meer dan dat je ontvangt. Je bent in een relatie gelijkwaardig en je verdient even veel. Sterker nog, je verdient het aller beste. En dat bestaat. Dus don’t settle for less.
Het kan ook anders
Wij snappen helemaal dat jij misschien tot over je oren verliefd bent op jouw liefje. Niet om je bubbel kapot te prikken, maar voldoet jouw relatie aan bovenstaande kenmerken? Dan is het toch écht tijd om opzoek te gaan naar een passende oplossing. Je kan het gesprek natuurlijk eerst met elkaar aangaan, en kijken waar dit gedrag vandaan komt. Een relatie kan heel mooi, liefdevol en vertrouwd zijn. Ergens loopt er iemand die perfect bij jou past, zonder jou te kwetsen of te manipuleren. Wanneer je alleen het slechte in elkaar naar boven haalt, is het misschien tijd om opzoek te gaan naar een ander dekseltje. Of potje.
Niet voor iedereen even makkelijk
Uit een toxic relatie stappen is niet makkelijk en voor iedereen anders. Het is soms moeilijk toegeven dat jij in een toxic relatie zit, of misschien realiseer jij je dit niet eens. Het kan ook zo zijn dat jij zelf toxic bent, en ook dit niet doorhebt. Er wordt veel gemanipuleerd, dus het zou ook kunnen dat je partner je probeert om te praten. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt, of dieren, of een huis samen. Dan wordt het ook veel moeilijker. Er moet dan meer geregeld en besproken worden samen. Probeer er in dat geval met iemand in je omgeving over te praten. En wees nooit bang om iemand anders om hulp te vragen.
Elkaar manipuleren en voorliegen is geen normale manier van omgang. Elkaar pijn doen, mentaal of fysiek, al helemaal niet. Voel jij je onveilig in jouw relatie of ken je iemand die onveilig is in zijn/haar/diens relatie? Weet dat je altijd contact kan opnemen met: 0800-2000. Dit nummer is bereikbaar voor advies bij kindermishandeling en huiselijk geweld. Je kan ook altijd bellen, mailen of chatten met 1712. Daar kan je gratis én anoniem je verhaal vertellen aan professionele medewerkers. Je bent niet verplicht om iets te doen, je kan ook gewoon je verhaal delen.
Ben je na het lezen van dit item toe aan informatie over een gezonde relatie? Lees hier waar volgens onze lezers een gezonde relatie aan moet voldoen.