Fay zat twee jaar in een toxic relatie: “Hij heeft mij mentaal kapot gemaakt”
- Artikel
- 15 jan 2024
- 6 minuten leestijd
In het begin van haar relatie was alles hartstikke fijn en deden Fay (22) en haar ex-vriend veel leuke dingen. Toch begon hij na verloop van tijd steeds toxischer te worden. Fay: “Ik mocht niets meer, maar hij mocht alles.”
In augustus 2022 kregen Fay en haar ex-vriend een relatie die uiteindelijk iets meer dan twee jaar duurde. “Toen we net een relatie hadden, was alles leuk. We hadden veel lol samen en deden veel spontane dingen. Dat sloeg allemaal om na een half jaar. Ineens mocht ik niks meer. Ik mocht niet meer naar festivals zonder hem en mocht mijn vrienden minder vaak zien. Ook begon hij over van alles en nog wat te liegen. Hij was niet eerlijk over waar hij was en met wie hij daar was. Hij zei regelmatig dat hij zich ziek voelde, terwijl hij dan met andere meiden aan het chillen was en loog over tot hoe laat hij moest werken. Naast liegen gaf hij mij de schuld van verschillende dingen. Het was bijvoorbeeld mijn schuld dat hij geen geld had omdat ik leuke dingen wilde doen.”
“Ik heb het maar laten gebeuren.”
“Op een gegeven moment lagen we ’s ochtends samen in bed. Ik lag nog te slapen, maar werd wakker van zijn penis die in mij stootte. Ik dacht bij mezelf: ik kan twee dingen doen. Óf ik doe alsof ik slaap, óf ik flip ‘m helemaal de pan uit. Maar dan wordt hij ook weer boos op mij. Ik heb het daarom maar laten gebeuren, helaas. Hij is toen ook in mij gekomen terwijl ik ‘sliep’. Dit is in totaal twee keer gebeurd, op precies dezelfde manier.”
“De druppel was een berichtje dat ik kreeg, waardoor ik erachter kwam dat hij was vreemdgegaan. Ik stond toen samen met hem bij een concert, dus ik was pissed off. En om het allemaal nog erger te maken, had hij ook nog eens een relatie met haar. Hij zei dat hij was vreemdgegaan omdat ík dat ook had gedaan. Hierbij benoemde hij het voorbeeld van een hele goede vriend van mij die ik al twee jaar niet had gezien en daardoor een stevige knuffel gaf. Maar ik trapte er niet meer in: ik was zo kwaad. Ik heb het toen ook gelijk uitgemaakt.”
“Ze geven je het gevoel dat jíj de schuldige bent.”
“Achteraf heb ik spijt dat ik geen aangifte heb gedaan van de dingen die hij deed toen ik sliep. Hij heeft totaal niet in de gaten dat wat hij deed, niet oké was. Hij heeft mij mentaal kapot gemaakt in de relatie. Een groot vooroordeel over vrouwen die in toxische relaties zitten, is dat het vaak kleine vrouwen zijn die een sterke partner hebben. Mijn ex was een sprietje en totaal niet breed. Toxische relaties zijn vaak het gevolg van mensen die erg manipulatief zijn. Dat doen ze onbewust, maar op een vieze manier. Ze geven je het gevoel dat jíj de schuldige bent, terwijl dat helemaal niet zo is.”
“Het is lastig om uit een toxic relatie te stappen omdat je gek wordt gemaakt. Liefde maakt echt blind: je houdt van deze persoon. Je gaat dingen denken als: hij wil me gewoon beschermen. Mijn ex zorgde ervoor dat ik alleen nog maar met hem was. Je wordt weggerukt van familie en vrienden. Terwijl zij jou juist vaak waarschuwen en aangeven dat diegene niet goed is voor je. Jij denkt alleen maar: deze persoon beschermt mij en geeft om me. Je kan het vergelijken met loverboys, die doen in mijn ogen hetzelfde.”
“Als iemand van je houdt, accepteert diegene je grenzen.”
“Mijn advies is: luister naar je familie en vrienden. Zij kennen jou vaak beter dan dat jij jezelf kent. Schaam je er ook niet voor als iemand over je grens heen is gegaan. Want ook in een relatie komt het voor dat iemand seksueel grensoverschrijdend is. Een ‘nee’ is een ‘nee’. Als iemand van je houdt, accepteert diegene je grenzen. Praat er ook over, vooral als je mentaal al niet lekker in je vel zit door je relatie of wat dan ook. Je moet het niet opkroppen, want het komt er echt een keer uit. En: ga met bewijzen naar de politie. Je weet natuurlijk nooit of iemand dan ook echt wordt vervolgd, maar er wordt in ieder geval een aantekening gemaakt. Wat trouwens ook vaak wordt aangenomen, is dat het in toxische relaties altijd gaat om de man. Dat is écht niet zo: er zijn ook genoeg vrouwen die dit doen. Iedereen kan in toxische relaties eindigen en iedereen kan toxisch handelen.”
“Als ik er nu op terugkijk, heb ik twee jaar lang een relatie gehad met een narcist. Hier heb ik ook posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan overgehouden. Dit heeft zich vorig weekend nog geuit toen ik seks had met mijn huidige vriend. Opeens begon ik te trillen, huilen en schreeuwen. Ik dook helemaal in elkaar, en mijn vriend stopte gelijk. Hij raakt mij op zo’n moment ook niet aan omdat hij weet dat ik dat niet wil.”
Het is vaak lastig om toxische kenmerken van je relatie te herkennen als ‘toxisch’. Hieronder staan wat kenmerken die kunnen duiden op een ongezonde relatie.
- Claimen: jij bent van je partner, en niemand komt daaraan. Je mag je vrienden niet meer zien en als het aan je partner ligt, ga je ook niet meer zonder diegene naar bijvoorbeeld festivals, bioscopen of concerten. Je mag steeds minder dingen doen.
- Je durft jezelf niet te zijn: merk je dat je gedrag verandert als je in de buurt van je partner bent? Dan ben je misschien bang voor zijn of haar oordeel en dat zorgt voor veel stress.
- Vermijdingsgedrag: mensen die zichzelf constant als slachtoffer zien, geven iedereen de schuld, behalve zichzelf. Een partner die zijn of haar tekortkomingen niet kan erkennen, zorgt voor een slechte communicatie.
- Opluchting: gaat je partner de deur uit en voel je een gevoel van opluchting? Dan probeer je hoogstwaarschijnlijk weg te vluchten van je partner.
- Strijd: jij en je partner zouden partners in crime moeten zijn, en geen tegenstanders. Een competitie kan leiden tot onzekerheid.
- Je geeft meer dan je ontvangt: een gezonde balans is mega belangrijk voor een goede relatie. Dus heb jij het gevoel dat je meer geeft dan je partner? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.
Heb je het gevoel dat jij of iemand uit je omgeving vastzit in een toxische relatie? Je kan hiervoor altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland.