Hoe stem je queervriendelijk?
- Artikel
- 14 maa 2022
- 4 minuten leestijd
Het is weer tijd om te stemmen! Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen begonnen. 14, 15 en 16 maart mag je je stem uitbrengen voor onderwerpen als het klimaat, wonen en arbeid. Maar wat als je onderwerpen als hiv-preventie en genderinclusiviteit extra belangrijk vindt? COC Nederland lanceerde de LHBTIQA+ kieswijzer. Wij vroegen aan Jan-Willem de Bruin van COC hoe deze werkt.
Wat is de LHBTIQA+ kieswijzer?
“Onze kieswijzer is er om informatie te verstrekken aan de LHBTIQA+ gemeenschap. Deze geeft inzicht in de standpunten van de politieke partijen op het gebied van LHBTIQA+ emancipatie. Deze informatie staat namelijk niet in de gewone partijprogramma's. De gemeente neemt onder andere beslissingen over het sociale leven van inwoners van de gemeente. Bijvoorbeeld over de veiligheid op straat. Het COC heeft de politieke partijen benaderd met een lijst vol stellingen. De partij kan dan zelf kiezen of ze meedoen. Zo geven we de mogelijkheid aan de partijen om hun standpunten te onderbouwen. Maar lees je ook wat er in de afgelopen periode is veranderd en wat de doelen zijn voor de komende periode. Daarnaast zie je ook wie uit de partij een regenboogkandidaat is.”
Wat is de invloed van zo’n kieswijzer?
“De invloed is best groot. Met de website rainbowvote.nu zijn we al een aantal jaar bezig om de doelgroep goed te informeren. Zo worden er verstandige keuzes gemaakt en dat heeft rechtstreeks invloed op de samenstelling van de gemeenteraad. Iedere stem telt. Dit jaar zien we dat er meer aandacht is en zelfs interne discussies binnen de partijen over de keuzes van de standpunten voor de kieswijzer. Daarnaast geven partijen duidelijk aan welke punten ze gepubliceerd willen zien.
Wat zijn onderwerpen waar veel aandacht aan wordt besteed?
“Er is meer aandacht voor genderdiversiteit. Door representatie in de media is er meer oog gekomen voor de situatie van transgender personen. Ook wordt er meer aandacht besteed aan sociale veiligheid. Een voorbeeld hiervan zijn toiletten. De gemeente moet ervoor zorgen dat trans vrouwen bijvoorbeeld veilig naar het vrouwentoilet kunnen zonder weggekeken te worden.
Daarnaast gaat het veel over genderinclusief aanspreken. Denk daarbij aan dat de gemeente de burger niet met ‘meneer’ of ‘mevrouw’ aanspreekt, maar met ‘beste inwoner’. De gemeente Amsterdam heeft een handleiding geschreven die andere gemeenten kunnen overnemen om zo iedereen aan te spreken. Maar je ziet wel dat de gemeenten nog worstelen met deze onderwerpen. Verder is zichtbaarheid een belangrijk thema binnen de kieswijzer. Je kunt als gemeente wel de LHBTIQA+ vlag uithangen, maar als er dan veel meldingen zijn van geweld tegen de gemeenschap, dan gaat er iets niet goed. En daarvoor hoeft de gemeente echt niet groots uit te pakken met een pride of iets dergelijks. Er zijn bijvoorbeeld ook toolkits met handvaten hoe een gemeente hiermee aan de slag kan.
Zijn er sinds de vorige verkiezingen veranderingen te zien?
“Er is meer zichtbaarheid gekomen voor transgender personen. Dat is goed. Zo zien deze mensen dat ze niet alleen zijn en dat er meer aandacht voor is in de politiek. En binnen de gemeenten is er meer inclusiviteit te zien. Daarnaast zijn er organisaties die transitieverlof aanbieden. Zodat mensen in transitie niet hun vakantiedagen daarvoor hoeven in te zetten. Dit zijn mooie verbeteringen, maar we hebben nog steedseen wensenlijst. Denk aan pesters die geacht worden te verhuizen in plaats van de gepeste persoon. Maar ook meer voorlichting op lagere scholen. Of ontmoetingsplekken waar bijvoorbeeld jonge lesbische vrouwen veilig naar toe kunnen.”
Heb je tips voor het stemmen?
“Ik kreeg vanochtend nog een mail van iemand die aangaf enorm geholpen te zijn bij de stemkeuze door de kieswijzer. Je kunt op de website zien of jouw gemeente een regenbooggemeente is en wie zich als regenboogkandidaat presenteert. Verder is het belangrijk om te weten op wie je stemt. Volg diegene bijvoorbeeld op social media. Mocht je dan vragen hebben kun je die direct stellen. Ga het dialoog aan over onderwerpen die jij belangrijk vindt. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk LHBTIQA+’ers gaan stemmen. Gebeurt dit niet dan zien we alleen maar volksvertegenwoordigers die niet lijken op het volk. Dat gaat over vrouwen, mensen van kleur, mensen met een chronische afwijking of een diverse achtergrond. En niet allemaal maar mensen die universitaire studies hebben gedaan. We moeten zorgen voor een gelijke representatie.”
De LHBTIQA+ kieswijzer doe je hier: www.rainbowvote.nu/