Festivalorganisatoren over de regels: “Alsof je gaat trouwen maar niet weet of je vriendin ‘ja’ zal zeggen”
- Artikel
- 21 jul 2021
- 7 minuten leestijd
Na twee weekenden feest mochten we niet meer. En dat is ontzettend balen. Ook voor festivalorganisatoren natuurlijk. Wij vroegen aan een aantal festivalorganisatoren of zij hoop hebben voor na 14 augustus.
Remko Hermans, organisator Intents Festival en member stichting Front of House
Hoe is het voor jullie dat de festivals niet meer kunnen doorgaan?
Verschrikkelijk. Heel veel partijen zijn lang aan het werk geweest om een mooi evenement neer te zetten. En dan horen zij op het laatste moment dat het niet door kan gaan. Deze organisatoren hebben veel geld geïnvesteerd. Maar dat geldt ook voor leveranciers. Voor evenementen die kort na 14 augustus zijn, is het ook moeilijk. Zij moeten nu eigenlijk al beginnen met opbouwen. Nu wordt er een paar dagen voor het evenement gekeken of het door kan gaan. Het is een onmogelijke positie. Waar we ons ook druk over maken, is dat er eerst werd gestuurd op IC-bezettingen. En nu ineens op het aantal besmettingen. Maar als er meer wordt getest, dan krijg je ook meer besmettingen. En dan wordt alles zo kort van te voren afgezegd. Dat baart zorgen voor de toekomst.
En hoe was het voor de festivalgangers denk je?
Het moet heel teleurstellend zijn geweest. Al anderhalf jaar kunnen zij niks doen. Dan zijn ze even super blij dat ze ergens heen kunnen. En dan kan het weer niet doorgaan. Ineens gaat alles van nul naar honderd, en nu weer van honderd naar nul. Alsof je heel snel optrekt en dan tegen een muur rijdt.
Had het volgens jullie wel gewoon gekund?
Wij waren eigenlijk ook verbaasd dat er zoveel tegelijk versoepeld werd. Maar de mensen van Fieldlab en de organisatoren worden niet meegenomen in die beslissing. Ik zou het sowieso rustiger opbouwen. Voor een organisatie als Testen voor Toegang is het ook allemaal nieuw. Die moeten ook nog leren. En een stukje groeien. Maar ineens ging het enorm hard voor hen. Dan kan je erop rekenen dat dingen niet helemaal goed gaan.
Wat gaan jullie nu ondernemen de aankomende tijd?
We moeten aan 2022 gaan denken. Ook al is daar geen zekerheid voor. We zijn nu naar Karnaval Festival aan het toewerken. En Intents Festival natuurlijk. Het afgelopen jaar hebben we al veel coronaproof dingen gedaan. Een bordspel, livestream, puzzel, partypakket en merchandise. Het lastige is dat je iets helemaal coronaproof kan plannen, maar dadelijk verschuift het weer naar normaal. Een livestream heeft geen zin als alles weer open is. Maar als zometeen alles mag en je een normaal evenement plant, kan het ook weer dichtgegooid worden. Het is zo moeilijk om daarin mee te gaan.
Hebben jullie hoop voor na augustus?
Geen idee. We werden verrast door de snelle opening. En daarna door de sluiting. Dus ik durf er niks meer over te zeggen.
Geertje van Zoggel, organisatie Daydream, 7th Sunday en Harmony of Hardcore
Hoe is het voor jullie dat de festivals niet meer kunnen doorgaan?
Het voelt echt als een klap. Al anderhalf jaar zaten we in onzekerheid. Maar in juni werd duidelijk dat er vanaf 1 juli evenementen georganiseerd konden worden. Met alle risico’s van dien hebben wij dat gedaan. In het eerste weekend van juli hebben wij kleinschalig Harmony of Hardcore georganiseerd. En in het tweede weekend stond 7th Sunday op het programma. Helaas hebben wij twintigduizend bezoekers moeten afzeggen. Een dag van tevoren moet je alles afblazen. Dat is verschrikkelijk. Alles stond al helemaal klaar. Nu wordt gezegd dat we vanaf half augustus weer zouden mogen. Maar wij houden ons hart vast. Het zijn onzekere tijden voor de evenementenbranche. Ook voor na augustus.
En hoe was het voor de festivalgangers denk je?
