Niklas, Lisa & Valentina kregen tinnitus: “Met tinnitus kreeg ik pas echt slapeloze nachten”
- Artikel
- 11 apr 2024
- 8 minuten leestijd
Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een gehoorschade die mensen vaak oplopen na een avondje goed feesten. Ongeveer één op de tien jongeren onder de 25 in Nederland heeft altijd een piep in zijn oren. De muziek tijdens uitgaan staat vaak loeihard en oordopjes worden nauwelijks gedragen. Terwijl dat juist de belangrijkste stap is die je kunt nemen om die permanente piep te voorkomen.
Niklas (26)
Wanneer is het gebeurd?
“Ik maak mijn eigen muziek en kom daardoor veel in aanraking met harde geluiden. Daarnaast ga ik graag naar festivals, maar oorddopjes droeg ik nooit. Ik hou ervan om op die feesten lekker te kletsen en, ook omdat ik een muziekliefhebber ben, de bas goed te horen. Op een dag had ik een gesprek met een vriendin over tinnitus en toen begon ik mezelf af te vragen: heb ik dit ook? Diezelfde avond lag ik in bed en begon ik te luisteren en kwam ik er eigenlijk vrij snel achter dat ik dus ook een piep hoor. Ik heb het dus helemaal niet na één specifiek festival gekregen. Ineens ben ik me er bewust van geworden.”
Hoe was je gedrag?
“Toen ik erachter kwam dat ik tinnitus had, merkte ik dat ik onbewust mijn gedrag al een hele tijd aanpaste. Zo viel ik makkelijker in slaap met geluiden om me heen. Voor het slapen zette ik dan bijvoorbeeld de tv aan of muziek op met sleeptimer. Nu ik me er bewust van ben, zoek ik nog steeds externe geluiden op om in slaap te vallen. Mijn piep heeft nog geen hoge toon, maar is wel constant. Na festivals kan 'ie wel hoger zijn, maar dat gaat gelukkig daarna wel weer weg. In het begin herkende ik vaker het geluid, bijvoorbeeld met studeren. Dan was het om me heen helemaal stil en hoorde ik een piep. Fucking irritant. Ik heb het nu zo goed als kan geaccepteerd. Wanneer ik er niet tegenin ga en andere dingen doe, vergeet ik de piep. Zo heb ik een manier gevonden ermee te leven.”
Draag je nu oordopjes?
"Ja. Ik vind dat nog steeds wel lastig, want ik ben een muziekliefhebber en hou ervan om tijdens een festival te kletsen en de bas goed te horen. Dus hoe slecht het ook is, gooi ik nog steeds wel vaak die oorddopjes weg. Vrienden verklaren mij voor gek als ik de oorddopjes uit doe, dus ik adviseer wel iedereen om ze in te doen. Ook mezelf dus ;).”
Lisa (24)
Wanneer is het gebeurd?
“Eind 2020 kreeg ik tinnitus tijdens corona. Het was een gekke zomer en er was natuurlijk geen school, waardoor ik persoonlijk veel stress kreeg. Op dat moment was ik veel met vrienden en dronk ik veel alcohol. Ik had ook gelezen dat het door alcoholgebruik en stress kan komen. Toen ik in september weer naar school ging en ik veel stress ervaarde voor mijn tentamens, hoorde ik ineens een harde, hoge piep in mijn oor. Toen dacht ik: shit, stront aan de knikker. Normaal ging de piep bijvoorbeeld na een feestje weg, alleen had ik de piep toen drie dagen lang. Ik besloot om naar de dokter te gaan en die dacht eerst dat het door een verkoudheid kwam. Maar toen neusspray niet hielp, bleek het toch echt tinnitus. Over de oorzaak kon de huisarts niet veel zeggen: die is bij mij vrij onduidelijk. Mijn piep verschilt ook heel erg, de ene keer is het veel heftiger dan de andere keer. De hoogte van de piep heeft te maken met hoe druk het is in mijn leven. Als ik bijvoorbeeld veel te doen heb en ook veel stress ervaar, is het erger.”
Hoe ging je ermee om toen je wist dat je dit had?
