LogoPers

Hoogtepunten Programmering NPO april 2019

The Passion, Koningsdag, Kelder & Klöpping, Sportlab Sedoc en de dramaserie MORTEN zijn enkele hoogtepunten uit de programmering die in april te zien is bij de NPO. Philip Freriks reist in In de voetsporen van D-Day 75 jaar na dato in de voetsporen van de hoofdrolspelers van 'operatie overlord' en Jennifer Hoffman presenteert het nieuwe satirische programma Van de week. Een uitgebreide selectie uit de programmering van de NPO-netten in april is hieronder te vinden. Neem voor meer informatie over deze programma’s, beeldmateriaal en interviewverzoeken contact op met de desbetreffende omroep.
25 maart 2019

 

NPO 1

The Passion (EO, donderdag 18 april, 20.30 uur)
Dordrecht vormt op Witte Donderdag 2019 het decor voor The Passion. De jaarlijkse muzikale paasvertelling wordt op donderdag 18 april live uitgezonden bij de EO en KRO-NCRV om 20:30 uur op NPO 1. Met het thema “Je bent niet alleen” legt The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen. De cast bestaat deze editie uit Edwin Jonker (Jezus), Edsilia Rombley (Maria), Paul Sinha (Petrus), Lucas Hamming (Judas), Porgy Franssen (Pilatus), Martijn Krabbé (verteller) en Klaas van Kruistum (verslaggever).

 

Speciale Koningsdag-programmering (zaterdag 27 april, vanaf 9.00 uur)
Om 9.14 uur en 10.09 uur is een speciale editie van Goedemorgen Nederland (WNL) te zien die geheel in het teken staat van Koningsdag. Met speciale gasten en verslag van de festiviteiten in Amsterdam en Amersfoort. Vanaf 10.45 uur zendt de NOS een registratie van Koningsdag vanuit Amersfoort uit. Vanaf 13.55 uur is de speciale live-uitzending MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk (MAX) te zien. In deze feestelijke uitzending ontvangt Jan Slagter diverse gasten. Ook kan de kijker genieten van verschillende muzikale optredens. Sybrand Niessen en Martine van Os verruilen vanaf 16.10 uur Studio 23 voor een dubbele uitzending van Tijd voor MAX (MAX) op Paleis Soestdijk. Met onder anderen koningshuisdeskundige Justine Marcella en conservator van Paleis Het Loo Paul Rem bespreken zij bij Tijd voor MAX de actualiteit van de dag. Muzikaal spektakel is er van niemand minder dan George Baker.

 

Gepest van 9 tot 5 (EO, vrijdag 19 april, 21.20 uur)
In Gepest van 9 tot 5 probeert Bert van Leeuwen samen met een slachtoffer van pesten een einde te maken aan het pesten op het werk. Bij pesten denken we vaak aan kleine kinderen of jongeren. Met het programma Gepest van 9 tot 5 wil de EO laten zien dat ook volwassenen pesten en hoe groot die impact kan zijn.

 

Kleuters tegen kwalen (MAX, wekelijks vanaf maandag 8 april, 22.10 uur):
Hoe kan het samenbrengen van twee generaties, ieder geboren in een andere eeuw, de gezondheid en het geluk van de deelnemende groep ouderen veranderen? In Kleuters tegen kwalen gaan negen senioren het experiment aan: zij krijgen dagelijks een groep kleuters op bezoek. De 4-jarigen zorgen voor ontroerende momenten en dagen de ouderen uit de wereld weer te zien door de ogen van een kind. Met behulp van verschillende testen brengt een team van specialisten in de ouderengeneeskunde de resultaten van het experiment in kaart. Wat kunnen de kleuters in zes weken tijd voor de ouderen betekenen op zowel mentaal als fysiek niveau?

 

Kelder & Klöpping (AVROTROS, wekelijks vanaf woensdag 10 april, 22.10 uur)
Een spraakmakend programma over innovatie. In Kelder & Klöpping gaan Jort Kelder en Alexander Klöpping met elkaar in discussie over de nieuwe tijd waarin technologie een steeds belangrijkere rol gaat spelen. In een studio met publiek ontstaat een mooie discussie tussen twee persoonlijkheden die elk een eigen wereld representeren. Alexander Klöpping heeft zich verdiept in wat er in de toekomst allemaal mogelijk is. Jort Kelder vraagt zich af: worden we daar ook gelukkiger van? Aan de hand van actuele thema’s staan zij stil bij de vraag of vooruitgang de beste optie is of dat vroeger alles beter was.

