Waarom je naaktyoga moet overwegen
- Artikel
- 06 aug 2024
- 3 minuten leestijd
Yoga in je blote pielemuis of spleet. Klinkt misschien als een grap, maar het is dead serious. Sterker nog: deze vorm van yoga wint internationaal snel terrein. Yogalerares Dieke ter Weel vertelt waar naaktyoga goed voor is.
Naaktyoga is precies wat het klinkt: yoga beoefenen zonder kleding. Het is een traditie die al duizenden jaren oud is en zijn oorsprong vindt in oude, Indiase spirituele praktijken. Daar werd naaktheid namelijk gezien als dé manier om connectie te maken met jezelf en de natuur.
Hangende boobies en kreukels
Dieke: “Naakt yoga doen is door bepaalde houdingen best confronterend. Het is daarin wel anders dan gewoon yoga in kleding. Je ziet jezelf niet altijd in de mooiste posities. Dus je borsten of buik hangen gek en je ziet hier en daar een kreukel. Toch kan juist dat heel bevrijdend zijn. Dat gevoel had ik nog nooit meegemaakt tijdens yoga. Ik merkte dat naaktyoga me veel rust, liefde en acceptatie voor mijn lichaam bracht. Dat was nieuw voor mij.”
Dat gevoel wilde ze delen met anderen. Wat begon als een persoonlijke oefening, groeide uit tot een passie die haar leven veranderde. Ze ruilde haar corporate carrière in voor het zonnige Bali, om daar onder andere naaktyogales te geven. Inmiddels geeft ze workshops in yoga, tantra, vrouwelijke empowerment en ‘ditch the shame’ naakt dansen.
Naaktyoga in Nederland
Alhoewel ze op Bali al in grote getalen poedeltje naakt yoga uitoefenen, is het in Nederland nog redelijk nieuw. Ook zijn er nog weinig aanbieders. Dieke, die veel tijd op Bali doorbrengt maar regelmatig in Nederland is, heeft hier verschillende workshops gegeven. "In het begin was er veel interesse, maar ook veel angst," zegt ze. Mensen moeten wennen aan het idee van naakt zijn in een groep, vooral bij yoga.
Naaktyoga is niet zomaar een trend: het is een manier om dieper in contact te komen met jezelf en je lichaam te accepteren zoals het is. Alle littekens, rollen en striemen inbegrepen. Of je nu een doorgewinterde yogi bent of een nieuwsgierig groentje: het proberen van een naaktyoga-sessie kan volgens Dieke een mooie ervaring zijn.
Dichter bij jezelf
Dit ziet Dieke ook aan het einde van sessies. Mensen ervaren hun lichaam anders. Zonder kleding voel je je letterlijk en figuurlijk dichter bij jezelf. "Vaak vinden mensen die het voor het eerst doen heel spannend en zijn ze gespannen. Maar aan het einde van de les is er een bijzondere energie. Dan denk je: waarom doen we zo moeilijk over naaktheid?”
Oké, er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Een veilige omgeving creëren is essentieel, zegt Dieke. Mensen moeten zich comfortabel voelen om zich volledig bloot te geven. Want eerlijk: het is niet niks om totally naked in een groep mensen te rekken en strekken. Dieke vertelt ook dat het belangrijk is om naaktheid los te koppelen van seksualiteit: "In deze workshops heeft naaktheid niets te maken met sexy zijn," benadrukt ze.
Dieke werkt momenteel aan een soort academie waar ze haar kennis over naaktyoga, seksualiteit en zelfliefde wil samenbrengen. Ze droomt van een plek waar mensen zich kunnen verdiepen in hun lichaam en geest, zonder de taboes die vaak aan naaktheid kleven.
Dus, waar wacht je op? Trek die kleren uit, adem diep in en ontdek naaktyoga. Wie weet ben je daarna helemaal verliefd op al je plooien, pukkels of navelpluis.