Wat je kan doen bij een te strakke voorhuid
- Artikel
- 21 apr 2022
- 3 minuten leestijd
Een vernauwde voorhuid kan voor veel ellende zorgen. Denk aan pijn tijdens de seks, grotere kans op schimmelinfectie en nare luchtjes. Ongeveer twee op de honderd volwassen mannen heeft hier last van. We spreken met huisarts Tessa ten Hove over wat je kan doen bij een te strakke voorhuid.
Allereerst, wat is een te strakke voorhuid?
"De medische term voor een voorhuidvernauwing is Fimosis. Dat betekent dat de huid van de penis niet goed om de eikel heen kan. Bij iedereen die met een penis geboren wordt, kan de voorhuid in hun eerste levensjaar niet terug worden getrokken. Dat is normaal. Ook in de jaren erna is het normaal dat de voorhuid nog niet helemaal teruggetrokken kan worden. Maar als iemand achttien jaar is, kan de voorhuid bijna altijd worden teruggetrokken. Ongeveer twee procent van de volwassen man heeft last van een te strakke voorhuid. Dat lijkt een klein percentage, maar als naar de hele bevolking bekijkt, is een procent nog vrij veel. Dat betekent namelijk één op de honderd volwassen mannen."
Dat is de ideale situatie, wat als dat niet kan?
"Als je voorhuid toch niet kan worden teruggetrokken, ontstaan er klachten. Denk aan klachten bij het plassen. Als je plast met een te strakke voorhuid kan er urine achterblijven en zwelt de huid op. Dat noemen we ballonplassen. Omdat de huid daardoor oprekt kan dat pijn doen. Maar je kunt ook erectieproblemen krijgen zoals ‘de Spaanse kraag’. Hierbij is de strakke voorhuid te ver teruggetrokken waardoor deze niet meer naar voren kan."
Wat moet je doen als dit gebeurd?
"Ga in dit geval snel naar de dokter want je eikel krijgt in zo’n situatie geen bloed waardoor deze gedeeltelijk kan afsterven. Maar geen paniek: als je op tijd bent schrijft de dokter een hormoonzalf voor wat de huid dunner maakt zodat de voorhuid weer terug naar voor kan. Je kunt ook zelf de voorhuid koelen of wat heen en weer bewegen en de huid weer naar voor schuiven."
Wat gebeurt er als je seks hebt met een te strakke voorhuid?
"In sommige gevallen is de seks pijnlijk. Als de voorhuid niet goed naar achter kan tijdens de seks, krijg je geen volle erectie en dat doet pijn. Maar het grootste probleem is dat je de voorhuid niet goed kunt schoonmaken na de seks waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan. De voorhuid kan ook scheuren, dan ben je wel gelijk van het probleem af. Maar dat er zeer pijnlijk."
Hoe ziet de behandeling eruit?
"De behandeling is gelukkig vrij simpel. Je begint vaak met een hormoonzalf om de voorhuid dunner te maken. Als dit niet het gewenste resultaat geeft, heb je de optie tot een operatieve behandeling: een besnijdenis. Maar we adviseren ouders om al op vroege leeftijd te kijken of de huid naar achter getrokken kan worden. Een operatieve behandeling wordt in sommige gevallen vergoed. Maar de verzekeraar kan moeilijk doen. Alleen wanneer er een grote medische consequenties zijn kan het vergoed worden. Daarnaast zijn er behandelingen waarbij je geen scheurtje maakt, maar de huid verwijdt. Maar op lang termijn werkt dat niet goed."
Hoelang kun je niet aan je piemel zitten?
"Geen zorgen, omdat het een kleine ingreep is wordt aangeraden hooguit een paar dagen rustig aan te doen. En in veel gevallen kun je tussendoor prima aftrekken. Met penetratieseks zou ik wel een tijdje wachten."