LogoPers

Journalistieke vernieuwing NPO krijgt vorm

De aangekondigde journalistieke vernieuwing bij NPO krijgt vorm in 2019. De publieke omroepen investeren extra in nieuwe initiatieven die inspelen op het veranderende mediagebruik. Zo komt BNNVARA met een journalistiek multimediaal platform, waar presentator Sinan Can internationale ontwikkelingen duidt aan de hand van verrassende hoofdpersonen en ongehoorde stemmen. Het initiatief biedt ook aanstormende journalistieke talenten een kans.
10 december 2018

KRO-NCRV lanceert het datajournalistieke project Pointer. Een integrale redactie (radio, tv en online) werkt samen met bijvoorbeeld het internationale onderzoeksnetwerk Bellingcat. Ook het publiek kan tips en richting aan het onderzoek geven.

VPRO Tegenlicht, Zembla en Argos gaan komend jaar multimediaal flink uitbreiden om hun impact te vergroten.

Frans Klein, directeur Video NPO: “Naast de broodnodige vernieuwing op journalistiek gebied presenteert de publieke omroep tal van andere nieuwe, verrassende programma’s en meeslepende dramaseries zoals Oogappels, Redbad en Morten. Voor de jongere kijkers is er onder meer de nieuwe avontuurlijke dramaserie Zeven kleine criminelen.”

Geschiedenis en toekomst zijn volgend jaar belangrijke thema’s bij NPO. Huub Stapel staat in een vierdelige documentaire-reeks stil bij verhalen rond Napoleon in Holland en Diederik van Vleuten onderzoekt in Diederik en Da Vinci wat we van Leonardo da Vinci hebben geleerd. Project Rembrandt gaat in het kader van het Nationale Rembrandtjaar op zoek naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland.

In De wilde ruimte brengt wetenschapsjournalist Anna Gimbrere ‘de nieuwe race in de ruimte’ in kaart: gaan we ons vestigen op de maan, op Mars of nog verder weg? DWDD University presenteert een nieuwe serie colleges van Robbert Dijkgraaf over de toekomst. Hoe ziet ons leven er straks uit en is dat goed of slecht nieuws?

Sportliefhebbers kunnen belangrijke schaatstoernooien en de kwalificatieduels van Oranje voor het EK Voetbal 2020 live volgen. Ook is er volop aandacht voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Uiteraard keren veel vertrouwde publieksfavorieten terug, met nieuwe seizoenen van De Luizenmoeder, Wie is de Mol?, Dream School en Brugklas.

Frans Klein: “Met onze weloverwogen mix van journalistiek, drama, documentaires, kunst, cultuur, levensbeschouwing, educatie, service en sport biedt de publieke omroep ook in 2019 een heel breed palet; van en voor iedereen. Lineair, on demand via NPO Start en NPO Start Plus en natuurlijk ook online. Bijzonder om te melden is dat we daar juist onder jongeren sterk groeien. Zo heeft NPO3.nl meer dan 300.000 unieke bezoekers per week. De webserie De Slet van 6 VWO trok op het NPO 3 YouTube-kanaal al meer dan 5 miljoen views. En bij Vakkenvullers, een andere succesvolle webserie, staat de teller op 1,5 miljoen. Ook NPO 3-hits als Zondag met Lubach en Het Klokhuis doen het online erg goed. We hebben veel om trots op te zijn.”

Hieronder een selectie uit de programmering van NPO 1, 2, 3 en NPO Zapp/Zappelin, in chronologische volgorde. Neem voor meer informatie over deze programma’s, beeldmateriaal en interviewverzoeken s.v.p. contact op met de desbetreffende omroep.

Flikken Maastricht (gestart vrijdag 7 december, NPO 1, 20.30 uur) AVROTROS
In het dertiende seizoen van Flikken Maastricht komt de verhouding tussen rechercheurs Floris Wolfs en Eva van Dongen zwaar onder druk te staan. Eva worstelt met een verslaving en dat zorgt voor een groeiend gebrek aan vertrouwen tussen de twee. Daarnaast blijkt er een club van machtigen binnen Justitie die zich met ongure en illegale zaken bezighoudt en daarbij slachtoffers maakt. Wolfs en Eva proberen de verantwoordelijken te vinden, maar lopen tegen de machtigen die het voor het zeggen hebben op. Als ze niet willen opgeven komt hun eigen positie in gevaar.

