Noah werd als zeventienjarige jongen verkracht
- Artikel
- 04 jul 2024
- 5 minuten leestijd
Duf wakker worden en overal pijn voelen. Iemand die je lichaam ongewenst is binnengedrongen: een verkrachting. Het aantal incidenten loopt ieder jaar op in Nederland. En alhoewel we vooral verhalen horen van vrouwen die hiermee te maken hebben gehad, kunnen ook mannen slachtoffer worden van seksueel geweld. Zo ook Noah*. Hij werd op zeventienjarige leeftijd verkracht.
Trigger warning: dit artikel kan door sommigen als schokkend worden ervaren. Heb je zelf iets heftigs meegemaakt op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Je kan hiervoor altijd terecht bij Slachtofferhulp.
Wil je wat vertellen over jouw persoonlijke verhaal?
“Toen ik ongeveer zeventien jaar was, had ik contact met een man die met mij af wilde spreken. Nieuwsgierig dat ik was, besloot ik ernaartoe te gaan. Hij had gezegd dat er een feestje was, maar toen ik aankwam was er niemand. Er hing al gelijk een niet zo’n aangename sfeer. Hij bleef maar uitstellen dat er mensen zouden komen. Ik kreeg een drankje en al snel voelde ik me niet zo goed worden. Op dat moment merkte ik dat hij iets in mijn drinken had gedaan en ben ik buiten bewust zijn geraakt. Als ik nu terugdenk aan wat er daarna is gebeurd, word ik misselijk. Ik vind het ook moeilijk om daar lang bij stil te staan.”
Hoe zag die periode erna er voor jou uit?
“Mijn broer kon mij geen knuffel meer geven, omdat ik daar zo van schrok. Ik begon elk lichamelijk contact af te stoten. Ik kwam elke dag moeilijk in slaap en heb daar nog steeds problemen mee. Sociaal kon ik me nauwelijks inzetten en ik werd super vlak. Niemand mocht me aanraken. Zelfs als ik naar binnenliep in de supermarkt, was ik constant bezig met: waar is de nooduitgang en hoe kom ik het snelst weg? Nu nog steeds: wanneer er mensen langslopen, draai ik me zo goed mogelijk zodat ze me niet meer kunnen aanraken. Het algemene beeld van seks is voor mij echt verpest. Ik vind het vies en moet nu bij partners echt het volle vertrouwen hebben om seksuele handelingen te verrichten. Een one night stand zit er dus voor mij niet in. Maar ik ben er ook totaal niet geïnteresseerd in. Ik voel constant angst.”
Heerst er een taboe op mannen die dit hebben meegemaakt?
“Het is vooral dat je nooit wordt geloofd als man. Het serieus nemen is een supergroot probleem voor mij geweest. Ik denk ook dat veel jongens hier last van hebben. Ik ben nooit geholpen en heb voor mijn gevoel alles alleen moeten doen. Als ik eindelijk de kracht had om het te durven zeggen, kreeg ik reacties als: “Jij bent toch fysiek veel sterker?” of "Jij bent toch een echte man?” Ik heb gemerkt dat wanneer je als man slachtoffer bent geweest van seksueel geweld, niemand je serieus neemt. Ik heb weinig tijd gehad om in de slachtofferrol te kruipen. Je hoopt dat iemand je komt helpen. Maar zelfs de politie heeft het nooit serieus genomen. En dat doet echt super veel pijn.”
Heb je hulp gezocht?
“Ik ben naar een psycholoog gegaan en naar de politie geweest. De politie heeft deze zaak totaal niet serieus genomen. En doordat ik me alleen voelde, wilde ik er alles aan doen om het te vergeten. Ik ging in die periode zelfs drinken op school om niks te voelen. Uiteindelijk heb ik veel met de psycholoog gepraat en ben ik een vechtsport gaan doen. Zo kon ik alle agressie en emoties loslaten en mijn hoofd leegmaken. Ondanks de hulp die ik bij psychologen heb gezocht, heb ik het maar aan weinig mensen verteld. Het is voor mij daardoor ook moeilijk geweest om vooruit te gaan.”
Wat wil je meegeven aan mannen die hetzelfde hebben meegemaakt?
“Leer je comfortabel voelen in je omgeving en durf je uit te spreken. Leer het accepteren en zoek hulp als dat nodig is. Probeer vooruit te denken en kijk naar handvatten die jou kunnen helpen. Het klinkt makkelijk, maar overwin je gedachten: zo kom je er sterker uit. Zorg dat je in een omgeving bent waar vrienden of familie je steunen en kunnen troosten. Durf ook te praten over je fysieke en mentale angsten. Bedenk daarnaast dat je waarschijnlijk alles hebt gedaan wat je kan. Jij kan er niks aan doen dat dit jou is overkomen.”
Hoe is het nu met je?
“Ik heb nog steeds moeilijkheden met seksuele intimiteit en heb dat ook nog niet met iedereen bespreekbaar kunnen maken. Als ik een klein geluid hoor tijdens het slapen, schrik ik snel wakker. Het voelt dan alsof er een bom is ontploft. Met fysiek contact heb ik tegenwoordig mijn eigen grenzen gesteld. Mensen mogen niet in mijn intieme zones komen, zoals in de buurt van mijn kruis. Ook vind ik huid-op-huid-contact totaal niet fijn en moet ik eerst honderd procent vertrouwen in diegene hebben. Daarnaast ben ik over mijn onderlichaam wel vaak nog onzeker. Daardoor ben ik voortdurend bezig met wat anderen over mij denken.”
Ben jij slachtoffer en wil je graag hulp? Www.Slachtofferhulp.nl biedt een luisterend oor en kan je hiermee helpen.