LogoPers

Coen Verbraak wint Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf 2010 is toegekend aan Kijken in de Ziel, een serie tv-interviews die RVU-programmamaker Coen Verbraak maakte met vooraanstaande Nederlandse psychiaters. De Nipkowschijf wordt jaarlijks toegekend door televisiecritici aan het beste Nederlandse televisieprogramma. De NPO wil kwalitatieve radio, televisie en internet stimuleren en is daarom sponsor van deze prijzen.
29 april 2010

Volgens de jury valt de serie Kijken in de Ziel op door een superieure kwaliteit, waarbij de kijker op onthullende wijze toegang krijgt tot een beroepsgroep die zich gewoonlijk niet snel laat bevragen. Ook komt Verbraaks reputatie van scherp en doortastend ondervrager in de serie volledig tot uitdrukking.

Ad van Liempt, tot voor kort programmamaker bij de NPS, is dit jaar bekroond met de Ere Nipkowschijf voor zijn gehele televisie-oeuvre. Van Liempt komt de onderscheiding toe omdat hij geschiedenis in programmaseries als Andere Tijden en De Oorlog op televisie heeft geïntroduceerd en toegankelijk heeft gemaakt voor een groot publiek.

Lucky TV, de dagelijkse uitsmijter van De Wereld Draait Door, gemaakt door Sander van der Pavert, is onderscheiden met een eervolle vermelding, de aanmoedigingsprijs van de Nipkowjury.

De jaarlijkse radioprijs De Zilveren Reissmicrofoon gaat naar NPS-programmamaker Hans Haffmans van het Radio 4-programma Viertakt Vroeg. Het programma moest begin dit jaar ondanks fel protest van de luisteraars het veld ruimen in de ochtendprogrammering voor laagdrempeliger kost.

De prijzen worden uitgereikt op donderdag 27 mei in De Plantage in Amsterdam. De Zilveren Nipkowschijf werd voor het eerst uitgereikt in 1961 en bestaat daarom volgend jaar een halve eeuw.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)