Deze ervaringsdeskundigen geven tips om ‘uit de kast’ te komen
- Artikel
- 12 jun 2024
- 9 minuten leestijd
Het kan behoorlijk spannend zijn om jezelf te omarmen om wie je bent en op wie je valt. En alhoewel uit de kast komen voor iedereen anders is, geven ervaringsdeskundigen Kees, Esmee en Jasper tips om de weg naar zelfacceptatie wat makkelijker te maken. <3
Kees, 23 jaar
Wanneer kwam je erachter dat je op hetzelfde geslacht valt?
“In groep vijf kreeg ik voor het eerst het woord ‘homo’ te horen. Ik wist nog niet wat het betekende, maar wel dat het een negatieve lading had. Toen begon ik erachter te komen dat ik anders was dan andere jongens. Ik praatte anders, liep anders en had veel meer meiden als vrienden. Ik kreeg steeds vaker te horen dat ik homo was, maar ik had zelf nog nooit gevoelens gehad voor een jongen. Pas toen ik zeventien was en er een jongen uit de kast kwam op werk, leek voor mij het laatste kwartje te vallen. Ik vond hem leuker dan alleen een collega.”
Hoe heb je die periode ervaren?
“De periode waarin ik erachter probeerde te komen of ik op jongens viel, was niet makkelijk. Veel mensen hadden hun mening al gevormd over mijn seksualiteit voordat ik dat zelf kon doen. Daardoor twijfelde ik veel of ik echt gevoelens had voor jongens, of dat het kwam omdat iedereen het om me heen zei. In het begin was ik ook erg gekwetst als iemand naar me toe kwam om te vragen of ik homo was. Het voelde als iets negatiefs, alsof ik zwak was. Later, toen ik ongeveer vijftien was, antwoordde ik altijd: ‘Niet dat ik weet, maar als het wel zo is, ben je de eerste die het hoort’. Ik was zo gewend aan de vraag dat het me steeds minder deed. Toen ik eenmaal wist dat ik op jongens viel, kwam er een soort rust bij mezelf. Eindelijk was de zoektocht voorbij.”
Hoe ben je uit de kast gekomen?
“Ik had het geluk dat de jongen die uit de kast was gekomen op werk mij ook leuk vond. Toen hij uit de kast was gekomen op sociale media begonnen onze appjes naar elkaar steeds flirteriger te worden. Op een gegeven moment stelde hij een date voor. Dat was voor mij het moment dat ik bij mijn omgeving uit de kast wilde komen. Eerst bij mijn ouders, toen bij mijn vrienden. Ik heb hen nooit verteld: ‘ik ben homo.’ In plaats daarvan zei ik: ‘Ik heb een date met een jongen van werk.’ Dat voelde veel natuurlijker. Ik was bang voor reacties als ‘Zie je wel’ of ‘Dat wisten we allang.’ Gelukkig reageerde iedereen super positief en kreeg ik vooral te horen: ‘Wat leuk, hou ons op de hoogte!’ Ik ben gelukkig ook geen vrienden verloren toen ik uit de kast kwam. Waarschijnlijk omdat ik zo'n fijne vriendengroep om me heen had verzameld. Het maakte hen toch niet uit. Bovendien wisten de meesten het toch al, haha."
Hoe kijk je er nu op terug?
“Ik denk dat het me een sterker persoon gemaakt heeft. Je kweekt van jongs af aan een dikkere huid. Af en toe blijft het pijnlijk, ik had ook best een jeugd willen hebben zonder al dat gepest. Toch zou ik nu niet hetero willen zijn. Homo zijn is echt een stukje van mijn persoonlijkheid geworden. Ik weet dat sommigen zeggen dat je dat juist niet zo moet voelen, maar er komt veel meer bij kijken dan alleen vallen op jongens. Je komt in een community terecht waarin het best even duurt voordat je je plekje hebt gevonden. Maar nu dat eenmaal is gebeurd, kan ik honderd procent mezelf zijn.”
Heb je tips voor anderen?
“Neem de tijd. Er is geen specifieke tijdlijn van hoe je uit de kast moet komen. Er is ook geen handboek voor. Laat je door niemand anders vertellen wat je moet voelen of wie je moet daten. Zo lang je je goed voelt bij de acties die je doet, zit je op het juiste pad. Mocht je van dat pad afraken, schroom dan niet om hulp te vragen. Dat kan bij vrienden en familie, maar een psycholoog kan daar ook goed bij helpen. Die zal niet alle antwoorden hebben, maar je in ieder geval wel weer op dat juiste pad kunnen zetten.”
Esmee, 27 jaar
Wanneer kwam je erachter dat je op hetzelfde geslacht valt?
“Ik vind het woord ‘uit de kast komen’ een beetje stom. Ik vind dat het normaal moet zijn en je helemaal niet uit de kast hoeft te komen. Rond mijn vijftiende kwam ik voor het eerst in aanraking met een tweeling die beiden op vrouwen vielen. Dat vond ik toen al erg interessant. Ik kreeg al snel gevoel voor één van de twee en heb uiteindelijk ook een relatie gekregen met haar. Het was een natuurlijke manier om verliefd te worden."
