Verslaafd aan Ritalin: “Ik denk dat ik als een pudding in elkaar zak zonder”
- Artikel
- 27 jan 2021
- 5 minuten leestijd
Ritalin wordt vaak gebruikt tegen concentratieproblemen door mensen met ADHD. Maar Ritalin - verkrijgbaar op doktersrecept - wordt door veel ook gebruikt voor andere doeleinden. Om beter te studeren bijvoorbeeld. . Job en Ralph zijn er zo mee begonnen maar raakten uiteindelijk verslaafd.
Hoelang ben je al verslaafd aan Ritalin?
Job, 22: Ik denk dat nu sinds een jaar geen dag meer zonder kan. Hiervoor gebruikte ik het eigenlijk alleen tijdens de tentamenperiodes.
Ralph, 24: Ik ben zo’n twee jaar verslaafd.
Heb je zelf ADHD?
Job: “Nee. Maar er was altijd wel een vriend van me die het had. Zo kwam ik makkelijk aan een strip Ritalin. Alleen viel het op een gegeven moment op dat ik er veel sneller doorheen ging dan de rest. Een strip per week was het gemiddelde. Mijn vrienden deden er bijvoorbeeld een maand mee.”
Ralph: “Nee, ik heb zelf geen ADHD. Ik kocht eerst strips via een vriend van mij, maar ik vond dat op een gegeven moment gênant worden. Ik wilde steeds meer van hem kopen en merkte dat hij het ook gek vond worden. Toen ben ik het bij een dealer gaan bestellen. Ik werk nu fulltime en kan me dat gelukkig veroorloven. Het is best duur, voor zestig euro heb je namelijk dertig pillen.”
Hoe is het uiteindelijk een verslaving geworden?
Job: “Ik voelde me door Ritalin beter, kon me meer concentreren en verloor zelfs wat studentenkilo’s. Het voelde alsof ik een powerpil had gevonden en ik niet meer zonder kon. Alle voordelen wogen niet meer op tegen de nadelen en ik durfde niet meer terug naar een leven zonder Ritalin.”
Ralph: “Ik gebruikte Ritalin altijd al om te studeren. Maar nooit echt overdag of voor andere gelegenheden. Ik dacht altijd dat je er heel suf van zou worden. Totdat ik het een keer nam op een normale dag. Opeens kreeg ik dingen voor elkaar en voelde ik mij scherper. Vanaf dat moment dacht ik echt: dit wil ik elke dag.”
Weet jouw omgeving van deze verslaving?
Job: “Mijn huisgenoten weten dat ik het vaak gebruik, maar zullen het niet als een verslaving bestempelen. Misschien komt dat ook omdat ze mij niet anders kennen. Daarbij is het ook iets wat je gewoon overdag kan slikken en het je fysiek gezien niet aantast. Ik kan het daarom goed onder de radar houden. Mijn ouders weten hier bijvoorbeeld helemaal niks van. Die wisten niet eens dat ik het vroeger slikte om te studeren.”
Ralph: “Mijn vriendin is de enige tegen wie ik het eerlijk heb verteld. Dit kwam omdat ik een avond helemaal door het lint ging omdat ik mijn Ritalin thuis was vergeten. Ze kon mijn boosheid niet plaatsen en ik voelde me achteraf zo schuldig. Daarom heb ik besloten om het haar te vertellen. Ze was heel verbaasd en wist niet eens dat je verslaafd aan Ritalin kon zijn. Haar reactie was dan ook: “Heb je dan niet gewoon ADHD?” Ik zei toen dat ik dat wenste, omdat het me veel geld kon schelen.”
Denk je dat er veel mensen zijn die onbewust verslaafd zijn aan Ritalin?
Job: “Ja, dat durf ik met zekerheid te zeggen. Alleen al in mijn vriendenkring zie ik jongens die gemakkelijk een pil wegtikken. Niemand zegt er dan wat over. Als het een lijn coke of een glas baco was geweest om 10 uur ‘s ochtends was dat wel anders. Mensen zien Ritalin het als een soort paracetamol, en niet als een middel dat op de Opiumlijst staat.”
Ralph: “Ja, dat denk ik wel. Vanaf het moment dat jij afhankelijk bent van een bepaalde drug of middel ben je eigenlijk al verslaafd. Met Ritalin is dat net zo. Sommige mensen gebruiken het als partydrug en anderen als studeer middel. Ze hebben het gevoel dat ze met Ritalin op beter kunnen presteren. Dat kan in de bibliotheek of in een club zijn, maar je bent dan gewoon verslaafd.”
Wil je van de verslaving af?
Job: “Uiteindelijk wel. Maar door Ritalin word ik een stuk efficiënter. Ik ben bang dat als ik er vanaf ga ik als een soort pudding in elkaar zak. En er weer extra kilo’s bovenop komen. Toch schaam ik mij ervoor dat ik het nodig heb om mijn leven te leiden.”
Ralph: “Tuurlijk zou ik er vanaf willen. Dat zie ik alleen niet voor me. Ik werk nu fulltime vanuit huis. Concentreren wordt hierdoor nog lastiger. Dat gaat nou eenmaal makkelijker met een pil. Door corona ben ik het nog meer gaan gebruiken. Ik merk dat het me wel steeds somberder maakt. Normaal sloot ik mijn dag af met een borrel of een etentje met vrienden. Nu zit ik thuis. Ik moet mijn gevoelens daarom wel goed in de gaten houden. Als het zo doorgaat is het voor mij wel een serieuze reden om ermee te kappen. Maar dat punt heb ik nog niet bereikt.”