Heel Holland Bakt (gestart zondag 9 december, NPO 1, 20.20 uur) Omroep MAXHeel Holland Bakt: de enige afvalrace waar je van aankomt is terug! Met dit seizoen een extra aflevering waarin maar liefst 500 thuisbakkers op de heuse HHB-Proefdag hun bakcreaties laten proeven aan de juryleden. Vijftien bakkers slagen erin de jury te overtuigen van hun bakkunsten. Vervolgens proberen zij een plekje in de iconische tent te bemachtigen. Maar uiteindelijk kan er maar één de titel Beste Thuisbakker van Nederland 2018-2019 krijgen.

Dynasties (vanaf donderdag 20 december, NPO 1, 20.30 uur) EO
In deze indrukwekkende BBC-natuurserie ziet de kijker hoe de chimpansee, keizerspinguïn, leeuw, Afrikaanse wilde hond en tijger strijden voor een plek op onze planeet. Families worden verscheurd door vetes en ouders zetten hun leven op het spel om hun nageslacht te beschermen tegen de koudste en wreedste winter op aarde. Vijf bijzondere dieren die een heroïsche strijd leveren om te overleven.

Medialogica (zondag 30 december, 6 en 13 januari, NPO 2, 21.05 uur) Human
Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar is het beeld dat media schetsen wel de werkelijke wereld? Medialogica laat zien hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, met een nieuwe werkelijkheid tot gevolg.In drie nieuwe afleveringen komen de volgende onderwerpen aan de orde:Oostvaardersplassen - van droom tot nachtmerrie belicht hoe een natuurgebied in de beeldvorming kon uitgroeien van een ecologische droom tot een nachtmerrie. Xi, Xi wat jij niet ziet legt de pogingen bloot van de Chinese autoriteiten om de beeldvorming van hun land met vereende krachten bij te sturen. Het mediamijnenveld #MeToo gaat in op de vraag in hoeverre de beweging een emancipatoire stap vooruit is en in hoeverre in rechtsstatelijke zin een stap achteruit.

Redbad (dagelijks vanaf dinsdag 1 januari, NPO 3, 22.00 uur) AVROTROS
Redbad, zoon van King Aldigsl, twijfelt aan de verouderde rituelen van zijn volk. Hij komt in conflict met zijn vader als zijn vriendin Fenne wordt aangesteld om aan de goden te worden geofferd. Tijdens het offerritueel komen de Franken de stad binnen. De Frisii (ook bekend als de ‘vrije mensen’) verliezen Dorestad. Redbad zijn oom Eibert grijpt de macht en geeft Redbad de schuld van de nederlaag en de dood van zijn vader. Gebonden aan een vlot wordt Redbad in de zee geduwd om te sterven. Maar Redbad overleeft en drijft aan de wal, de Vikingen ontdekken hem. Hij wordt langzaam opgenomen bij de Vikingen en leert de kracht van zijn eigen cultuur kennen. Nadat hij met hen meevecht tegen hun rivalen, de Svear, trouwt hij met Frea, dochter van koning Wiglek. Als hij samen met zijn vrouw terugkeert naar Dorestad, ontdekt hij dat zijn zus Sinde is uitgehuwelijkt aan Karel Martel, zoon van de Frankische koning Pepijn van Herstal. Tijdens een jaarmarkt ziet Redbad hoe priester Willibrord zijn zus met geweld bekeert en vernedert. Redbad zweert haar te bevrijden. Dit kan hij niet alleen, maar het leger van zijn oom Eibert en neef Jurre die inmiddels aan de macht zijn, lijkt niet sterk genoeg om de Franken te verslaan…

Jinek (vanaf dinsdag 1 januari, NPO 1, circa 23.00 uur) KRO-NCRV
Eva Jinek voert het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit de actualiteit: journalistieke, scherpe en onderhoudende gesprekken over media, cultuur, sport en maatschappij. Verslaggever Jaïr Ferwerda peilt de stemming in politiek Den Haag en in den lande.

