Helaas nodig: zo voel en ben je veiliger op straat
- Artikel
- 04 dec 2024
- 4 minuten leestijd
Meer dan de helft van de vrouwen, en een kwart van de mannen, krijgt te maken met seksuele intimidatie. Of dit nou gebeurt terwijl jein de kroeg staat te flaneren, of wanneer je naarhuis aan het fietsen bent. Vooropgesteld: het is altijd de verantwoordelijkheid van de dader om anderen niet lastig te vallen. Helaas laat de realiteit zien dat dit probleem blijft bestaan, en daarom is het belangrijk dat we kennis met elkaar delen over hoe om te gaan met dit soort situaties. Met deze tips ga je veiliger de straat op, en weet je wat je kan doen als het echt mis gaat.
Seksuele intimidatie tijdens het uitgaan
Ruim 62% van alle seksuele intimidatie gebeurt tijdens het uitgaan. Dit varieert van ongepast flirten en nafluiten tot aanranding. Gelukkig worden steeds meer horecagelegenheden zich bewust van dit probleem en ondernemen ze actie. Denk aan:
Strenge deurcontroles: Om ongewenst gedrag vanaf de deur te beperken.
Awareness-teams: Speciale medewerkers die rondlopen en signalen van grensoverschrijdend gedrag in de gaten houden.
Codetaal: Bij sommige bars kun je vragen naar "Angela" als je je onveilig voelt; het personeel weet dan dat je hulp nodig hebt.
Als je wordt lastiggevallen, probeer dit dan altijd aan iemand te melden. Dit kan de barman, de uitsmijter of zelfs iemand bij de wc’s zijn.
Onveilig gevoel onderweg
Heb jij ook weleens dat je nét wat sneller fietst of doet alsof je met iemand belt omdat je je onveilig voelt? Het is een rotgevoel, maar er zijn manieren om je veiliger te voelen:
Deel je locatie: Gebruik apps zoals ‘Zoek mijn vrienden’ om live je locatie te delen met iemand die je vertrouwt. Je kan natuurlijk aan iemand vertellen waar je heen gaat én hoe laat, maar wanneer je dat vertelt én ze je live locatie hebben zit je een stuk safer.
Een slimme telefoon: Zorg dat je SOS-modus aanstaat. Op deze manier kan je tijdens een noodsituatie heel snel een SMS versturen en maakt jouw telefoon veel lawaai én een foto. En zorg natuurlijk voor een opgeladen telefoon / powerbank.
Bereid je route voor: Weet van tevoren welke route je gaat lopen of fietsen, zodat je niet onderweg hoeft te zoeken.
Blijf alert: Het kan soms helpen om te doen alsof je belt, maar het is niet handig om te doen alsof je aan het appen bent. Want op dat moment kijk je naar de grond/telefoon en helemaal niet naar je omgeving. Je bent je dan niet bewust van wat er om je heen gebeurt.
Rennen
Wanneer je het gevoel hebt dat je gevolgd wordt kan het handig zijn om te rennen, maaralleen met een doel. Ren naar een plek met mensen zoals een bioscoop, restaurant of benzinepomp. Maar ga niet rennen naar een nog verder afgelegen plek. Als je veiligere opties hebt, is het ook handig om niet naar je huis te gaan. Anders weet degene die achter je aan zit waar je woont.Vraag aan iemand die betrouwbaar overkomt of ze een stukje met je mee willen lopen of fietsen. Of bel iemand die je kent om je op te halen, en blijf aan de lijn.
Brand!
Een kleine maar handige tip: roep altijd ‘brand’, in plaats van‘help’. Mensen reageren eerder op brand dan wanneer je help roept. Dit klinkt gek, maar dit is echt zo. Voor nog meer lawaai: kijk of er een auto, elektrische scooter of fiets om je heen staat waar je tegen aan kan schoppenzodat er een alarm af gaat.
Gadgets
Neem een alarm sleutelhanger of een verdedigingsspray mee. Een verdedigingsspray is de legale versie van pepperspray. Met deze spray verblind je niet alleen, maar kleur je de persoon ook rood. Een alarm sleutelhangeris een klein dingetje, met een groot effect. Wanneer je de knop indrukt gaat er een alarm van 130 decibel af. Dat is even hard als een overvliegende straaljager! Last but notleast: een zelfverdedigingscursus. Dit klinkt misschien ‘overdreven’ of als iets uit een film, maar echt: het kan geen kwaad.Een cursus zelfverdediging kan je meer zelfvertrouwen geven en voorbereiden op noodsituaties.
Do(n’t) do it for the plot!
Socialmedia trends zoals ‘do itforthe plot’ kunnen je aanmoedigen om risico’s te nemen, maar veiligheid staat altijd voorop. Als je overdag iets niet zou doen, doe het dan ook niet 's nachts of onder invloed. Zorg goed voor jezelf en je vrienden, blijf alert en geniet vooral van de momenten waarop je uitgaat en plezier hebt.