Ook super verschrikkelijk. Zij staan ook al anderhalf jaar te wachten. Iedereen wil weer. Het is toch een uitlaatklep. Er wordt wel de hele tijd gesproken over ‘de jongeren’ die zo graag willen. Maar ik weet zeker dat iedereen wil. En weer behoefte heeft aan leuke dingen. Vooral aan festivals.
Had het volgens jullie wel gewoon gekund?
Zeker. Wij hadden de week ervoor ook een event gedraaid. Tienduizend mensen op zaterdag, tienduizend op zondag. Ons toegangsbeleid is altijd al super streng. Iedereen wordt gecontroleerd. Nu hebben we daar gewoon een extra controlepost aan toegevoegd. In het eerste weekend hebben we nagenoeg geen besmettingen gehad. Dus het had absoluut door mogen gaan. Moeten gaan zelfs.
Wat gaan jullie nu ondernemen de aankomende tijd?
Nee. We houden ons voorlopig even rustig. Voor september zijn we bezig met een nieuw evenement. Maar dat houden we op een laag pitje. We willen niet dat dat ook weer gecanceld wordt. Nu wachten we dus even af. In oktober hebben we wel Festyland gepland staan. Als afsluiting van het seizoen. Met die organisatie gaan we wel door. We gaan er vanuit dat we dan wel weer mogen.
Hebben jullie hoop voor na augustus?
Ik houd m’n hart vast. Eigenlijk zijn we blij dat wij zelf geen festival in augustus meer hebben staan. Dat moet heel onzeker zijn. Het wordt wel heel moeilijk gemaakt.
Ilja Reiman, organisator Multigroove en Ground Zero
Hoe is het voor jullie dat de festivals niet meer kunnen doorgaan?
Een enorme klap in het gezicht. Dat was het vorig jaar al. Maar we snapten het. Ons gemeenschappelijk welzijn staat op de eerste plaats. Dan moeten we even opletten. Maar er zijn ondertussen Fieldlab-events geweest. Die hebben goed uitgepakt. Er is bewezen dat het gewoon veilig kan. En dan gebeurt er dit. Eerst mochten we weer. Een groot deel van ons personeel hebben we laten varen, dus we moesten ons team weer bij elkaar krijgen. Dat deden we met veel enthousiasme. Maar dadelijk moeten we weer mensen wegsturen omdat het slot erop zit. Het voelt niet eerlijk.
En hoe was het voor de festivalgangers denk je?
Super beroerd. Zij willen ook dat het opengaat. Die mensen hebben een uitlaatklep nodig. Evenementen zijn dat altijd al geweest. Vroeger had je de gladiatorengevechten met grote spektakels. Nu zijn het de festivals met het feesten, eten en drinken. Het hele uitgaansleven. Evenementen zijn een groot deel van ons sociale ‘zijn.’ Ik merk het ook aan mijn dochter van zeventien. Zij heeft het er heel zwaar mee. Voor andere bezoekers is dat ook zo.
Had het volgens jullie wel gewoon gekund?
Ja. Ik ben geen expert op het gebied van virussen. Maar ik voel me wel bescheten dat ze alles weer sluiten. Voor mijn gevoel is dat omdat we op vakantie willen. Dat is de wereld op z’n kop. Ik denk, maar weet eigenlijk wel zeker, dat wij als grote organisatie een veilig beleid kunnen vormen. En die testen hadden maar vierentwintig uur oud moeten zijn. Dan had het makkelijk gekund.
Wat gaan jullie nu ondernemen de aankomende tijd?
Wij zijn ontzettend druk geweest met feesten die niet eens worden gegeven. Maar 28 augustus staat Ground Zero gepland. We handelen alsof dit doorgaat. Dat is de enige manier om het te doen. Positief blijven. We gaan dus lekker door met het plannen en promotie. Als het weer mag moeten we klaarstaan. Maar het kost wel energie. Het is net alsof je volgende week gaat trouwen, maar je weet niet of je vriendin wel ‘ja’ gaat zeggen. Dat begint me op te breken. We staan elke keer klaar voor de start. En dan is er geen start. Dat vreet wel aan je.
Hebben jullie hoop halverwege voor augustus?
Ja. Absoluut. Ik geef het nog steeds een goede fifty-fifty. Daar hopen we op.