Vagina stomen: doen of niet?
- Artikel
- 24 jun 2020
- 4 minuten leestijd
Je vagina stomen. Een fenomeen dat uit Afrika en Suriname komt. In Nederland is het (nog) niet heel bekend. Om meer te weten te komen over de behandeling, spraken we met Roos. Zij heeft van het vagina stomen haar werk gemaakt. En we vroegen aan een gynaecoloog wat hij van het stomen vindt.
Wat is vagina stomen?
Roos: “Het is een eeuwenoude traditie waarbij verschillende kruiden worden gebruikt voor een vaginaal stoombad. Het stomen van de vagina staat bekend als ‘Faya Watra.’ Dit wordt in Suriname en Afrika al eeuwen gebruikt om de vagina te reinigen. Bijvoorbeeld na menstruatie, zwangerschap of abortus.”
Gynaecoloog: “Vagina stomen wordt de laatste tijd inderdaad steeds populairder. Ik denk dat het te maken heeft met de tijdsgeest. Iedereen wil Moeder Natuur omarmen. Dan gaan mensen oplossingen zoeken in dit soort dingen. Maar of het daadwerkelijk helpt is maar de vraag.”
Hoe ziet zo’n stoombad eruit?
Roos: “Een vaginaal stoombad is eigenlijk niks meer dan met je vagina boven een bak heet water met kruiden hangen. Ik begon met het stomen van mijn vagina nadat ik gestopt was met de pil. Ik kreeg toen heftige menstruatiepijnen. Na veel online research begon ik aan mijn maandelijkse ritueel. Ik stoom twee keer per maand: één week voordat ik ongesteld word en één week erna. Het proces begint bij het reinigen van mijn wc-pot. Daarna kook ik vier kopjes water. Dit doet ik met een handvol kruiden in een kommetje in de wc-pot. Nadat het water is afgekoeld ga ik er zo’n vijftien tot twintig minuten boven zitten met mijn blote vagina.”
Gynaecoloog: “Ik heb hier mijn bedenkingen bij. Allereerst: hoeveel stoom komt de vagina daadwerkelijk binnen? Als vrouw heb je de kleine en grote schaamlippen. Deze vormen een soort afsluiting voor de buitenwereld om de vagina te beschermen tegen bacteriën. Je kan wel boven een heet bad gaan hangen. Maar volgens mij komt het grootste deel van de stoom tegen de schaamstreek aan. Het zal dus heel weinig effect hebben.”
Welke kruiden kunnen hiervoor gebruikt worden?
Roos: “Ik gebruik onder andere goudsbloem, frambozenblad, bijvoetkruid en lavendel. Soms meng ik kruiden samen. Ik heb inmiddels mijn eigen bedrijfje gestart waarbij ik deze kruiden verkoop.”
Gynaecoloog: “Moeder natuur heeft het leefmilieu zo geregeld voor je, waarom zou je dat gaan verstoren? Die kruiden hebben geen effect, dat kan gewoon niet. Daar is ook helemaal geen bewijs voor.”
Wat voor voordelen/nadelen brengt het met zich mee?
Roos: “Het stomen heeft mij verschillende voordelen gebracht. Mijn menstruatiekrampen zijn flink verminderd en oud menstruatiebloed komt sneller vrij. Daarnaast zorgt het voor mentale en spirituele rust. Voor mij was dit de ideale manier om deze klachten te bestrijden zonder medicijnen te hoeven nemen.”
Gynaecoloog: “Ik zie meer nadelen. Je verstoort zo alle flora en fauna die in de vagina leven. Het zuur dat je beschermt tegen bacteriën stoom je gewoon weg. Het werkt dus helemaal averechts. Het is niet voor niks dat de vagina een apart, zuur leefmilieu heeft. Als je dit aan gaat tasten kunnen slechte bacteriën de overhand nemen waardoor je meer kans krijgt op afscheiding, jeuk en schimmels.”
Wat is je advies voor iemand die wilt beginnen aan vagina stomen?
Roos: “Je gaat niet na de eerste keer al resultaten zien. Als je er eenmaal aan begint kan je het moment gebruiken om aan jezelf te werken. Door bijvoorbeeld te mediteren of je doelen op te schrijven. Je merkt pas na een tijd verschil. Het is ook belangrijk om je menstruatie niet weg te denken. Maar je vagina en alles eromheen juist te waarderen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg afstand te houden van het stoombad. En laat het water goed afkoelen nadat het is gekookt.”
Gynaecoloog: ‘’Als je denkt dat het goed is dan mag je het doen. Ik heb er in ieder geval een hard hoofd in. Tuurlijk, ik kan niemand iets afraden. Maar ik geloof er gewoon niet in. Er is te weinig bewijs om er iets over te zeggen.’’