Opeens ‘celibaat’ na een mislukte fixpoging: wanneer ben je écht celibatair?
- Artikel
- 21 okt 2024
- 3 minuten leestijd
Celibatair leven is afkomstig van monniken en priesters: zij kozen er vrijwillig voor om hun leven te leiden zonder ook maar een enkele vorm van seks. Inmiddels is het begrip ook door ons overgenomen. Het gaat om alle vormen van seks. Dus nee: je mag er ook zelf ook geen slinger aangeven of natte vinger doorhalen. Maar wanneer ben je écht celibaat? Is het beu zijn van jouw zoveelste scharrel al genoeg?
Wie, wat én waarom?
Iedereen heeft zo zijn, haar of diens eigen drijfveren hiervoor. Het kan gaan om een geloofskwestie, traumatische ervaringen, zelfontwikkeling of die hele irritante ex die jou helemaal verpest heeft. Vroeger werd het vooral geassocieerd met monniken en nonnen. Ongehuwd én seksloos. Tegenwoordig zijn het steeds meer twintigers en dertigers die op social media aangeven celibaat te zijn. Het zou ze energieker, vrolijker en zelfs fitter maken. Door het bewust niet hebben van seks zou je meer zelf discipline kunnen krijgen en kan het de controle over je eigen verlangens versterken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die seks gebruiken om te dealen met problemen zoals stress, onzekerheid of een minderwaardigheidscomplex. Dit is natuurlijk geen gezonde vorm van omgaan met problemen. Dit zouden allemaal drijfveren kunnen zijn om geen seks meer te hebben en celibaat door het leven te willen gaan. Celibatair leven tot het huwelijk is bij veel geloofsovertuigingen, zoals de Islam en het Christendom, ook vanzelfsprekend.
Wanneer ben je celibaat?
Er zitten geen officiële regels aan verbonden. Het is niet zo dat jij deze kuisheidsgordel moet verdienen door minstens zeven maanden geen seks te hebben. Wanneer jij dit weekend niemand hebt kunnen regelen in de stad, kan jij je omgeving dus prima vertellen dat dit een bewuste keuze was. Gewoon, omdat je celibaat bent geworden. Toch kan jij jezelf eigenlijk pas celibaat noemen wanneer je bewust kiest voor een seksuele onthouding en wanneer dit levenslang is of voor een langere tijd. Een mislukte fixpoging is dus niet hetzelfde. De een beschouwt zichzelf na drie maanden celibaat, terwijl de ander pas na dertig jaar naar buiten treedt als celibatair. De intentie gaat boven de tijd.
Hoe serieus het celibatair leven voor sommige mensen ook is, er worden hier en daar nog steeds grappen over gemaakt. Zo voerde een online dating app laatst campagne. Deze campagne is helemaal niet goed ontvangen. De marketingcampagne gebruikte zinnen zoals: ‘een gelofte van celibaat is niet het antwoord’ en ‘gij zult het daten niet opgeven en non worden’. Dit is niet very demure, niet zo mindful van het marketingteam. De dating app zag er de grap wel van in, maar heeft inmiddels toch zijn excuses aangeboden.Blunder
Ben jij er na het lezen van dit artikel achter gekomen dat jij niet celibaat bent, maar gewoon al vet lang droog staat? Lees hier wat er met je gebeurt als je lang geen seks hebt.