Geen Las Vegas aan de Noordzee: hoe politieke partijen denken over online gokken
- Artikel
- 10 nov 2023
- 3 minuten leestijd
Twee jaar geleden werd online gokken gelegaliseerd, maar binnen de politiek ontstaan steeds meer geluiden die tegen deze legalisering zijn. Moeten we online gokken weer illegaal maken? Hoe zit het met gokreclames? Zou een inzetlimiet helpen? 22 november mogen we weer naar de stembus, en jij bent vast benieuwd wat de partijen hierover te zeggen hebben.
Adviezen aan de Tweede Kamer
Arnt Schellekens, Nationaal Rapporteur Verslavingen, stuurde in september dit jaar een aantal adviezen aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer over online gokken. Hij onderzocht de gevolgen van de legalisering en concludeerde dat onnodig veel mensen in de problemen zijn gekomen. Van torenhoge schulden tot depressies: hij vindt dat de politiek snel moet handelen.
De partijen
Schellekens is niet de enige die zich grote zorgen maakt over de legalisering van online gokken. Ook partijen die destijds vóór het legaliseren waren, zijn ontevreden over de manier waarop dit heeft uitgepakt. Dit zijn onder andere de VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en PVV. Zo vertelt D66-Kamerlid Hülya Kat in een interview met de NOS dat jongeren in de val terechtkomen van steeds meer gokken: “Het beleid moet zo snel mogelijk bijgestuurd worden.” Ook Söngul Mutluer (GroenLinks-PvdA) legt uit dat het legaliseren een grote averechtse werking heeft gehad voor jongeren en kwetsbare mensen: “Als de gokbranche niet in staat is dit te verbeteren, moet de Kamer heroverwegen of dit wel zo’n goed idee was.”
Verkiezingsprogramma’s
SP
Sommige partijen zetten zich al jaren in voor alles rondom gokken en gokverslavingen. Zo schrijft de Socialistische Partij (SP) in haar verkiezingsprogramma: “We willen niet dat Nederland een Las Vegas aan de Noordzee wordt en stellen daarom veel strengere eisen aan het gokken.” Volgens de partij mogen het Holland Casino en nationale loterijen niet uit zijn op meer klanten. Dat betekent onder andere: een nog strenger verbod op online gokreclames. Het terugdraaien van de legalisering hoeft volgens de SP niet.
Volt
Volt laat in het verkiezingsprogramma weten een totaal verbod op gokreclames te willen.
ChristenUnie
Als het aan de ChristenUnie ligt, worden alle vormen van kansspelen verboden in Nederland.
CDA
Het CDA wil dat gokaanbieders die veel schulden hebben veroorzaakt, strenger belast worden.
NSC
De politieke partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil online gokken in Nederland verbieden. Ook online gokreclames moeten worden verboden volgens de partij: “Wij kiezen ervoor om reclames die verleiden tot kopen op afbetaling, gokken en ongezond eten te verbieden.”
50PLUS
50PLUS wil de legalisering terugtrekken en ziet graag een verbod op online gokken.
GroenLinks-PvdA
GroenLinks-PvdA heeft dit jaar extra aandacht voor kansspelen. Zo zien zij het zitten om een inzetlimiet van tweehonderd euro per persoon per week te introduceren voor mensen die gokken. Iets wat bij onze zuiderburen nu een jaar wordt nageleefd.
VVD, D66, PvdD, FvD, JA21, BIJ1 en BVNL hebben het thema gokken niet meegenomen in hun verkiezingsprogramma.
Benieuwd naar hoe de politieke partijen denken over thema’s rondom seks en seksualiteit? Check dan dit artikel over de politiekesekswijzer.nl.