De zeven sluiers: we spraken een koppel dat zes maanden wacht met seks
- Artikel
- 08 mei 2023
- 8 minuten leestijd
Tegenwoordig is er niet veel voor nodig om iemand je bed in te krijgen. Sterker nog, relaties komen regelmatig voort uit seksuele avontuurtjes. Niet voor David (38) en Laura (36), zij kiezen ervoor om zes maanden te wachten met seks. Waarom? Om een zo sterk mogelijke connectie aan te gaan.
Dat doen ze door ‘de zeven sluiers’ na te leven: een taoïstisch ritueel waarbij je elkaar steeds beter leert kennen door intimiteitsstappen. Van stap één: het aanraken van handen, gezicht en haren tot stap zeven: echte seks. Elke maand kom je in een nieuwe sluier fase en mag je elkaar iéts beter leren kennen op fysiek vlak. Momenteel zitten David en Laura in sluier drie: elkaar aanraken onder de kleren mag, maar tepels en geslachtsdelen zijn nog steeds off limits. Kussen is toegestaan, maar wel zonder tong.
Wat was de reden om hieraan te beginnen?
Laura: “Ik heb een geschiedenis van twee relaties waarin ik niet helemaal dicht bij mezelf ben gebleven. Ik was niet echt trouw aan mezelf en ben nogal meegesleept voor mijn gevoel. Na een tijdje dacht ik: waar ben ik eigenlijk in beland? Past dit wel bij mij? En dan ben je al zover op weg. Toen ik las over de sluiers, bood dat houvast om dicht bij mezelf te blijven en niet over mijn grenzen heen te gaan. Je hebt zeven keer de kans om opnieuw te besluiten: wil ik hiermee verder?”
David: “Ik kom uit een relatie van zeven jaar waarin ik op het begin niet altijd eerlijk ben geweest. Op seksueel vlak, maar ook op gebied van iets niet durven of kunnen. Uiteindelijk heeft dat voor het einde van de relatie gezorgd. Voor mij was het vooral: als ik iets bij iemand voel, dan moet ik eerlijk zijn tegen diegene. Met name op lichamelijk gebied. Als je je ergens voor schaamt en dat niet vertelt, ga je eromheen draaien. Dan worden dingen gecompliceerd. Door de zeven sluiers heb ik de tijd om te openen naar Laura, waardoor ik zelf een moment kan kiezen om daarover te beginnen.”
Was het vanaf moment één al duidelijk dat jullie dit samen zouden doen?
Laura: “Voordat we elkaar kenden, hadden we beiden al besloten om de eerstvolgende ervaring met de zeven sluiers op te bouwen. We wisten dat niet van elkaar, dus het was een bizarre samenkomst. De dag dat David had besloten om dit met mij te bespreken, was de dag dat ik ook had bedacht om dit voor te stellen. Ik had verwacht dat ik hem moest overtuigen en dacht: welke man wil dit nou?”
David: “We hadden onze derde date en ik stelde het voor. Ik had van tevoren al bedacht: als de ander het niet wil, dan houdt het op. Gelukkig wilde Laura het ook. Toch vond ik het wel spannend om te vragen. Als je ervoor kiest om dit te doen, moet je je volledig openstellen en eerlijk zijn.”
Hoe verliepen de eerste weken?
Laura: “Die waren spannend. Je hebt besloten om dit te doen, maar dan is het opeens: oké, en dan? Hoe gaan we beginnen? Daar hebben we toen veel over gepraat en op een gegeven moment kwam ons eerste ‘sluier moment’. We zaten tegenover elkaar met kaarsen, maar konden elkaar niet eens in de ogen aankijken. Later, vanaf de tweede sluier, mochten we elkaars lichaam aanraken met kleding. Toen hebben we meteen een pyjama gekocht zodat we samen konden slapen.”
David: “Toen ik haar voor het eerst mocht aanraken, was ik heel nerveus. Je gaat bewust iets doen, maar je kent elkaar net. Elkaar aanstaren bleek opeens heel intiem te zijn. Kijk maar eens een minuut lang in iemands ogen, dat lukt bijna niet.”
Hoe hebben jullie de sluier wisselingen tot nu toe ervaren?
Laura: “In het begin hadden we echte ‘sluier momenten’ om zo een draai te vinden. Maar grappig genoeg hadden we die momentjes na een maand al niet meer nodig. Nu voelen we op een random ochtend opeens dat we in een sluier gesprek zijn beland. Het gesprek is dan veel dieper en kwetsbaarder.”
David: “Wel zijn we tot nu toe iedere maand een weekendje weggegaan om de volgende sluier te ‘vieren’. Om erbij stil te staan, maar op die manier maken we er ook iets bijzonders van. Volgende week gaan we bijvoorbeeld een dag naar de zee. We kijken echt uit naar die wisseling.”
