Zo voelt het om een psychose te hebben
- Artikel
- 15 dec 2021
- 2 minuten leestijd
Een psychose, oftewel het contact met de werkelijkheid helemaal verloren zijn. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je als je in een psychose zit? Wij spraken psychiater Van Dijk hierover.
Psychiater van Dijk
Hoe raken mensen in een psychose?
“Een psychose kan getriggerd worden door drugsgebruik. Maar dat is niet altijd het geval. Soms komt het in je familie vaak voor. Of komt het voort uit een lange stressvolle periode, traumatische ervaring of depressie. Het is ook niet echt te voorspellen.”
Kan je in een psychose raken door alleen drugsgebruik?
“Nee eigenlijk niet. Dit wordt vaak gedacht, maar de drugs is dan de trigger voor de psychose. Oftewel mensen die in een psychose raken na drugsgebruik hebben dit vaak al in zich zitten. De drugs is dan de druppel die de emmer doet overlopen. Wel is het zo dat je door drugs een soort heftige paniekaanval kunt krijgen die vaak wordt verward met een psychose. Maar dat duurt dan niet zo lang als een gebruikelijke psychotische periode.”
Wat gebeurt er met iemand in een psychose?
“Een psychose begint vaak met een grote gedragsverandering. Mensen zijn dan niet meer geïnteresseerd in sociaal contact of dingen waar ze normaal gesproken wel energie van krijgen. Wanneer je in een psychose zit nemen je zintuigen dingen waar die er eigenlijk niet zijn. Het kan zijn dat je stemmen hoort of hallucineert. Vaak zijn die mensen ook angstig en achterdochtig.”
Hoe lang duurt een psychose?
“Zo’n periode kan wel weken tot maanden duren. Bij sommige mensen zijn het ook meerdere periodes achter elkaar. Maar dat is bij iedereen anders. Het kan ook heel kort zijn. Maar omdat het je bewustzijn verandert hebben sommige mensen niet door dat ze in een psychose zitten. Dat maakt het lastig te peilen.”
Hoe kom je uit een psychose?
“Het belangrijkste is professionele hulp inschakelen. Als iemand in jouw omgeving een psychose heeft, besef dan goed dat hij of zij op dat moment de wereld anders beleefd. Ga daar niet tegenin maar probeer een luisterend oor te zijn. Maar vergeet ook niet om jezelf in bescherming te nemen, er kan nog wel eens agressiviteit bij komen kijken. ”