Seksueel geweld: “Geef jezelf niet de schuld”
- Artikel
- 24 nov 2020
- 6 minuten leestijd
Kenniscentrum seksualiteit Rutgers start de petitiecampagne #TotHier. Het doel van de campagne is om meer te investeren in het voorkomen van seksueel geweld. Wij spraken daarom met Ambrien Moeniralam (18) van het Instagramaccount ‘Cat Calls of Amsterdam.’ Zij is zelf slachtoffer van seksueel geweld en steunt de campagne.
Waarom steun jij de #TotHier campagne van Rutgers?
“Je zou misschien verwachten dat in deze tijd seksueel geweld minder vaak voorkomt. Maar niets is minder waar. In Nederland gebeurt het nog al te vaak. Ik vind de cijfers zelfs verontrustend. Meer dan de helft van de vrouwen en één op de vijf mannen krijgt weleens te maken met seksueel overschrijdend gedrag. Seksueel geweld hoeft niet per se herhaaldelijk te gebeuren in bijvoorbeeld een relatie. Het kan ook eenmalig gebeuren op straat of in de kroeg. Ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor de verschillende vormen van seksueel geweld. De campagne #TotHier wil meer bewustwording creëren over seksueel geweld en hoe het voorkomen kan worden. Dat vind ik erg belangrijk.”
Wat hopen jullie met de campagne te bereiken?
“Wij hopen onder andere dat het bij de overheid op de radar komt. We willen dat de overheid in actie komt en meer doet om seksueel geweld te voorkomen. Het is belangrijk dat slachtoffers hulp krijgen. Maar preventie is eigenlijk nog belangrijker. De overheid moet daar in investeren door bijvoorbeeld seksuele voorlichting op scholen aan te pakken. Zorg dat kinderen een uitgebreidere seksuele voorlichting krijgen. Ook willen we de mensen zelf bereiken. Bijvoorbeeld door hen bewust te maken van wat seksueel geweld precies is. En hoe je kan voorkomen dat je het zelf doet. Er is naar mijn mening te weinig kennis over wat seksueel geweld precies is. Door middel van deze campagne willen we daar aandacht voor vragen.”
Wat kan de overheid beter doen om seksueel geweld aan te pakken?
“Ik denk dat educatie een van de belangrijkste dingen is. Bijvoorbeeld door middel van het geven van workshops aan jongeren. Landelijke campagnes zoals #TotHier zijn ook een goed middel. Deze hebben een groot bereik en de boodschap blijft hangen bij mensen. Daarnaast moet dus de seksuele voorlichting op middelbare scholen worden uitgebreid. Er zijn veel onderwerpen die onbehandeld blijven tijdens deze lessen. Er wordt bijvoorbeeld niet gesproken over wat er op mentaal gebied bij seks komt kijken. Maar dit moet juist wel bespreekbaar worden gemaakt. Het komt best vaak voor dat mensen niet weten wanneer iets seksueel geweld is. Wat voor de één een onschuldig grapje is, is voor de ander grensoverschrijdend gedrag. Door in gesprek te blijven kun je seksueel geweld voorkomen. De overheid moet naar mijn mening dus meer investeren in voorlichting en educatie.”
Heb jij zelf te maken gehad met seksueel geweld?
“Ja, dat heb ik. Ik was vijftien toen ik op schoolkamp naar Friesland ging. Er was een invalbegeleider mee omdat onze docent zelf niet meekon. Deze man gaf ons vanaf het begin eigenlijk al een vervelend gevoel. En dat gevoel bleek te kloppen. Op een gegeven moment kwam hij een vriendin en mij ophalen uit een speeltuintje. Op dat moment zaten we in een draaimolen. Toen ik uit wilde stappen stond hij, met zijn broek aan, met zijn kruis in mijn gezicht. Later die week gebeurde er iets soortgelijks. Hij hield me tegen bij de ingang van het slaapgebouw en legde zijn hand op mijn vagina. De blik die hij in zijn ogen had zal ik niet meer vergeten. Hij was heel bewust misbruik aan het maken van zijn macht. En hij leek er echt van te genieten om mij aan te randen. Ik vond het heel moeilijk om er iets mee te doen op dat moment. Hij zat namelijk in een machtspositie. Een week later heb ik het gemeld bij mijn ouders en de school. Helaas is hier niks mee gedaan vanuit het bestuur. Ik denk uit eigenbelang, omdat de school al een slechte naam had.”
Je bent zelf ook een Instagramaccount begonnen tegen catcallen. Waarom?
“In mijn omgeving krijgen vrouwen vaak te maken met catcallen. Catcallen is het naroepen van mensen (voornamelijk vrouwen) op straat. Ik zag wat dat met die vrouwen deed. Ik snap niet waarom er zulke dingen worden geroepen naar vrouwen op straat. En ook niet waarom het normaal wordt gevonden. Ik heb het zelf ook weleens meegemaakt en het geeft een onveilig gevoel. Toen ik een jaar of veertien was ontdekte ik wat feminisme is. En toen kreeg ik het gevoel dat ik een verandering wilde maken. Ik raakte geïnspireerd door een Instagramaccount uit New York dat opkomt voor vrouwen die gecatcalled worden. Ik ben toen zo’n zelfde account begonnen voor de stad Amsterdam. Met krijt schrijf ik quotes van mensen die gecatcalled zijn op straat. Daar maak ik foto’s van en die post ik op dat account. Dat is ondertussen niet alleen meer een account tegen catcallen. Ik plaats bijvoorbeeld ook quotes van slachtoffers van seksueel geweld.”
Wat kan je zelf doen als je je in een situatie van seksueel geweld bevindt?
“Dat hangt heel erg van de situatie af. Catcallen en seksueel geweld is natuurlijk niet hetzelfde. Maar het kan beiden heel onveilig en naar aanvoelen. Als het veilig genoeg is kun je de dader aanspreken. Een vraag stellen werkt dan vaak het beste. Iemand kan vaak niet goed uitleggen waarom die persoon dat doet of zegt. Natuurlijk heb je al het recht om boos te worden en iemand uit te schelden. Maar het is verstandig om na te gaan hoe veilig de situatie is. Jouw eigen gevoel is het belangrijkste en gaat altijd voor. Wat ik ook heel graag wil meegeven is dat je erover kunt praten. Vraag om hulp bij mensen die je vertrouwt. Vertel ze wat jou is overkomen en geef jezelf nooit de schuld. Want het is niet je eigen fout.”
Wil jij ook dat seksueel geweld stopt? Trek een grens, zeg #TotHier en teken de petitie op tothier.rutgers.nl