LogoPers

Canon van de Kindertelevisie zet programma’s van vroeger en nu in de spotlight

Samen met het Nederlandse kijkerspubliek stelt de NPO deze zomer de Canon van de Nederlandse Kindertelevisie samen. Iedereen met een liefde voor jeugdsentiment kan meehelpen bij het kiezen van de vijftig beste kinderprogramma’s ooit door zijn stem uit te brengen op Canonvandekindertelevisie.nl. De Canon is tevens het afscheidsproject van voormalig netmanager van Z@PP en Z@ppelin Cathy Spierenbug: “Dit zijn de programma’s die we nooit meer mogen vergeten.”
23 juli 2009

Terugblik op de jeugdjaren
Tegenwoordig kunnen de meeste kinderprogramma’s worden teruggevonden via digitale kanalen als Uitzending Gemist of YouTube. Voor veel van de gekoesterde series en films van vroeger is dit tot op heden helaas nog niet mogelijk. Door een Canon van de Nederlandse Kindertelevisie op te stellen wil de NPO jong en oud de kans geven de programma’s die voor hen van grote betekenis waren (of nog steeds zijn) terug te zien. Voormalig netmanager van Z@PP en Z@ppelin Cathy Spierenburg is naast projectleider ook de initiatiefnemer van de Canon. “Dit leek me een mooi moment om terug te blikken op al die schatten die zijn opgeslagen bij Beeld en Geluid,” aldus Spierenburg. “Daarbij heb ik het gevoel dat mensen in deze tijd een sterke behoefte hebben aan nostalgie. Misschien dat de recessie hier ook een rol bij speelt. Hoe dan ook, een kinderprogramma biedt mensen een bepaalde veiligheid van vroeger.”

Voor de kijkers, door de kijkers
De Canon is voor de kijkers bedoeld en wordt dan ook door de kijkers bepaald. “We staan momenteel op een keerpunt: de aandacht verschuift steeds meer van kindertelevisie naar kindercontent,” zegt Spierenburg. “Marketing, promotie en merchandise spelen tegenwoordig een even grote rol als het acteerwerk. Ik heb er daarom bewust voor gekozen om het publiek te laten kiezen. Een wetenschapscommissie zal waarschijnlijk neutraler tegenover de programma’s staan dan iemand die er daadwerkelijk mee is opgegroeid. En dan kun je eigenlijk net zo goed alle prijzen die een programma heeft gewonnen bij elkaar optellen en als maatstaf hanteren. Nee, bij deze canon staat de mening van de kijker centraal.”

Vijftig onvergetelijke programma’s
Het totale aantal kinderprogramma’s bevatte vierhonderd titels waarvan de kijkers vervolgens een top vijftig hebben samengesteld. Spierenburg benadrukt dat volgorde hierbij geen rol speelt: het eerste programma in de lijst is niet belangrijker dan het tiende. “De selectie bevat gewoon de programma’s die we nooit meer mogen vergeten,” vindt zij. “Ik heb ook zelf nog een blik op de lijst geworpen om ervoor te zorgen dat alle genres vertegenwoordigd zijn. Een documentaire wordt als genre bijvoorbeeld niet snel gekozen, maar kan als programma wel belangrijk zijn geweest voor de Nederlandse kindertelevisie.”

Feestelijke lancering op 10 september
De Canon van de Nederlandse Kindertelevisie wordt op 10 september feestelijk gepresenteerd bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Verschillende iconen van de kindertelevisie zijn uitgenodigd om samen met het publiek terug te blikken op de hoogtepunten van hun televisiecarrière. Omroep MAX en Schooltv zullen die dag aanwezig zijn om de festiviteiten tot een leuk programma te verfilmen. Ook wordt van de vijftig meest gewaardeerde programma’s een dvd-box geproduceerd zodat iedereen deze kan blijven terugzien.

Trots op mooie programma’s

Inmiddels heeft de actie bij een groot aantal televisiekijkers de aandacht getrokken. Spierenburg is zeer tevreden met hoe het project door publiek en pers wordt opgenomen. “We hebben veel leuke reacties ontvangen en al behoorlijk wat publiciteit gegenereerd. De canon werd zelfs op Geen Stijl vermeld, wat op zich wel even spannend was! Het kan immers goed of slecht uitvallen. Gelukkig leverde het ons alleen maar meer positieve reacties op.” Voor Spierenburg is dit het laatste project dat zij vanuit haar functie bij de NPO organiseert. In september gaat zij aan de slag als projectmanager bij het NICAM. De canon heeft dus ook voor haar een grote emotionele waarde. “Ik heb het altijd belangrijk gevonden om kindertelevisie op de kaart te zetten, en zeker op een positieve manier,” stelt zij. “We mogen best wat trotser zijn op de mooie programma’s die door de jaren heen zijn gemaakt. En,” zegt zij lachend, “natuurlijk is dit een veel betere manier om mijn NPO carrière af te sluiten dan met een borreltje op de gang.”

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)