Hoe afhankelijk ben jij van alcohol?
- Artikel
- 26 feb 2024
- 3 minuten leestijd
Af en toe een wijntje bij het eten of een paar pilsjes in het weekend kan natuurlijk geen kwaad. En eerlijk: in Nederland houden we nu eenmaal van een beetje alcohol op z’n tijd. Volgens het Trimbos-instituut drinken acht op de tien Nederlanders boven de achttien alcohol. 8,3% hiervan zijn zware drinkers.
Maar wie vallen er dan precies onder die zware drinkers? Het Trimbos-instituut maakt daarvoor onderscheid tussen mannen en vrouwen: je bent als man een zware drinker als je minstens één keer per week meer dan zes glazen alcohol op een dag drinkt. Als vrouw ben je dit al bij minstens één keer per week vier glazen alcohol op een dag. Het percentage zware drinkers blijft de afgelopen jaren schommelen tussen de 8 en 9 procent.
Wanneer ben je verslaafd?
Dat je een zware drinker bent, betekent niet dat je ook echt verslaafd bent. In sommige gevallen heeft iemand steeds minder controle over het drinken van alcohol en steeds meer problemen met zijn/haar drankgebruik. Je komt bijvoorbeeld vaak te laat op werk, hebt steeds vaker ruzie met vrienden of familie en ervaart problemen op sociaal vlak. Dit kan betekenen dat je een alcoholverslaving hebt, of in ieder geval een alcohol-afhankelijkheid. Je drinkt het niet alleen op sociale evenementen of omdat je er gewoon ‘zin’ in hebt: je hebt het nodig en kan bijna niet meer zonder. Naast sociale complicaties zorgt een alcoholverslaving ook vaak voor problemen met je gezondheid. Je hebt bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, ervaart hartritmestoornissen of problemen met je lever. In enkele gevallen leidt een alcoholverslaving tot het Korsakovsyndroom: vroegtijdige dementie veroorzaakt door alcohol.
Verschillende verslavingen
Als we het hebben over een alcoholverslaving, zijn er twee soorten verslavingen: een lichamelijke alcoholverslaving en geestelijke alcoholverslaving. Lichamelijk verslaafd zijn betekent dat het lichaam gewend is geraakt aan alcohol. Je krijgt ontwenningsverschijnselen, zoals: onrust, zweten, trillen en misselijkheid. Het verschilt per persoon hoe lang deze verschijnselen aanhouden. Dit kan variëren van weken tot maanden. Bij een geestelijke verslaving heb je het gevoel alcohol nodig te hebben. Bijvoorbeeld om te ontspannen na een drukke werkdag of door om te gaan met emoties of verdriet. Je hebt het gevoel dat dit zonder alcohol niet lukt. Ook hier komen soms ontwenningsverschijnselen aan te pas wanneer iemand besluit minder te drinken, bijvoorbeeld: somberheid, depressiviteit of angst.
Alcohol als drug
Van alle mensen die alcohol drinken, raakt ongeveer 20% tot 25% ooit in meer of mindere mate verslaafd. Dit is vergelijkbaar met drugs als cocaïne. Daarmee staat alcohol volgens Jellinek op nummer zes van het rijtje ‘drugs met de grootste verslavingskans’. Alleen cocaïne, methamfetamine, tabak, crack en heroïne hebben een grotere verslavingskans.
Alcoholverslaving-test
Veel info, maar wanneer ben je nou precies alcoholverslaafd? Online zijn verschillende tests te vinden die kunnen concluderen of jij een alcoholprobleem hebt. Ben je benieuwd of jouw alcoholgebruik problematisch is of niet? Dit is één van de online tests.
Heb jij vragen over je eigen alcoholgebruik of dat van een ander? Je kan hiervoor terecht bij de Alcohol Infolijn.