Hoe heb je die periode ervaren?
“Ik heb deze periode niet als moeilijk ervaren. Ik heb ook nooit expliciet aan vrienden of familie verteld dat ik op vrouwen val. Mijn moeder had het wel al door. Zij gaf me op een gegeven moment een boek over een meisje dat verliefd was op haar beste vriendin, terwijl ze daar niet voor uit durfde te komen. Dat was een soort hint dat ik het gewoon mocht zeggen.”
Hoe kijk je er nu op terug?
“Ik kijk er met een fijn gevoel op terug, omdat het voor mij nooit echt een hele grote stap is geweest. Ik ben er over het algemeen altijd open over geweest. Soms was het natuurlijk wel spannend, zeker op werk- en stagegebied. Tijdens mijn werk op de HR-afdeling bij een statiger bedrijf, vond ik het wel spannend om te zeggen dat ik een vriendin had. Maar zeker nu ik ouder ben, heb ik echt schijt aan wat anderen ervan vinden.”
Heb je tips voor anderen?
“Hoe meer je het normaliseert, hoe normaler het is voor anderen. Dat geldt niet voor iedereen, sommigen zitten in een bekrompen omgeving die er hoe dan ook moeilijk over kan doen. Maar: dit is wie jij bent. Daar moeten zij maar mee dealen. Zo heb ik het aangepakt. Ik heb natuurlijk wel geluk met mijn veilige omgeving en ik snap dat dit niet voor iedereen zo is.”
Jasper, 25 jaar
Wanneer kwam je erachter dat je op hetzelfde geslacht valt?
“Het precieze moment weet ik niet meer, maar ik denk dat ik onbewust altijd op mannen viel. Het was voor mij alleen makkelijk te onderdrukken, omdat ik ‘dacht’ dat ik ook op vrouwen viel. Ik heb ook verschillende relaties gehad met vrouwen, maar deze pakten nooit goed uit. In mijn studententijd begon ik steeds meer naar mannen te neigen. Soms lag ik met een vrouw in bed, probeerde ik seks te hebben, maar werd ik nooit écht geil. Het lukte dan af en toe wel, maar kostte me veel moeite. Ik ben toen twee keer met een man gegaan en dat ging zo makkelijk dat ik het gelijk wist.”
Hoe heb je die periode ervaren?
“Toen ik erachter kwam dat ik toch wel echt meer op mannen viel, had ik het wel echt moeilijk. Ik vond het ook lastig om in een hetero-vriendengroep te zitten. Of ja: dat dacht ik in ieder geval. Het is zo ‘normaal’ om hetero te zijn en ik vond het echt kut dat ik daarbuiten viel. Ik vond het ook lastig om in een hetero-vriendengroep te zitten. Of ik hoorde mensen schelden met ‘gay’, ‘homo’ of ‘flikker’. Je voelt je dan toch aangesproken, alsof het iets ergs is. Die tijd was ronduit kut.”
Hoe ben je uit de kast gekomen?
“Ik ben eigenlijk niet gepland uit de kast gekomen. Ik stond op een feestje met mijn twee beste vrienden. Ik had prima wat gedronken en ook drugs gebruikt. We zaten buiten en hadden een heel diep gesprek omdat zij gingen verhuizen naar het buitenland. Opeens dacht ik: fuck it, ik ga het gewoon vertellen. Toen floepte het er zomaar uit. Ze reageerden zo relaxt. Waarschijnlijk omdat ze het al verwachtten. Die avond voelde ik me zo chill. Eindelijk had ik het aan iemand verteld. De volgende ochtend werd ik wakker en dacht ik: shit. Wat nu? Eerst wilde ik het nog even laten, maar ik vertelde het diezelfde week nog aan de rest van mijn vaste kring."
Hoe kijk je er nu op terug?
“Nu denk ik: waar deed ik zo moeilijk over? Bij mij reageerde iedereen zo goed. Ik ben me er wel van bewust dat ik echt geluk heb met mijn vrienden en familie. Toch denk ik dat je het veel groter in je hoofd maakt dan dat het eigenlijk is. Het is een soort act die je ervan maakt en ik heb echt gemerkt dat ik me zoveel fijner voel nu ik uit de kast ben. De helft van de mensen denkt het vaak al en voor de andere helft van de mensen zal het echt niks uitmaken. Ik wil eigenlijk geen clichés naarboven halen, maar ik doe het toch: je kan eindelijk zijn wie je bent.”
Heb je tips voor anderen?
“Er is denk ik maar één tip die echt werkt: vertel het gewoon! Het heeft geen zin om je vast te klampen aan een versie van jezelf die je niet bent. Het is niet het woord waar sommigen mee schelden, het is niet een ziekte en het is al helemaal niet iets om in de kast voor te moeten blijven. Al helemaal niet in deze tijd.”
Benieuwd naar hoe mensen in een hetero-relatie uit de kast kwamen? Check dit artikel.