Hoe kom je van een gokverslaving af?
- Artikel
- 16 okt 2023
- 4 minuten leestijd
Van alle verslavingen is een gokverslaving misschien wel het langst te verbergen. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld een drank- of drugsverslaving, zie je er aan de buitenkant weinig van. Geen dronken of stonede bakkes, hoogstens iemand die veel op zijn telefoon zit. Gemiddeld trekken gokverslaafden dan ook laat aan de bel - als ze dat al doen. Want hoewel er in 2021 volgens Jellinek 1.887 mensen in behandeling waren voor een gokverslaving, zijn er volgens hen ook nog steeds veel mensen die geen hulp zoeken.
Iemand die als geen ander weet hoe moeilijk het is om daadwerkelijk de stap te zetten om hulp te zoeken, is Feite Hofman. 23 jaar lang hield hij zijn gokverslaving verborgen, tot hij zelfs €25.000 van de basisschool waar hij directeur was had vergokt. Inmiddels is hij al bijna 10 jaar clean en werkt hij nu aan de andere kant van gokverslaving: als voorlichter en hulpverlener.
Hoe kunnen mensen die gokverslaafd zijn hulp krijgen?
“Er is geen exclusieve checklist voor het krijgen van hulp. Het belangrijkste is dat je het zelf wilt. Als mensen in je omgeving het willen en jij niet, dan kun je beter geen hulp zoeken. Het is een beetje zoals stoppen met roken. Iedereen kan tegen je zeggen dat je moet stoppen, maar als je het zelf niet wilt, eindig je waarschijnlijk toch met een sigaret in de hand. Je bent al een heel eind als je echt zelf wilt stoppen. De volgende stap is een bezoekje aan de huisarts. Samen met jou zal de huisarts kijken welke vorm van hulp het beste bij jou past en nog belangrijker, wat voor jou goed voelt.”
Welke soorten behandelingen zijn er?
“De meest intensieve optie is opname in het buitenland, waar veel goede klinieken zijn. Een minder ingrijpende optie is het raadplegen van een psycholoog, wat voor veel mensen ook effectief is. Je kunt overwegen deel te nemen aan een zelfhulpgroep, waar je mensen ontmoet die begrijpen waar jij doorheen gaat en steun bieden. Mensen kiezen vaak niet voor slechts één vorm van hulp. Ze combineren het door eerst naar een kliniek te gaan en daarna naar een psycholoog, of ze bezoeken zowel een psycholoog als een zelfhulpgroep. Er is geen one-size-fits-all benadering; het draait allemaal om wat voor jou het beste werkt.”
Hoe ziet een dag in een kliniek eruit?
“Dit verschilt heel erg per kliniek. Vaak zit je er wel samen met anderen waardoor je sociale contacten hebt. Mensen denken vaak dat het er in zo’n kliniek heel heftig aan toe gaat. Maar degenen die er zitten zijn erg gemotiveerd om te stoppen, en dat is mooi om te zien. Je gaat gezamenlijk koken, sporten of spelletjes spelen. Het kan van alles zijn. De ene persoon zit twee weken in een kliniek en de ander twee maanden. Dat verschilt heel erg per persoon. Veel mensen kiezen ervoor om opgenomen te worden in een kliniek om echt even weg te zijn van hun verleidingen. Soms doet even weg zijn van je omgeving wonderen.”
Wat zijn de voornaamste uitdagingen na een behandeling?
“Het is voor ex-verslaafden vooral heel erg wennen aan de nieuwe levensstijl. Je kan nu niet meer goksites openen wanneer je wilt of een bezoekje brengen aan het casino. Het is echt volledige focus op je nieuwe manier van leven. Het kan daarom heel lastig zijn als je omgeving nog wel veel gokt. Je krijgt dan continu de verleiding om zelf ook te gaan gokken. Daarom is het altijd goed om je familie en vrienden in te lichten over je gokverslaving, en dat je hiervoor behandeld bent.Het gevaar voor ex-gokverslaafden is dat ze het gevoel krijgen dat er een vervanger moet komen voor het gokken. Denk aan alcohol, gamen, roken, noem maar op. Het belangrijkste is dat je weet waarvoor je bent gestopt en dat blijft vasthouden.”
Lees alles over een gokstop op de site van Cruks [met doorlink zoals onder aan https://npo.nl/npo3/spuiten-en-slikken/feitjes-en-fabels-over-roken-stoptober-sigaret-stoppen
Heb jij geen controle meer over je gokgedrag? Of vrees je voor iemand uit je omgeving? Aarzel niet om hulp te vragen of in te schakelen. Kijk voor meer informatie op https://www.bnnvara.nl/verslaafdaanverliezen.