Dit kan je doen als je slachtoffer bent van een E-pimp
- Artikel
- 23 mei 2024
- 3 minuten leestijd
Misschien denk je bij seksueel misbruik niet gelijk aan de onlinewereld. Maar er is een verschuiving van de conservatieve pooier naar e-pimps. E-pimps zijn online pooiers die van alles beloven aan de modellen die zij ‘managen’: goede content, bekendheid en veel geld. Het probleem is dat de mooie praatjes lang niet altijd worden nagestreefd. Maar hoe ga je als slachtoffer ermee om en wanneer ben je een slachtoffer van E-pimp? Wij vroegen het aan de woordvoerder van Slachtofferhulp Roy Heerkens.
Wat doet een e-pimp?
“Het verdienmodel van zogenaamde 'e-pimps' lijkt sterk op dat van traditionele pooiers. De vrouw levert expliciete foto's en video's, terwijl de e-pimp de rest regelt. Hierdoor ontstaat vaak een afhankelijkheidsrelatie. De e-pimp beheert de accounts, zoals Only Fans, Instagram en TikTok van de vrouw en handelt klantcontact en bankzaken af. Ook werft de e-pimp klanten, die meestal niet weten van het bestaan van de tussenpersoon.”
Hoe gaan e-pimps te werk? Hoe lokken ze de modellen?
“E-pimps benaderen ‘modellen’ het meest via TikTok, Instagram en Snapchat. Ze bouwen snel een band op en vragen bijvoorbeeld om naaktfoto’s te sturen. Soms gaat het opbouwen van die band heel snel en wordt er snel overgegaan tot dwang, bijvoorbeeld via sextortion. Dan worden slachtoffers onder druk gezet, afgeperst en gestalkt. Volgens Nationaal Rapporteur Mensenhandel worden ieder jaar zeker 1300 meisjes in de middelbare schoolleeftijd slachtoffer van seksuele uitbuiting. Dat zijn gemiddeld twee meisjes per middelbare school. Bij Slachtofferhulp herkennen wij dit beeld ook.”
Wat is de nasleep voor de slachtoffers?
“Seksueel misbruik beschadigt het gevoel van veiligheid en vertrouwen. De impact op de lange termijn kan groot zijn na seksueel geweld. Dan kun je denken aan psychische klachten, zoals angst, depressie, paniekaanvallen en slaapproblemen. Naast de psychische klachten zoals genoemd, zijn seksuele en relationele problemen eveneens een veelvoorkomend gevolg van seksueel misbruik. Voor de meeste langetermijngevolgen geldt dat de effecten meestal sterker zijn als het misbruik heftiger was, vaker voorkwam of langer voortduurde.”
Wat kan je doen om uit zo’n situatie te komen?
“Een belangrijke stap is om iemand in vertrouwen te nemen. Dat kan ook iemand zijn uit je directe omgeving, een ouder of ander familielid. Of een goede vriend of vriendin. Je kunt advies vragen bij de politie en ook (anoniem) contact opnemen met een hulporganisatie zoals Slachtofferhulp Nederland. Mensen die seksueel misbruikt zijn, voelen vaak schaamte, schuldgevoelens en angst. Soms bestaan tegenstrijdige gevoelens, zoals woede en loyaliteit, naast elkaar. Deze emoties kunnen belemmeren in de dingen die ze graag willen doen of ervaren. Voor het eerst praten over wat hen is overkomen kan spannend zijn. Maar ze hoeven het niet alleen te dragen: er is hulp die past bij wat ze nu nodig hebben.”
Welke hulp bieden jullie aan?
"Dat is afhankelijk van de situatie en waar de slachtoffers zelf behoefte aan hebben. Dat kan juridische ondersteuning zijn, zoals het doen van aangifte of het vragen van een schadevergoeding. Maar als er echt lange termijn gevolgen zijn, zoals psychische klachten ptss, angst, depressie, paniekaanvallen en slaapproblemen, dan is wellicht echt een behandeling bij de psycholoog nodig. We zullen in dat geval doorverwijzen naar de huisarts.”
Ben jij slachtoffer geworden van een e-pimp en wil je graag hulp? Www.Slachtofferhulp.nl biedt een luisterend oor en kan je hiermee helpen.
In de tweedelige serie ‘Papi & Pimps’ onderzoekt artiest PapiMikeyDinero hoe pimpen er nu en in de toekomst uitziet. Wie zijn deze digitale pimps? Op welke manier gaan zij in de online seksindustrie te werk en wat zijn de gevolgen voor degenen die het werk doen? ‘Papi & Pimps’ is vanaf dinsdag 14 mei te streamen via NPO Start en vanaf 14 mei wekelijks te zien op YouTube.