Hoe is het om seks te hebben met vaginisme?
- Artikel
- 26 okt 2020
- 6 minuten leestijd
Wanneer je niet of moeilijk een penis, vinger of tampon in je vagina kan brengen, kun je last hebben van vaginisme. Dit kan je seksleven belemmeren. Hoe is het om seks te hebben met vaginisme? Wij vroegen het aan drie jonge vrouwen.
Myra, 22 jaar
Hoe kwam je erachter dat je vaginisme hebt?
“Ik wilde voor het eerst seks hebben toen ik zestien was. Toen merkte ik dat het absoluut niet lukte om seks te hebben. De eerste drie à vier keer ging dat echt niet. Ik dacht dat dit normaal was omdat het de eerste keer seks was. Maar na blijven proberen wilde het nog steeds niet lukken. Toen dacht ik: dit kan niet goed zijn. Ik ben toen na wat research naar de gynaecoloog gegaan. En die vertelde mij dat ik een lichte vorm van vaginisme heb.”
Hoe was de eerste keer seks?
“De eerste keren lukte het dus niet. Ik had echt veel pijn. Ik was zeventien toen penetratie voor het eerst wel lukte. Ik was toen met mijn ex-vriendje op reis. Die vakantie is het een aantal keer redelijk goed gegaan en was het voor mij een fijne ervaring. Misschien dat het kwam omdat er een ontspannen sfeer hing en we even weg waren van huis. Ik zie dit dan ook als mijn eerste keer echt seks. Eenmaal thuis aangekomen was ik weer terug bij af. Want het deed weer evenveel pijn als eerst.”
Welke impact heeft het op je seksleven?
“Best wel een grote impact. Maar we proberen creatief te zijn. We zijn veel bezig met voorspel en proberen het spannend te houden. Ik moet wel toegeven dat dit erg moeilijk is wanneer penetratie niet lukt. En met de jaren is mijn libido steeds lager geworden. Ik had eerst nog hoop dat mijn vaginisme weg zou gaan en ik er geen last meer van zou hebben. Maar nu weet ik beter en denk ik niet dat het ooit helemaal weg zal gaan. Dat maakt de zin in seks ook minder. Ik wil het graag leuk vinden maar ik kan het niet.”
Hoe gaat jouw partner hiermee om?
“Mijn vriend is heel erg begripvol. Hij vindt het wel vervelend dat we weinig seks hebben en er voor mij weinig plezier aan te beleven valt. Maar hij steunt me in mijn keuzes en heeft begrip voor wat ik wel en niet wil. Ik ben soms wel bang dat hij niet eeuwig begripvol blijft. Misschien dat het op de lange termijn wel een probleem wordt. Dat hoop ik absoluut niet. Maar die kans is wel aanwezig.”
Sammy, 24 jaar
Hoe kwam je erachter dat je vaginisme hebt?
“Ik was een jaar of twintig. Ik had toen voor het eerst een relatie. Daarvoor was ik nooit echt bezig geweest met seks. Toen we voor het eerst seks wilden hebben, ging dit niet. Ik had toen nog geen idee dat het voor mij niet mogelijk was. Ik ben daarna vrij snel naar de dokter gegaan omdat ik voelde dat er iets niet klopte. Ik ben via een gynaecoloog doorverwezen naar een seksuoloog en daar werd vastgesteld dat ik vaginisme heb.”
Hoe was de eerste keer seks?
“De eerste keer dat ik het probeerde telt eigenlijk niet. Het deed heel veel pijn en was fysiek onmogelijk. Toen het de eerste keer echt lukte was ik 22. Ik heb therapie gehad om mijn bekken te leren ontspannen. En dat heeft voor mijn eerste keer wel echt goed geholpen.”
Welke impact heeft het op je seksleven?
“Soms lukt het om seks te hebben maar soms ook niet. Dat is afhankelijk van veel dingen. Vooral van mijn mentale gesteldheid. Als ik gestrest ben is de kans groot dat seks niet lukt. Doordat het van veel dingen afhangt kom ik soms in een vicieuze cirkel terecht. Het ene negatieve beïnvloedt het andere negatieve waardoor ik steeds minder zin heb. En seks steeds moeilijker wordt. Maar dit verschilt van dag tot dag. Er komt altijd enige vorm van ongemak bij seks kijken. En daar moet ik mee leren leven.”
Hoe gaat jouw partner hiermee om?
“Hij is altijd heel begripvol. Hij is meerdere keren mee geweest naar therapie om het beter te begrijpen en me te helpen. Hij schrok wel van de uitleg over vaginisme. Maar meer uit bezorgdheid. Vaak vind ik het vervelender dat ik moeite heb met seks dan hij. Dat zorgt wel eens voor frustraties omdat ik me er dan druk om maak. En hij dat niet nodig vindt.”
Linde, 21 jaar
Hoe kwam je erachter dat je vaginisme hebt?
“Ik kwam hier niet zelf achter. Een vriendin van mij stuurde een linkje naar een artikel over vaginisme. Ik klaagde al langer over heel veel pijn en ongemak tijdens seks. Maar ik had er nooit bij stilgestaan dat het daadwerkelijk iets kon zijn. Tot ik dat artikel las. Het kwam precies overeen met waar ik last van had. Ik ben toen naar de dokter gegaan en daar is gebleken dat ik een milde vorm van vaginisme heb.”
Hoe was de eerste keer seks?
“Dat was echt verschrikkelijk. Ik snapte er sowieso niet veel van die eerste keer. Hij lag bovenop en het deed zo ongelooflijk veel pijn. Ik heb er zelfs van gehuild. Wel heel stil want ik wilde niet dat mijn bedpartner het doorhad. Het was niet mijn vriend maar gewoon een scharrel. Ik kon niet bewegen van de pijn. Dus ik lag daar gewoon zonder echt iets te doen. Het werd ook alleen maar erger naarmate de seks langer duurde.”
Hoe gaan jouw bedpartners hiermee om?
“Ik deel dit eigenlijk nooit met jongens waar ik seks mee heb. Ik voel me daar heel ongemakkelijk bij. Terwijl ik weet dat dit helemaal niet nodig is. Misschien komt het ook doordat ik geen vaste relatie heb. Het is makkelijker om zoiets te delen met iemand die je kent en vertrouwt. Iemand die je oppikt uit de kroeg en alleen seks met je wil vertel je dit niet zo snel. Er zijn trouwens wel jongens aan wie ik het heb verteld. En sommige reacties waren heel fijn en begripvol. Maar lang niet allemaal.”
Welke impact heeft het op je seksleven?
“Nou, ik heb eigenlijk niet echt een seksleven, vind ik. Niet voor mezelf in ieder geval. Ik heb nog nooit seks gehad met plezier. En ik deed het eigenlijk altijd voor de ander. Ik probeer dit nu af te leren omdat het iets moet zijn wat ik fijn vind. Ik weet niet of ik ooit pijnloos seks kan hebben. Maar ik heb nu wel hulp voor mijn vaginisme en dat helpt. En mijn liefdesleven staat nu een beetje on hold, omdat ik de pijn tijdens seks gewoon niet wil.”