Psychologe Kaat Bollen over het inleveren van haar titel omdat ze te sexy is: “Seksualiteit is niks verkeerds”
- Artikel
- 13 jan 2021
- 3 minuten leestijd
De Belgische psychologe en seksuologe Kaat Bollen heeft besloten haar titel in te leveren bij de Psychologencommissie. De reden? Twee waarschuwingen die ze kreeg van de commissie. Deze waren naar aanleiding van hoe Kaat zich profileerde op social media. De foto’s die ze postte zouden te sexy zijn. Wij spraken Kaat over de situatie.
Hoelang was je werkzaam als psychologe en seksuologe?
Kaat, 35: “Ik ben nu al een tiental jaar actief als psychologe en seksuologe. Ik heb onderhand mijn eigen praktijk, die erg goed gaat en waar ik met plezier werk.”
Waarom heb je besloten om de titel “psychologe” terug te geven?
“Anderhalf jaar geleden is bij de Belgische Psychologencommissie een klacht tegen mij ingediend. Deze klacht ging over hoe ik mezelf liet zien op social media. Ik had namelijk een Burlesque-show gepresenteerd in een korset en een foto daarvan op Instagram geplaatst. Een mannelijke psycholoog vond dat blijkbaar not done en heeft toen een dossier van mij opgemaakt. Hierin verzamelde hij verschillende foto’s die ik online gepost had. Dit dossier heeft hij ingediend bij de Psychologencommissie. Ik ben daarop veroordeeld en heb een officiële waarschuwing gekregen. Daar ben ik toen tegen in beroep gegaan. Helaas pakte dit niet goed uit. Sterker nog, ik kreeg een extra waarschuwing. Toen besloot ik mijn titel in te leveren. Het oordelen past niet bij mij als mens en al helemaal niet als psychologe. Ik vind niet dat wij mogen oordelen over de waardigheid van andere mensen.”
Waarom zouden psychologen niet sexy mogen zijn?
“Psychologen mogen zeker sexy zijn. Ik vind niet dat de waardigheid van een vrouw afhangt van wat ze draagt in haar privéleven. Of dat nu veel of weinig kleren zijn. Ik vind seksualiteit dan ook helemaal niks verkeerds en voel daarom ook echt niet dat ik iets fout heb gedaan. Ik moet me kunnen kleden zoals ik wil, en dat moet ik kunnen delen met wie ik wil. Natuurlijk ga ik niet in een korset voor mijn cliënten zitten. Maar ik wil dat in mijn vrije tijd wel kunnen doen. Ik denk dat seksualiteit namelijk een heel groot onderdeel van ons “zijn” is. Daarom is het heel erg belangrijk dat we dat deel van onszelf ook omarmen.”
Vrouwen die achter je staan hebben de #IstandwithKaat gelanceerd, wat vind je hiervan?
“Ik vind de movement die is ontstaan fantastisch. Meer dan vijfhonderd vrouwen hebben al een pikante foto in hun ondergoed gepost met de hashtag "I stand with Kaat." Het is natuurlijk heel mooi om te zien dat er saamhorigheid gecreëerd wordt via de socials en dat mensen zien dat ze niet alleen zijn. Alleen de keerzijde hiervan is dat heel veel vrouwen dus kampen met dezelfde problemen. Veel vrouwen worden dus nog altijd afgerekend op hoe zij eruit zien. Je mag een mooi lijf hebben, je mag slim zijn, maar die twee gaan niet samen. En dat vind ik echt niet kunnen.”
Wat moet er volgens jou veranderd worden bij de Belgische Psychologencommissie?
“Ik denk dat de Psychologencommissie een update nodig heeft. Wat waardigheid in de negentiende eeuw voorstelde is niet meer de waardigheid van nu. En waardigheid heeft helemaal niks te maken met hoe een mens zich kleedt. Ik denk dat dat besef nu moet doordringen. Zolang wij schaarsgeklede vrouwen beschouwen als minderwaardig, houden wij een hele ongezonde cultuur in stand. En dat wil ik niet voor mijn eigen kinderen en de volgende generatie. Daarom vind ik het zo belangrijk om hier een punt van te maken.”