 

NPO 2

Sportlab Sedoc (AVROTROS, wekelijks vanaf dinsdag 2 april, 21.10 uur)
Topsport is presteren op het allerhoogste niveau. Die laatste paar seconden sneller, die laatste centimeters hoger of nét die tiende meer op het juryrapport. Voormalig Olympisch hordeloper Gregory Sedoc onderzoekt voor het nieuwe programma Sportlab Sedoc hoe de huidige generatie topsporters innovaties in sport gebruikt om de beste van de wereld te worden. Hij neemt de kijker in zes afleveringen mee naar innovatielabs, testcentra en universiteiten; de plekken waar een wedstrijd anno 2019 écht gewonnen wordt.

 

Terreur (NTR, wekelijks vanaf woensdag 3 april, 20.25 uur):
Terreur is een zesdelige documentaireserie over terrorisme, door regisseur Joey Boink (Burden of Peace) en producent Robert Oey (De Missie, De Leugen). Terreur gaat op zoek naar antwoorden op vragen die bij iedere nieuwe aanslag steevast worden gesteld, maar nooit worden beantwoord. Er wordt onderzocht hoe mensen omgaan met politiek geweld. Zowel slachtoffers als daders vertellen openhartig over de invloed die terrorisme op hen heeft gehad. Heeft het verstrijken van de tijd hen tot andere inzichten laten komen of houden zij vast aan hun eigen idealen? Van Algerije tot Noorwegen en van Israël tot de Verenigde Staten. Van een FBI-agent tot het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Van de dader van een bomaanslag in Algiers tot een jonge overlevende van de moordpartij op Utøya. Via tientallen bijzondere personages krijgen we een inkijk in de verscheurende effecten van politiek geweld. In Terreur stellen we de vragen: wat maakt iemand tot een terrorist en wie bepaalt eigenlijk wat een terrorist is?

 

In de voetsporen van D-Day (MAX, wekelijks vanaf vrijdag 26 april. 21.05 uur)
Presentator en journalist Philip Freriks reist 75 jaar na D-Day in de voetsporen van de hoofdrolspelers van 'operatie overlord'. Hij reconstrueert aan de hand van de persoonlijke ervaringen van geallieerden en Duitsers, de voorbereidingen, het verloop en de nasleep van de dag die onze geschiedenis voorgoed zal veranderen. Van geallieerde soldaten, burgers, Duitse bezetters tot de Nederlandse verzetsstrijders. De acht maanden die het heeft geduurd vanaf de eerste verovering van Maastricht, begin september 1944 tot aan 5 mei 1945, hebben deze mensen hun leven voor altijd gevormd. Philip Freriks gaat met al deze mensen (Nederlanders, Canadezen, Britten, Amerikanen en Duitsers) terug naar memorabele momenten tijdens de bevrijdingsmaanden. Waar verliezen werden geleden en overwinningen werden gevierd. Waar periodes van honger werden beëindigd met feestvieren. Een bijzonder document waarbij persoonlijke verhalen van ooggetuigen de kijkers meenemen in de voetsporen van de bevrijding.

 

Rond de Noordzee (VPRO, wekelijks vanaf dinsdag 16 april, 20.25 uur)
De Belgische documentairemaker Arnout Hauben trekt in gezelschap van cameraman Phlippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens langs de kusten van de Noordzee, met 575 duizend vierkante kilometer het grootste natuurgebied van Europa: bron van vertier, inspiratie, voedsel, inkomsten, conflicten, en in al zijn onstuimigheid een bedreiging voor onze veiligheid.

Ze reizen met kano’s, vissersboten en zeilschepen met de klok mee, de zee altijd aan hun rechterzijde. Onderweg vertellen kustbewoners hun de verhalen van de Noordzee, over de ijstijd, Vikingen en noodlottige superstormen. Over oorlogen, de teloorgang van de visserij, windmolens, plastic en klimaatverandering.

 

2Doc: Man Made (VPRO, maandag 8 april, 21.00 uur)
Echte mannen zijn stoïcijns, huilen nooit en maken harde grappen. In 2Doc: Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt nou gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden?

 

NPO 3

MORTEN (AVROTROS, wekelijks vanaf zondag 7 april, afl. 1 20.55 uur, daaropvolgende afl. 21.12 uur)
Een nieuwe, spannende thriller-serie gebaseerd op de boeken van het journalistenduo Dominique van de Heyde (NOS/Den Haag Vandaag) en Annet de Jong (Telegraaf). De ambitieuze politicus Morten Mathijsen stevent af op een glorieuze verkiezingsoverwinning. Zijn partij, De Nieuwe Liberalen, gaat verrassend aan kop in de peilingen. Mathijsen is de tweede man van de partij en wil leider worden. Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden. Met de briljante spindoctor Evelien Bax aan zijn zijde gaat Morten tot het uiterste om het onheil af te wenden. De machtsstrijd maakt meerdere slachtoffers.

