Social media is een feestje! Altijd je vrienden in de buurt. Top toch? Tot je ontdekt dat je wel héél vaak 'even checkt'... Herkenbaar?
1 op de 5 is verslaafd
Social media is een top uitvinding. Maar ook RETE-verslavend. In 2015 gaf één op de vijf jongeren aan zelfs verslaafd te zijn aan social media. Ruim zes op de tien krijgt een kick van likes en favorites. En wees eerlijk, ook jouw laat het niet koud als je weer wat likes erbij hebt.
Kicken op likes
Maar ach, een beetje kicken op likes doet iedereen toch? So what’s the problem? Dat probleem komt er pas als je jezelf irriteert aan hoe vaak je op je mobieltje zit. Of wanneer je moeder weer eens klaagt. Of wanneer je een app download die bijhoudt hoe vaak je op dat kleine schermpje kijkt... #auw
Phantom Vibration Syndrome
Ken je dat gevoel dat je je telefoon voelt trillen? Maar dat helemaal niet zo is? Dat heeft zelfs een naam. ‘Phanton Vibration Syndrome’ om precies te zijn. En wat dacht je van dat lampje dat steeds knippert. Dat is toch een melding. En stel dat het belangrijk is? Even snel kijken dan maar.
Fear Of Missing Out
En ken je de term ‘Fear Of Missing Out’ (FOMO) al? Dat heb je als je constant bang bent dat je wat leuks mist. Besluit je op vrijdagavond een keer niks te doen, komt toch die drang… gewoon éventjes kijken. Even maar. En voor je het weet ben je weer een uur verder. En neem je, met een kutgevoel dat de rest van de wereld op dat ene leuke feest is, een slokje van je lauwe thee.
Veel vrienden VS veel likes
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat laagopgeleiden het meest blij worden van een flinke lading vrienden. Hoogopgeleiden krijgen op hun beurt weer de vlinders als ze veel likes of reacties krijgen. Maar mán, dat is me toch vermoeiend? Continu die druk of ze je wel leuk vinden en of je wel genoeg vrienden hebt?
Weinig likes? - delete -
Wist je dat er zelfs mensen zijn die hun foto wissen als ie te weinig likes krijgt? Dan zit je dus eerst op een grappig tekstje te broeden. Daarna stressvol te refreshen. Om vervolgens teleurgesteld te concluderen dat je ‘niet genoeg likes’ hebt. Hoiii stijgend stressniveau!
En wég concentratie
Naast de stress die social media zelf geeft, zorgt het er ook nog eens voor dat je je minder op werk of school kan concentreren. Vooral meisjes tussen de 18 en 25 jaar zeggen hier last van te hebben. Krijg je daar óók nog eens stress van. Paniek!
Dan maar geen social media?
Ja sorry, maar dat gaat ‘m natuurlijk niet worden. Daarvoor is dat scrollen veel te leuk. Maarrr... het is niet gek om eens een social media-loze dag in te plannen. Gewoon op je zondag bijvoorbeeld. Even een paar uurtjes (want een hele dag is stiekem best lang) even he-le-maal offline. Je zal je verbazen hoe lekker dat stiekem is.
Kijk hier Sophie in de Mentale Kreukels online terug!