LogoPers

Gijzeling NOS: NOS en NPO met aanbevelingen onderzoeksrapport aan de slag

 
30 april 2015

HILVERSUM, 30 april 2015 - Op 29 januari vindt er kort voor het NOS Journaal van 20.00 uur een gijzeling plaats door een man met een wapen en wordt er zendtijd geëist. Naar aanleiding van dit incident hebben NOS en NPO het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement gevraagd onderzoek te doen. Het doel: lessen trekken. Vandaag is het rapport gepresenteerd.

Het COT heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en beveiliging, het crisismanagement van de NOS en NPO en de continuïteit van het uitzendproces en de nieuwsvoorziening. Naast een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen geeft het COT ook aan waar zowel bij de NOS als de NPO verbeteringen mogelijk zijn: in de gezamenlijke voorbereiding op calamiteiten maar ook in het managen van de crisis zelf. Daarnaast had de periode dat op NPO 1 niet werd uitgezonden korter gekund, maar was een onderbreking niet te vermijden.

Het COT benadrukt wel dat medewerkers en management van NOS en NPO gewend zijn om ‘breaking news’ snel op de zender te krijgen en in te spelen op verstoringen van het nieuws- en uitzendproces. Maar dat ze nu voor het eerst te maken kregen met een ernstige calamiteit waar ze zelf deel van uitmaakten, in combinatie met ‘breaking news’.

In reactie op de resultaten zegt Jan de Jong, algemeen directeur NOS: “Het incident met Tarik Z. heeft grote indruk gemaakt op onze mensen. Tot op de dag van vandaag. Hun veiligheid stond voorop en centraal in ons handelen op 29 januari. In de relatief korte periode die de gijzeling duurde had dat de prioriteit. En niets anders. De NOS is blij met het rapport. Het is eerlijk, genuanceerd, en geeft goed weer wat er die avond is gebeurd. We gaan samen met de NPO met de aanbevelingen aan de slag.”

Henk Hagoort, voorzitter Raad van Bestuur van de NPO voegt toe: “Ook al blijkt uit het rapport dat het die avond onvermijdelijk was dat we enige tijd niet konden uitzenden, ons is er alles aan gelegen om dit in de toekomst zoveel als mogelijk te voorkomen. We zijn formeel dan wel geen rampenzender, maar in situaties dat er nieuws moet worden gebracht willen we er juist voor het publiek zijn. We pakken daarom voortvarend de uitkomsten van het onderzoek op.” 

Het volledige rapport vindt u als bijlage. 

Voor meer informatie:

NOS: Sanne van den Aakster: 035-6779000, 06-53815123

NPO: Babet Verstappen: 035-6772337, 06-11786330

COT: Kim Turk: 06-55751227

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)