LogoPers

Beeld en Geluid genomineerd voor Museumprijs 2009

De jury van de Museumprijs heeft in de categorie Nederlandse geschiedenis Beeld en Geluid genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2009, zo maakt het Instituut voor Beeld en Geluid bekend in een persbericht. Het publiek bepaalt welk museum de BankGiro Loterij Museumprijs 2009 wint en € 100.000 ontvangt. Stemmen kan  tot en met 24 september via Museumprijs.nl. Stemmers maken kans op een cultuurreis naar New York.
27 juli 2009

Nederlandse geschiedenis
Elk jaar wordt met de BankGiro Loterij Museumprijs een andere categorie musea bekroond. Dit jaar gaat de prijs naar een museum dat er het beste in slaagt (een periode uit) de Nederlandse geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek van kinderen en volwassenen. Het gaat hierbij om vaste presentaties of meerjarige activiteiten of programma's van minimaal twee jaar. De eigen collectie van het museum moet uitgangspunt zijn. De jury over Beeld en Geluid, Hilversum:
“Dit museum is erin geslaagd om een breed publiek de geschiedenis van het nationale audiovisuele erfgoed op een voorbeeldstellende wijze te laten beleven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een groot aanbod aan interactieve mogelijkheden waardoor de bezoeker de Nederlandse mediageschiedenis op een individuele en toegankelijk manier ervaart: niet lineair, maar vanuit zijn eigen belangstelling zigzaggend door de tijd. De bezoeker ondergaat de geschiedenis van het audiovisuele erfgoed zonder dat men er erg in heeft. De keuze om via de inlog-ring de blik wat te sturen aan de hand van het geboortejaar van de bezoeker werkt bijzonder goed, om zo de enorme veelheid aan archiefmateriaal te laten aansluiten op de individuele belevingswereld. De mogelijkheid tot afwisseling van kortdurende activiteiten met langere documentaires biedt voor ieder wat wils en nodigt uit tot het delen van kennis en ervaring. Beeld en Geluid vertelt de geschiedenis van het audiovisuele erfgoed nergens schools en expliciet maar draagt veel over: altijd speels en impliciet.”

Museumprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.
De andere genomineerde musea zijn Museum Het Dolhuys, het Nederlands Openluchtmuseum, het Nederlands Spoorwegmuseum en het Tropenmuseum.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)