Sophie Milzink over de soa HPV: “Ik schrok me dood toen ik de uitslag kreeg”
- Artikel
- 29 jul 2022
- 3 minuten leestijd
Ben jij een mens? Dan heb je 80 tot 90 procent kans dat je in je leven besmet raakt met het HPV virus. En hoewel de meeste soorten niet gevaarlijk zijn, zitten er een aantal tussen die kanker kunnen veroorzaken. Volgens online videomaker en influencer Sophie Milzink is het daarom tijd dat we ons inlezen.
Goed om te weten
HPV is een afkorting voor humaan papillomavirus. Dit virus bestaat uit meer dan 100 soorten. Vaak merk je niets van een infectie en ruimt het lichaam deze binnen een tot twee jaar zelf op. Soms gebeurt dat niet, en kan na tien tot vijftien jaar kanker ontstaan. De meest voorkomende soort is baarmoederhalskanker. Maar je kunt ook andere soorten krijgen, zoals bij de vagina, schaamlippen, anus, penis en in de mond- en keelholte. Andere typen HPV kunnen leiden tot genitale wratten.
HPV overdragen
HPV is en soa en wordt dus overgedragen via seksuele handeling. Denk aan:
- Als de piemel in de vagina of het kontgat komt
- Door beffen of pijpen
-Als je knuffelt of elkaar aanraakt op intieme plekken
Je hebt vaak geen klachten en merkt dan niet dat je het hebt. Hierdoor kun je het hebben en doorgeven aan anderen zonder dat je dat weet. Het voorkomen van een besmetting is moeilijk, want zelfs een condoom beschermt hiervoor niet voldoende.
Wat is jouw ervaring met HPV?
Sophie Milzink:
“Twee jaar geleden merkte ik dat ik telkens bloedde tussen mijn menstruaties in. Ik heb een soa- en zwangerschapstest gedaan, maar daar kwam niets uit. Omdat ik er toch mee bleef rondlopen ben ik naar de huisarts gegaan. Die adviseerde mij om een uitstrijkje te laten doen. Daarvoor word je vanaf je dertigste elke vijf jaar uitgenodigd. Maar omdat ik klachten had, heb ik het dus eerder gedaan. De vaccinatie tegen HPV die ik op mijn dertiende heb gekregen beschermt namelijk niet helemaal.”
Wat was de uitslag?
“Ik kreeg een telefoontje waarin ik hoorde dat ik het HPV virus heb en dat ze onrustige cellen hadden gevonden. Ik schrok enorm toen ik dat hoorde en ging meteen uit van een crisissituatie. Ik vroeg me af of ik nou goed begreep dat er een kans was dat ik kanker had. Gelukkig legde de huisarts mij uit dat bijna iedereen HPV krijgt en dat het helemaal niet ernstig hoeft te zijn.”
Hoe ging je toen verder?
“Die menstruatieklachten namen af en konden we verklaren door een verstoorde hormoonhuishouding. Mijn huisarts legde uit dat mijn lichaam het virus waarschijnlijk zelf afbreekt. Dat moet ik in de gaten gaan houden met check-ups. Maar ik maak me geen zorgen, het ziet er gelukkig goed uit.”
Waarom ben je ambassadeur geworden van de Samen Tegen HPV-campagne?
“Hoe meer ik wist over HPV, hoe gekker ik het vond dat ik er zo weinig van wist. Er zijn zoveel mensen die er mee te maken krijgen, maar je wordt er amper over voorgelicht. Daarom ben ik ambassadeur geworden van de campagne ‘Samen Tegen HPV’. Hierin help ik bij de voorlichting over HPV en zorg ik ervoor dat meer mensen bewust worden van mogelijke symptomen, risico’s en gevolgen.”
Wat hoop je te bereiken met de campagne?
“Door mijn uitslag voelde ik voor het eerst hoe kwetsbaar mijn lichaam kan zijn. Gelukkig was er uiteindelijk niet veel aan de hand, voor anderen kan het minder positief aflopen. Ik hoop dat mensen die mijn verhaal zien en de klachten herkennen, niet zullen twijfelen om een uitstrijkje te laten doen.”