Hoe denken de politieke partijen over seks en seksualiteit?
- Artikel
- 02 nov 2023
- 3 minuten leestijd
Eigenlijk zouden we nog 1,5 jaar moeten wachten op nieuwe verkiezingen. Maar omdat het kabinet harder is gevallen dan jij na acht tequila, mogen we 22 november weer naar de stembus. Jeej. Maar vergis je niet: deze verkiezingen hebben ook invloed op jouw seksuele gezondheid. Hieronder een aantal stellingen en standpunten van politieke partijen.
Deze stellingen zijn afkomstig van politiekesekswijzer.nl. Voor deze stemwijzer zijn alle politieke partijen benaderd die naar verwachting minimaal één zetel halen in de Tweede Kamer. VVD, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt en BIJ1 hebben uiteindelijk hun antwoorden ingestuurd voor deze sekswijzer. De overige partijen gaven aan niet mee te willen doen, of hebben niet gereageerd.
Anticonceptie moet voor iedereen gratis zijn
Tot je 21e worden de meeste anticonceptiemiddelen vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor de pil, het spiraaltje en het hormoonstaafje. Vanaf je 21e wordt anticonceptie alleen vergoed in sommige aanvullende verzekeringen.
Eens: BIJ1, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt
Oneens: CDA, VVD
Soa- en hiv-testen moeten bij de huisarts en de GGD voor iedereen gratis zijn
Als je voor een soa-test naar de huisarts gaat, betaal je deze uit het eigen risico van je zorgverzekering. De kosten kunnen oplopen tot meer dan honderd euro per test. Heb je een grotere kans op soa's? Dan kan je gratis een soa- of hiv-test krijgen bij de GGD. Maar: dit geldt dus alleen voor specifieke groepen en ook zij kunnen steeds vaker geen afspraak maken omdat er geen plek is.
Eens: BIJ1, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt
Oneens: CDA, VVD
Abortus moet uit het Wetboek van Strafrecht
In Nederland staat abortus in het Wetboek van Strafrecht. Dit betekent dat abortus alleen uitgevoerd mag worden als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat de abortus in een kliniek of ziekenhuis plaatsvindt dat hiervoor een speciale vergunning heeft. Abortus is in Nederland dus geen recht, mits. Maar een misdrijf, tenzij.
Eens: Bij1, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt, VVD
Oneens: CDA
Sekszorg voor mensen met een beperking moet vergoed worden
Sekszorg is seksuele hulp voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Dit wordt in principe niet vergoed: de overheid heeft hier geen beleid voor. Een paar gemeenten hebben uitzonderingen gemaakt en vergoeden dit wél.
Eens: BIJ1, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt
Oneens: CDA, VVD
‘Homogenezing’ moet bij wet verboden worden
Bij ‘homogenezing’ wordt geprobeerd om mensen die homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn heteroseksueel te maken. Dit wordt vaak gedaan door psychologische of spirituele behandelingen.
Eens: BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt, VVD
De pil die voorkomt dat je hiv krijgt (PrEP) moet voor iedereen in Nederland beschikbaar zijn
De PrEP-pil is beschikbaar via de huisarts, maar dertig pillen kosten al gauw 7,50 euro. Ook willen niet alle huisartsen PrEP voorschrijven. Bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze niet genoeg kennis of tijd hebben. Er loopt een pilot via de GGD waarmee specifieke groepen toegang hebben tot PrEP, maar dit gaat samen met grote wachtlijsten.
Eens: BIJ1, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt, VVD
Oneens: CDA
Benieuwd naar andere standpunten rondom seks en seksualiteit? Of ben je nieuwsgierig naar alle uitgebreide standpunten van bovenstaande partijen? Doe hier de politieke sekswijzer test.