Dit bier wordt gemaakt van de plant waar cocaïne uit wordt gewonnen
- Artikel
- 05 sep 2024
- 4 minuten leestijd
Heb jij bijna alle speciaalbiertjes al uitgespeeld en wil je iets nieuws proberen? Dan hebben wij misschien wel dat ene bijzondere goedje gevonden voor op je bierbucketlist. Bier gemaakt van de cocaplant. Juist, waar cocaïne uit wordt gewonnen.
Er was eens… een tv-chef, genaamd Jeremy Vermolen. Hij werkte een aantal jaar terug samen met de Hogeschool Zeeland en zes studenten aan een project dat onderzocht hoe je restmateriaal van planten kan gebruiken. Supermarkten pakken bijvoorbeeld vaak alleen de topjes van planten en gooien de rest van de plant weg. Sund, dus ze dachten na: kunnen we daar iets mee doen?
De studenten dachten in eerste instantie aan wietbier – het blijven studenten -, maar dat is niets nieuws onder de zon. En dus dacht Jeremy aan een andere oude kruidenplant met medische krachten.
Cocaplant
De cocaplant komt uit de Andesregio in Zuid-Amerika en groeit daar op grote hoogte, met name in Peru, Colombia en Bolivia. Mensen kauwen de bladeren al duizenden jaren lang tegen hoogteziekte. Het verhoogt het uithoudingsvermogen, verbetert je ademhaling en zuurstofopname en helpt bij de regulatie van glucose. Daarom zie je in Zuid-Amerika nog steeds mensen op deze blaadjes kauwen, met name als ze bergen als de Machu Picchu willen beklimmen. “Hier gebruiken we paracetamol, daar gebruiken ze blaadjes”, legt Jeremy uit.
Jeremy had een handige connectie onder zijn sneltoets staan van de Hortus in Leiden, waar enkele cocaplanten staan. Het was daarom al snel geregeld: ze mochten een paar delen van de planten stekken, zodat ze deze in een lab konden onderzoeken. Wat bleek? Er zaten allerlei natuurlijke stoffen in dat plantje. Foliumzuur, vitamine B12 en nog twintig andere gezonde stoffen. Én ze zagen een piek van een werkzame stof waar je energie van krijgt.
Coke in je bier?
De studenten hebben die ene stof waar je energie van krijgt, geïsoleerd. Jeremy: “We dachten: hoe vet is het om dat in bier te stoppen? Dus zijn we gaan testen of deze stof ook werkzaam blijft als je het in bier stopt. Dat bleek het geval én het was ook nog eens behoorlijk drinkbaar.” En dus werd er vanuit die paar stekjes van Hortus een product geboren: bier gemaakt van de cocaplant.
Nu denk je misschien: bier gemaakt van de cocaplant? Zit er dan gewoon coke in dat bier? Zo zit het dus niet. Jeremy: “We wilden wegblijven van de ‘ine’, want we wilden geen gesodemieter met instanties en ook de slechte stoffen uit de plant weglaten.” Dat proces heet decocanisatie. Daarin worden stoffen als cocaïne en ongewenste alkaloïden verwijderd.
3 jaar later
Het product was bedacht en getest: allemaal leuk en aardig. Maar nu moest het ook nog op de markt gebracht worden. En dat was geen eenvoudig proces, dankzij twee uitdagingen.Allereerst moest het bier langs duizenden instanties gaan, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gebruik van de cocaplant is toch enigszins omstreden. Daarnaast moest er natuurlijk ook blad binnen geharkt worden. Geen bier van coca zonder de cocaplant. En die paar planten van Hortus waren niet genoeg. De makers haalden hun bladeren daarom via het staatsbedrijf in Peru, waar ze al zijn ‘gedecocaïniseerd’.
Door deze twee uitdagingen duurde het uiteindelijk drie jaar voor het product officieel de markt op gebracht kon worden.
Kick
Volgens de makers van dit biertje geeft het je een boost, is het laag in calorieën en alcohol en bevat het geen suiker. “Waar je van normaal bier loom en snel dronken wordt, is het bij ons bier juist andersom”, vertelt Jeremy. “Je krijgt een kick, een oppepper, maar wordt niet snel dronken. En het smaakt ook nog eens heerlijk.”
Af en toe een wijntje bij het eten of een paar pilsjes in het weekend kan natuurlijk geen kwaad, maar wanneer ben je afhankelijk van alcohol? Check het hier.