Wat te doen bij drogering?
- Artikel
- 11 mei 2022
- 4 minuten leestijd
Gek genoeg zijn er nog altijd mensen die het ‘leuk’ vinden om een ander te drogeren. En dat is allesbehalve oké. Hopelijk is het jou nooit overkomen. Maar wat moet je doen als dit je wel overkomt? Wij hebben een stappenplan voor je.
Wat merk je?
Wat je merkt als je gedrogeerd bent, hangt af van het middel waarmee je gedrogeerd bent. In de meeste gevallen gaat het om verdovende middelen. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, controleverlies, een slap gevoel, bewusteloosheid en geheugenverlies. Soms kun je ook proeven dat er iets in je drankje is gedaan. GHB smaakt bijvoorbeeld erg zout. Of als je drankje ineens chemisch of bitter smaakt, kan dit ook een teken zijn dat er drugs of medicijnen aan toegevoegd zijn. Maar helaas merk je dit niet altijd op. Als je bijvoorbeeld alcohol hebt gedronken, kan je minder goed proeven. Het is daarom belangrijk dat jij en je vrienden elkaar goed in de gaten houden. Als iemand ineens anders gaat praten, controleverlies heeft of verdwenen is, dan kan het het geval zijn dat diegene gedrogeerd is. Wees daar dus alert op.
Hoe reageer je?
Het is lastig om te zien of iemand teveel heeft gedronken of echt gedrogeerd is. Maar als iemand zich niet goed voelt of zich vreemd gedraagt, is het belangrijk om dat altijd serieus te nemen en diegene te helpen. Ga bijvoorbeeld samen naar de EHBO. Zij zijn de professionals en weten dus het beste wat te doen. Als iemand flauwvalt, onderneem dan direct actie. Ga naar de EHBO of bel 112. Doe dat laatste sowieso als de plek waar je bent niet veilig is, de situatie uit de hand loopt of als er geen andere professionele hulp aanwezig is. Blijf in de tussentijd hoe dan ook bij je vriend of vriendin. En bel eventueel iemand die je vertrouwt. Zo sta je er als omgeving niet alleen voor. En heel belangrijk: laat de gedrogeerde persoon nooit alleen naar huis gaan. Ook al denk je dat het wel meevalt, is het belangrijk dat je bij diegene blijft.
Hoe nu verder?
Als je het vermoeden hebt dat je bent gedrogeerd, kun je een urinetest laten doen bij de huisarts. Zo kun je erachter komen of je drugs of medicijnen hebt binnengekregen. Het is het belangrijk dat je zo snel mogelijk urine opvangt en bewaart. Drugs is namelijk maar kort aantoonbaar in je urine. Zo is GHB zelfs na twaalf uur al niet meer te zien. Een negatieve test biedt dus geen zekerheid dat je niet bent gedrogeerd. Laat dit je dus niet stoppen als je overweegt aangifte te doen.
Kun je aangifte doen?
Als je vermoedt dat je bent gedrogeerd, kun je aangifte doen. Dat is sowieso aan te raden. Zo weet de politie van de gebeurtenis. En kunnen zij contact opnemen met de plek waar het is gebeurd. Als het bij een bepaalde uitgaansgelegenheid vaker gebeurt, kan de politie de eigenaar waarschuwen. En diegene bijvoorbeeld vragen om maatregelen te treffen.
Kun je dit een volgende keer voorkomen?
Je kunt niet altijd voorkomen dat je wordt gedrogeerd. Maar weet: drogering is nooit jouw schuld. Het is goed om dat te onthouden. Wel zijn er een aantal tips waarmee je de kans op drogering kunt verkleinen. Laat je drankje bijvoorbeeld nooit zomaar ergens staan. Neem je drankje dus ook mee naar de wc. Houd altijd je hand over je glas. En neem geen drank aan van een vreemde. Als je toch een biertje van die leuke man of vrouw wilt, loop dan samen naar de bar. Wanneer je iets drinkt dat anders smaakt of er anders uitziet, stop direct met drinken en gooi het weg. Mocht je zien dat er bij iemand anders iets in het drankje wordt gegooid, waarschuw diegene dan. Zo letten we allemaal een beetje op elkaar.