“Aan het begin wist ik niet hoe ik ermee om moest gaan en ben ik daarna depressief geworden. Het kwam dus ook door de stress; mentaal ging het al niet zo lekker. Met tinnitus erbij kreeg ik pas echt slapeloze nachten. Ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Niemand kon mij helpen en de huisarts zei dat ik maar een manier moest vinden om ermee leren te leven. Mijn gedrag is nu heel anders. Ik drink zelden, want anders wordt de piep erger. Ik drink alleen op speciale gelegenheden en soms vind ik dat het al niet waard.”
Draag je nu oordopjes?
“Voor bepaalde geluiden ben ik gevoeliger geworden. Zoals huilende baby’s, gillende vrouwen en kletterende borden. Ik ga niet meer zoveel naar feestjes, maar heb wel oordopjes.”
Heb je tips voor mensen met tinnitus?
“Wat voor mij werkt is slapen met een podcast. In de zomer heb ik een waaier in mijn kamer en dat is fijn om mee te slapen. Laatst heb ik een knuffel aangeschaft die ook geluid maakt, een soort witte ruis.”
Valentina (21)
Wanneer is het gebeurd?
“Toen ik zestien was, ging ik voor de tweede keer naar een meerdaags festival. Ik was daar al eerder geweest, alleen was de locatie veranderd. Wat mij opviel was dat de muziek echt loei en loeihard stond. Het was een avond zelfs zo erg dat ik uit die ruimte ben gegaan, omdat de muziek echt overal heel hard stond. Toen ik terugkwam, besefte ik dat ik nog een piep in mijn oren had. Maar ik dacht dat het vanzelf wel weg zou gaan. Toen ik zondagavond thuiskwam, had ik gewoon nog steeds een piep in mijn oren en werd ik wel een beetje bang. De piep was toen ook echt hard en bleef nog drie maanden zo hard suizen. Ik durfde het mijn ouders niet te vertellen, want ik wist: als er iets mis is met je oren is het ook echt mis.”
Hoe ging je ermee om toen je wist dat je dit had?
“In het begin was ik vooral heel erg zoekende. Hoe ga ik hiermee leren leven en wat kan ik eraan doen om dit op te lossen. Ik probeerde positief te blijven en wilde het niet verergeren. Ik besloot om bij elk feest oorddopjes te dragen. Ook heb ik veel onderzoek gedaan naar wat het precies was en wat ik ertegen kan doen. De corona periode kwam voor mij eigenlijk best goed uit, omdat ik niet uit mocht gaan en zo mijn oren even konden chillen. Ook noise cancelling helpt heel erg, waardoor ik het geluid niet hard hoeft te zetten wanneer ik muziek luister."
Draag je nu oordopjes?
“Ik draag ze echt altijd. Ik heb oorddopjes gekocht met een filter. Je hoeft echt niet op maat gemaakte oordoppen te hebben: je moet ze gewoon altijd dragen. Om ze nooit te vergeten, heb ik ze aan mijn sleutelbos gehangen. Ik draag ze niet in een praatomgeving. Als ik op een huisfeest sta met een speaker, in een club of op een festival, draag ik ze echt altijd.”
Heb je tips voor mensen met tinnitus?
“Door rust te geven aan je oren, zakt de piep weg in luidheid en hoor ik het alleen als ik niet met andere mensen ben. Ik hoor het in principe als ik alleen ben, dus zet ik wel altijd muziek op. Ook wanneer ik de piep hoor, maak ik er een muziekje van in mijn hoofd en dat vind ik ergens wel iets hebben. Wat ik irritant vond, was dat niemand me echt kon helpen. Door zelf een manier te hebben gevonden en te kijken wat voor mij werkt, is de suis echt veel minder erg geworden.
Ik merk dat als je naar een festival gaat er wel meer ‘awareness’ voor is en dat is heel goed. Alleen als mensen uitgaan is de associatie met het dragen van oordoppen en feesten er nog niet helemaal. Ik vind dat daar wel echt verandering in moet komen. De oordoppen kunnen je levenslang beschermen en de eerste vijftien minuten zijn misschien zuur, maar daarna valt het echt wel mee. Het belangrijkste is goed naar jezelf luisteren en weggaan wanneer het echt niet goed voelt.”
Het lijkt dus niet altijd zo belangrijk om je oren goed te beschermen, maar wees er dus van bewust dat het ongeluk in een klein hoekje zit. Wees dus lief voor je lieve oortjes en draag je oordoppen. <3