Het Ballenalarm: heb jij tijdens het luchtalarm je ballen gecontroleerd?

- Artikel
- 03 maa 2025
- 3 minuten leestijd
Heb jij vandaag gevoeld of je knikkers nog in topvorm zijn? Nee? Dan heb je het Ballenalarm dus keihard gemist. Het moment dat je schrikt van dat loeiharde luchtalarm is namelijk hét moment om je eigen ballen te controleren. En dit is waarom.
Het idee achter het ‘Ballenalarm’ is simpel: elke eerste maandag van de maand, wanneer je het luchtalarm hoort, is dit een reminder om even op date te gaan met jezelf. Hand in je broek en voelen of alles nog smooth is en of je niks voelt wat daar niet hoort te zitten. Stichting Zaadbalkanker heeft dit moment bedacht om jou en je ballen veilig te houden, en je zo te helpen herinneren dat je je ballen moet controleren op zaadbalkanker.
Zaadbalkanker is geen ‘opa-kanker’
Als je aan zaadbalkanker denkt, zie je misschien een oudere opa voor je. Maar de grootste risicogroep van deze vorm van kanker zijn mannen tussen de 18 en 40 jaar. “Mensen zijn altijd gechoqueerd als ik zeg dat zij onder de risicogroep van zaadbalkanker vallen,” vertelt Ivo Struik, directeur van Stichting Zaadbalkanker. “Zaadbalkanker is misschien een zeldzame vorm van kanker in Nederland, maar het komt toch zo’n 800 tot 900 keer per jaar voor. En het is daarmee de meest voorkomende kanker bij jonge mannen.”
Bobbels en knobbels
Jezelf controleren is niet voor niets zo belangrijk. “Als je iets voelt aan je ballen, is er altijd iets mis. Voel je zoiets als een verharding, een bobbel, een bal die groter wordt, een bal die keihard is terwijl de ander dat niet is, knobbeltjes, jeuk, pijn of een gespannen gevoel, dan hoort dat er gewoon niet te zitten. Dat hoeft natuurlijk niet per direct zaadbalkanker te zijn. Het kan ook een bijbalontsteking of iets anders zijn. Maar het hoort er sowieso niet te zitten. Dus als je iets voelt, ga dan gelijk naar de huisarts.”
Uitzaaiingen voorkomen
Zaadbalkanker is een kiemcelkanker en een kiemceltumor groeit heel snel. Regelmatig zelfonderzoek helpt je dan ook om er snel bij te zijn als er iets aan de hand is. “Zo krijg je sneller een diagnose. En dan heb je dus al wel kanker. Maar omdat het zo snel groeit, probeer je op deze manier uitzaaiingen te voorkomen. Er overlijden ongeveer tien mensen per jaar aan de uitzaaiingen. Maar als je er op tijd bij bent, is zaadbalkanker een van de best behandelbare kankers. In veel gevallen hoef je dan alleen geopereerd te worden. Dan kan je radiotherapie of chemotherapie vermijden. En dat is belangrijk, want vooral bij jonge mensen kunnen die behandelingen lange termijneffecten hebben.”
Poep- en pieshoekje
Toch wordt zaadbalkanker nog niet altijd zo serieus genomen. “Het is een soort slaapkamertaboe,” zegt Ivo. “Waarom dat zo is, durf ik niet te zeggen. Bij zaadbalkanker gaan mensen al snel lachen en giechelen. Vaak is dat uit verlegenheid en schaamte. Het zit nog in dat ‘poep-en-pieshoekje’. Terwijl het juist heel belangrijk is om hierover te praten, bijvoorbeeld met je vrienden: controleren zij zich weleens?”