Is het lastig om telkens te moeten wachten op de volgende fase?
David: “Natuurlijk begint het soms te kriebelen, maar je weet in je achterhoofd: wij kiezen hiervoor en laten ons niet meeslepen. Als we wél over de scheef gaan, kunnen we stoppen. Dan is alles voor niks geweest en dat wil je niet. Als je er beiden voor kiest om dit te doen, is het niet moeilijk. Wel hebben wij ervoor gekozen om geen alcohol te drinken, want drank vervaagt de grenzen. Eén wijntje is prima, maar na vijf wijntjes wordt het een ander verhaal. We zitten nu bijna in sluier vier en weten: als wij gedronken hadden, was het moeilijker geweest.”
Laura: “Voor mij is je niet laten meeslepen door opwinding ook het lastigst. Wij willen iedere keer weer verder: het eerder naar voren halen dan uitstellen. En dan is geen alcohol een optie. Je zit niet zo scherp in je grenzen als je drinkt en het is juíst belangrijk dat je in touch blijft met je grenzen. Maar heel eerlijk, ik vind het niet zo lastig.”
Jullie duiken dus een maand lang in één sluier. Wat is daar zo mooi aan?
Laura: “Je hebt een maand de tijd om dat éne wat je mag, helemaal uit te spelen. Dingen als: ‘Vind je dit fijn?’, ‘Doet dit iets?’ en ‘Van welke zoen hou je?’, zorgen ervoor dat je elkaar veel beter leert kennen. Want wanneer ga je nou een maand lang alleen zoenen met je lippen? Nooit. Je raakt elkaar van de kruin tot teen helemaal aan. Die seksuele geladenheid is insane.”
David: “Normaal kan je ook afgeleid worden door de ander. Soms geeft iemand bijvoorbeeld aan dat diegene iets totaal niet lekker vindt, terwijl ik dat dan wel als fijn kan ervaren. Dan denk je al snel: dan hebben we het er maar niet over. Hier is alles veilig, want alles mag fijn zijn.”
Wat heeft dit ritueel jullie tot nu toe gebracht?
Laura: “Het gevoel van rust. Ik voel me niet opgejaagd of onzeker waar ik sta. De opbouw gaat vanzelf, je wordt bijna een soort van begeleid. Ik ben David veel beter gaan zien voor wie hij echt is. Dat vind ik het allermooiste en heb ik nog niet eerder ervaren.”
David: “Dat inderdaad, maar je kan binnen de kaders ook zelf bepalen hoe het verloopt. Als je iets wil delen, maar het moment nog niet voelt, mag dat. Er is geen druk en je hebt alle tijd om te kiezen. Als je je kwetsbaarheden nog niet hebt gedeeld, weet je: dat moment komt nog wel.”
Sommigen zeggen dat ze eerst willen weten of de seks goed is voordat ze in een relatie stappen. Wat vinden jullie daarvan?
Laura: “Ik denk dat er een groot verschil zit tussen seks en seksuele connectie. Dat laatste weet je al heel snel in mijn ogen. Je mag tijdens de zeven sluiers genoeg doen om te voelen of er een seksuele aantrekkingskracht is.”
David: “Door elkaar alleen al in de ogen aan te kijken, kan je al veel concluderen. Als een kleine aanraking niets doet, weet je al genoeg. Als je zes sluiers hebt doorlopen en wacht op de zevende, is het gegarandeerd goeie seks. Want waarom zou je het zo lang volhouden om jezelf vervolgens af te vragen of dit het wel is? En omgekeerd ook: als twee mensen compleet vrij zijn, is dat ook geen garantie voor goeie seks. Je moet iets bij elkaar naar boven halen.”
Wat zouden mensen verder nog moeten weten over de zeven sluiers?
Laura: “Ik vind het belangrijk dat mensen inzien dat dit niet alleen mogelijk is aan de start van een relatie. Bijvoorbeeld om dichter bij elkaar te komen omdat je elkaar bent kwijtgeraakt of omdat je de seksuele vonk even wil aanwakkeren. Dat hoeft niet gelijk zeven maanden te duren, je kan er bijvoorbeeld ook zeven weken over doen. Het is mooi als je op deze manier kan starten, maar het is geen must.”
David: “Je kan het inderdaad altijd doen. Als je jezelf de vraag stelt: ben ik compleet gelukkig in mijn relatie? Zal daar negen van de tien keer iets uitkomen waar je nog aan wil werken. Dan is dit een mooi ritueel middel om daar iets aan te doen. Geen relatietherapie of druk. Je hoeft het elkaar alleen uit te leggen.”