Single Awareness Day: “We krijgen nog steeds de stempel dat we iets missen”

- Artikel
- 13 feb 2025
- 4 minuten leestijd
Vandaag is het 15 februari, oftewel: Single Awareness Day! Een dag om je single-status te vieren en de relatienormen overboord te gooien. Je weet wel, die hardnekkige gedachte dat je als single per definitie ongelukkig bent en wanhopig op zoek naar de ware. Onzin natuurlijk.
Veel mensen doen alsof je als single in een soort wachtkamer zit, wachtend op de ware liefde die je leven pas echt compleet maakt. Maar Emma de Thouars, die samen met Lizzy van Hees de podcast Steeds Meer Singles maakt en medeauteur is van het boek Single, wil afrekenen met dat verouderde idee. “Singles krijgen nog steeds de stempel dat ze iets missen of minder gelukkig zijn, en dat mag echt anders."
Relatie als de norm
Dat beeld komt door iets wat ‘compulsorycoupledom’ wordt genoemd. Dit is een moeilijk woord voor de ongeschreven regel die je vanaf jongs af aan ingepeperd krijgt: om een ‘succesvol leven’ te leiden, moet je een langdurige monogame relatie hebben. “Het begint bijvoorbeeld al bij die sprookjes die we allemaal kennen. ‘En ze leefden nog lang en gelukkig' is altijd het perfecte einde. En wat er daarna gebeurt? Dat weet niemand. Het huwelijk wordt gezien als de eindstreep, want dan heb je 't zogenaamd gemaakt."
Druk voor een relatie
Zelf voelde Emma ook de druk voor deze ‘eindstreep’. “Ik was hartstikke gelukkig als single, maar toch werd ik onzeker. Waarom hebben al die mensen om me heen een relatie en ik niet? Wat is er mis met mij? Ben ik niet knap genoeg? Niet dun genoeg? Maar liefde is eigenlijk één groot toevalligheidsspel. Het is niet zo dat alleen de leukste mensen een relatie hebben. En dan die bekende uitspraak: ‘Je moet eerst van jezelf houden voordat je van iemand anders kan houden.’ Alsof iedereen in een relatie enorm veel zelfreflectie heeft, emotioneel doorontwikkeld én knap is. Nee, het heeft met duizenden factoren te maken, niet met jouw waarde als mens.”
Single, maar niet alleen
Het is belangrijk om te beseffen dat je als single zeker niet alleen bent. Bijna 40% van alle huishoudens in Nederland bestaat uit alleenstaanden, en die trend blijft groeien. Als het soms toch voelt alsof je de enige bent, geeft Emma het advies om jezelf te omringen met verschillende mensen en voorbeelden. “Ook als veel van je vrienden een relatie hebben, zoek dan verhalen, films of boeken van mensen die single zijn. Zoek inspirerende voorbeelden. Misschien zie je jezelf in de toekomst wel in een gezinssituatie, maar stel jezelf eens de vraag: wat als dat niet gebeurt? Hoe zou je je leven dan invullen? Ook dat kan heel leuk zijn. En wie weet, je kan je partner altijd later nog tegenkomen.”
Niet zo brutaal
In de praktijk is het al normaal dat er veel singles zijn, maar de wereld is daar nog niet helemaal op ingericht. En ons gedachtegoed heeft daarin ook nog een inhaalslag te maken. “Vooral voor de mensen om singles heen: doe niet zo brutaal! Tijdens het uitgaan krijg ik soms opmerkingen als: ‘Vanavond moet je even met iemand naar bed’, of: ‘Hoeveel pandapunten heb je al?’ Ook opmerkingen zoals: ‘Je moet de lat niet zo hoog leggen’, of: ‘Je bent wel erg kritisch’, zijn onnodig en ongepast. Probeer die houding een beetje om te draaien: we zeggen toch ook niet tegen iemand in een relatie: ‘Wat fijn dat je een partner hebt, heb je de lat lekker laag gelegd?’”
Ben je op zoek naar meer redenen waarom single zijn niet erg is? Lees dan: Single met Valentijnsdag? Hier zijn 6 redenen waarom dat fijn is