 

Van de week (BNNVARA, wekelijks vanaf zondag 7 april, 21.52 uur, daaropvolgende afl, 22.12 uur)
Wat werd er afgelopen week massaal door Nederland gedeeld, getwitterd en gegoogeld? Jennifer Hoffman presenteert samen met teamcaptains Pieter Derks en Stefano Keizers het nieuwe satirische programma Van de week. Elke zondag bespreekt het duo samen met twee panelgasten op geheel eigen wijze de actualiteit, allemaal gebaseerd op onze digitale footprint van die week. Wie is er het beste op de hoogte van alle actuele online data, team Stefano of team Pieter?

 

Gevaarlijkste wegen (BNNVARA, wekelijks vanaf zondag 21 april, 20.25 uur)
Nieuw seizoen. Tijdens de reis ontmoeten BN'ers de lokale bevolking en leren meer over hen en hun land. Ook voeren zij herkenbare gesprekken in de auto.

 

De outsiders (VPRO, wekelijks vanaf donderdag 18 april, 20.55 uur)
In De outsiders gaat Tim den Besten op zoek naar mensen die bewust kiezen voor een leven buiten de gebaande paden. Zo ontmoet hij een man die bij gebrek aan vertrouwen in de gezondheidszorg zijn heil zoekt in de helende kracht van de natuur en gaat hij jagen met een veganist die die bio-industrie schuwt.

Tim stapt in elke aflevering in de wereld van drie outsiders en probeert te begrijpen wat hen ertoe drijft om op deze manier te leven. Wat zeggen deze verhalen over de vaak opgelegde regels die bepalen hoe we leven en wordt het misschien tijd deze te herzien?

 

Ersin in Wonderland (VPRO, wekelijks vanaf donderdag 18 april. 21.45 uur)
In vier nieuwe afleveringen van Ersin in wonderland onderzoekt Ersin Kiris (o.a. Keuringsdienst van waarde) opnieuw de twee gezichten van vakantiebestemmingen. Hij reist in een dubbelrol als journalist en toerist onder andere naar Hoi An in Vietnam en hij bezoekt de vulkanen rondom Antigua in Guatemala. Zijn reizen leveren bijzondere portretten van vakantieparadijzen op.

 

NPO Zapp/ Zappelin

Kletspraat! (NTR, dagelijks op ma-vr vanaf maandag 1 april, 7.45 en 15.00 uur)
Kletspraat of niet? Daar gaat het om in de gloednieuwe kinder-kennisquiz Kletspraat! In deze uitdagende quiz, gebaseerd op stellingen uit Studio Snugger, draait het om samenwerking waarbij opperste concentratie vereist is. Welk team haalt de meeste punten en strijdt in de finaleweek om de Grote Gouden Gloeilamp? Kletspraat! wordt gepresenteerd door Sjoerd Snugger (Thomas van Luyn).

 

Museumbende special (AVROTROS, zaterdag 6 april, 10.30 uur)
Special in het kader van de Nationale Museumweek. Met 2019 als Rembrandtjaar is het Rembrandthuis het onderwerp.

 

Jeugdjournaal – Koningsspelen (NOS, vrijdag 12 april, 8.45 uur)
Extra lange uitzending van het Jeugdjournaal met live de opening van de Koningsspelen door Koning Willem Alexander.

 

Zappbios: Sing Song (VPRO, zondag 21 april om 15.30 uur)
De zestienjarige Jasmine (Georgiefa Boomdijk) leeft met haar vader in Nederland en is nog nooit in Suriname geweest, ook al leeft haar moeder daar. Dat is trouwens precies waarom haar vader weigert terug te gaan, want Jasmine's moeder brak ooit zijn hart. Wanneer Jasmine mee kan doen aan de Sing Song-competitie in Paramaribo gaat ze toch naar Suriname. Stiekem. Met o.a. Georgiefa Boomdijk, Floris Bosma, Glen Faria, Maurtis Delchot en Darren Benschop.

 

Zappbios: Paardenweek (dagelijks op maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei, 15.30 uur)
Tijdens de meivakantie kun je elke dag kijken naar een leuke film over of met paarden: Stormwind (maandag), Stormwind 2 (dinsdag), Penny’s Shadow (woensdag), Stormwind 3 (donderdag) en Het nieuwe Leven van Whitney Brown (vrijdag).

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)