Hoe zorg jij ervoor dat de LHBTQIA+-community veilig kan uitgaan?
- Artikel
- 26 apr 2024
- 3 minuten leestijd
De afgelopen tien jaar stond Nederland altijd in de top vijf van meest veilige lhbtqia+-reisbestemmingen. Maar sinds 2023 halen we de top 20 niet eens. Dit jaar is het aantal meldingen van queer-discriminatie met een kwart gestegen. Dat is zorgwekkend en schreeuwt om veranderingen. Maar wat zijn de maatregelen nu?
Uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en antidiscriminatiebureaus zijn er in de afgelopen jaren veel meer meldingen gemaakt over discriminatie en geweld tegen de lhbtqia+ gemeenschap.Volgens de voorzitter van COC, een Nederlandse belangenorganisatie van de lhbtqia+ gemeenschap, wordt deze groep gezien als zondebok. Het is volgens haar een plicht van de regering om de queer-gemeenschap te beschermen.
Oogje in het zeil
In Amsterdam vind je de bekendste queer uitgaansplek van Nederland: de Reguliersdwarsstraat. De Gemeente Amsterdam heeft al laten weten dat ze het heel belangrijk vindt dat de politie zichtbaarder en meer aanwezig is op straat. Maar laten we eerlijk zijn, agenten kunnen niet 24/7 op elke hoek staan. Voor extra veiligheid wil de politie daarom snel aan de slag met efficiënter cameratoezicht. Dat betekent checken of camera's in de goede richting staan, de beeldkwaliteit wel scherp genoeg is en misschien zelfs wel wat extra camera's installeren. Kortom, een extra oogje in het straatje. Zo kan iedereen zich veiligvoelen, ook als de agenten even niet om de hoek zijn.
SAOA-hosten
Twee koppels van Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) zijn regelmatig aanwezig in de straat tijdens de drukste momenten van de dag. Ze spreken mensen aan op ongepast gedrag, houden contact met beveiligers in het gebied en schakelen de politie in als het nodig is. Ook worden er meer trainingen gegeven om straatintimidatie beter te herkennen. Zo versterken de SAOA-hosts het gevoel van een ‘safe space’.
Roze in Blauw
Roze in Blauw is het nationale politienetwerk waar lhbtqia+ personen terechtkunnen als ze discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken ervaren vanwege hun seksuele gender, geaardheid of expressie.
Dress & Dance
Eigenlijk heel erg dat dit überhaupt nodig is, maar wel een mooi initiatief: Dress & Dance. Een groep studenten kwam met het idee om een kapperszaak in de Reguliersdwarsstraat 's avonds om te toveren tot een kleedkamer speciaal voor drag queens en andere queers. Want helaas krijgen zij naar aanleiding van hun kleding regelmatig veel haat en nare opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Op deze manier hoeven ze niet de hele stad door in hun party-outfits.
Regenboogsteden
Van grote steden tot knusse dorpen: overal wordt het belang van gelijke kansen en respect voor diversiteit omarmd. Want op 29 september 2023 zetten maar liefst 55 steden hun handtekening onder een krachtige intentieverklaring: het Regenboog-gemeentenprogramma. Al deze regenboogsteden beloven zich te zullen inzetten voor de belangen van de lhbtqia+ gemeenschap. Hopelijk inspireren ze met hun statement nog veel meer gemeentes in Nederland!
Het is belangrijk dat we allemaal stappen zetten om de lhbtqia+ gemeenschap te omarmen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid die ons allemaal aangaat. We moeten streven naar een wereld waarin liefde en respect centraal staan, zonder enige veroordeling of discriminatie. Meld gelijk ongewenst gedrag en help elkaar. Samen zijn we sterker en wees lief. <3
Wil jij iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl. Je kan uiteraard ook altijd terecht via de algemene politiekanalen en bureaus. Let op: bel bij spoed altijd 112.
In de derde aflevering van ‘Diva’s Fantasy’ vraagt Diva zich af of de queer party scene écht zo vrij en gezellig is als in haar fantasie. Check de aflevering hier.