LogoFonds

Ontwikkeling Documentaire 55 minuten

Doel ontwikkelingsvoorstel

Het ontwikkelingsvoorstel is erop gericht het idee voor de documentaire te kunnen researchen om het uiteindelijke filmplan te schrijven op basis waarvan in een later stadium een productievoorstel ingediend kan worden. 

Het ontwikkelingsvoorstel bevat een toelichting van de maker waarom hij/zij/hen deze documentaire met dit onderwerp, op dit moment wil maken. Tevens geeft de maker aan wat de beoogde doelgroep is voor de documentaire. Het voorstel dient een plan van aanpak voor research (inclusief onderzoeksvragen, te spreken personen) te bevatten en eerste ideeën betreffende de beoogde vorm. Het is van belang dat een heldere regievisie die de beoogde vertelling gelaagdheid kan geven, spreekt uit de beschrijving van inhoud, vorm en motivatie in het plan.

Zie verder de checklist onder aan de pagina (download). 

Bijdrage

Uit het NPO-fondsbudget kan een bijdrage worden verstrekt tot maximaal € 32.000 (incl. btw), inclusief een eventuele bijdrage voor een coach (max € 3.200).

Als in een adviesronde meer dan twee voorstellen positief door de commissie worden beoordeeld, zal de commissie een rangorde in de beoordelingen aanbrengen en zullen alleen de twee voorstellen die het hoogst in de rangorde eindigen, worden gehonoreerd met een toekenning. De wijze waarop de prioritering wordt bepaald, is opgenomen in wat je moet weten over het NPO-fonds.
Kort samengevat geeft elk commissielid een score van 1 t/m 5 op vier van de zes criteria: 

1. inhoud;
2. toegevoegde waarde;
3. vorm;
4. motivatie.
Er worden bij ontwikkelingsvoorstellen geen punten gegeven op criteria:
5. team en;
6. publieksbereik.

De punten worden opgeteld tot een totaal per voorstel. Bij een gelijk aantal punten van positief beoordeelde voorstellen, wordt een voorstel hoger gerangschikt als er meer punten zijn toegekend aan het criterium inhoud. Is deze puntentelling ook gelijk, dan wordt gerangschikt op het criterium toegevoegde waarde. 

Bij de beoordeling door de commissie zijn de volgende onderdelen van belang:

  • Inhoudelijke beschrijving van het project, onderwerp, idee. 
  • Plan van aanpak onderzoek (incl. onderzoeksvragen, te spreken personen).
  • Regievisie van de maker die de beoogde vertelling gelaagdheid kan geven.
  • Motivatie van de maker: waarom is het belangrijk dat deze documentaire, met dit onderwerp, op dit moment door hem/haar/hen gemaakt wordt, en wat is de relevantie van het onderwerp / de thematiek voor de beoogde doelgroep?
  • Eerder werk van de maker.
  • Toegevoegde waarde project voor het documentairegenre.
  • Is er sprake van inclusiviteit/diversiteit als organisch onderdeel van het project (onderwerp/ beoogde crew).
  • Samenstelling en trackrecord team (voor zover bekend).
  • Eerste ideeën over publieksbereik.

 

Bekijk ook
Algemene vereisten inzending
Voorwaarden
Beschikbaar budget

Downloads voor aanvraag

NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid