Het effect van de publieke omroep in 130 voorbeelden
Wat betekent de publieke omroep voor de samenleving?
Bijvoorbeeld voor het functioneren van onze democratie, voor de kwaliteit van het onderwijs of voor de culturele sector?
Het antwoord op die vragen is te vinden op de vernieuwde website npo.nl/effect. Daar brengen NPO en omroepen jaarlijks hun effect op de samenleving in kaart met tientallen voorbeelden uit de programmering. Van de veelbesproken online uitzending van #BOOS over seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland tot het eindeloze videoarchief van Schooltv, waar leraren in het primair en voortgezet onderwijs hun lessen mee kunnen verrijken. Maar denk ook aan de verbindende waarde van programma’s die aandacht besteden aan eenzaamheid, goede doelen of duurzaamheid en aan de kansen die de publieke omroep biedt aan innovatieve start-ups.
Staalkaart
NPO-voorzitter Frederieke Leeflang is trots op deze staalkaart van de maatschappelijke waarde van de publieke omroep: “We bieden niet alleen programma’s waar miljoenen mensen dagelijks van genieten, maar we voegen ook waarde toe aan onze samenleving als geheel. Dat past goed bij de missie die we als publieke omroep hebben om Nederland te verbinden en verder te brengen.”
De nieuwe selectie bestaat uit 130 voorbeelden van programma’s en activiteiten uit het afgelopen jaar. Onder het kopje ‘Impactvolle cases’ zijn ze ingedeeld naar vijf thema’s: Nieuws & debat, Cultuur, Educatie, Innovatie en Verbinding & samenleving. Allemaal te vinden op npo.nl/effect.