DWDD University presenteert: De Toekomst (vanaf woensdag 2 januari, NPO 1, 21.25 uur) BNNVARA
DWDD University start met een nieuwe serie colleges van Robbert Dijkgraaf. In een drieluik behandelt hij de toekomst. Die toekomst is er al, alleen niet in onze huiskamers, maar in laboratoria en universiteiten. In ieder college vanuit de Gashouder in Amsterdam gaat hij in op één van de drie gebieden waar op dit moment de grootste wetenschappelijke ontwikkelingen plaatsvinden: Leven, Technologie en Informatie. Wat is er allemaal al uitgevonden en waar staan we nu? Hoe ziet ons leven er straks uit? Wat kunnen we verwachten? En is dat goed of slecht nieuws? In tegenstelling tot voorgaande colleges leidt Dijkgraaf na ieder college een talkshow met Nederlandse topwetenschappers waarin ook vragen uit het publiek worden gesteld.

Napoleon in Holland (vanaf vrijdag 4 januari, NPO 2, 21.10 uur) Omroep MAXIn de vierdelige documentaire-reeks Napoleon in Holland gaat Huub Stapel op zoek naar verhalen over de legendarische keizer Napoleon. Wat kwam keizer Napoleon precies doen in Holland? En hoe werd hij destijds gezien; als een vernieuwer of een dictator? Via historische verslagen, brieven en documenten komen we meer te weten over Napoleon en wat de Hollanders van hem vonden. Daarnaast spreekt Huub Stapel met verschillende deskundigen over de keizer.

Wie is de Mol? (vanaf zaterdag 5 januari, NPO 1, 20.30 uur) AVROTROS
Tien nieuwe kandidaten reizen af naar Colombia om intrigerende, spectaculaire en soms angstaanjagende opdrachten te vervullen om geld te verdienen voor de pot. Tien weken lang moeten zij lef tonen, volhardend zijn en samenwerken, niet wetende wie ze kunnen vertrouwen. Altijd met die belangrijkste vraag in het achterhoofd: Wie is de Mol? Presentatie: Rik van de Westelaken.

Toen mijn vader een struik werd (zondag 6 januari, NPO Zapp, 09.00 uur) EO
Jeugdfilm. De 10-jarige Toda woont in een bakkerij met haar vader, de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert alles: Toda’s vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen. Toda moet naar haar moeder, die in het buurland woont en waar het veilig is. En dus begint Toda aan een avontuurlijke en spannende reis waar ze onderweg de meest vreemde mensen ontmoet en in absurde situaties terecht komt. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden?

Verborgen Verhalen (vanaf zondag 6 januari, NPO Zapp, 14.40 uur) EO
Dramaserie gebaseerd op waargebeurde verhalen. Een gewone middelbare school. Iedereen kent iedereen. Maar hoe goed? Zijn er verborgen verhalen?

Brugklas (vanaf maandag 7 januari, NPO Zapp, 18.00 uur) AVROTROS
Brugklas is een scripted-reality jeugdserie, waarin een vaste groep leerlingen wordt gevolgd tijdens het eerste jaar van de middelbare school. In seizoen 7 zijn dit Jesse, Nola, Ramzi, Steef, Ebru, Jamie en Milan.

De Buit (vanaf maandag 7 januari, NPO 3, 20.25 uur) AVROTROS
Lukt het ‘gewone’ mensen een misdaad te plegen en te dealen met de gevolgen van hun actie? Zijn ze opgewassen tegen de spanning en de onzekerheid die hun criminele daad met zich meebrengt? Wat is de prijs die ze betalen als blijkt dat je moet liegen tegen iedereen die je lief is? In De Buit plegen tien normaal gesproken gezagsgetrouwe burgers de overval van hun leven en maken 80.000 euro buit. Wie het lukt om twee weken lang het hoofd koel te houden en uit handen te blijven van een speciaal rechercheteam, mag zijn buit behouden.

Hij is een Zij (dinsdag 8 januari, NPO 3, 20.25 uur) KRO-NCRV
Jan Kooijman presenteert het vierde seizoen Hij is een Zij. In de 6-delige serie volgt Jan acht jonge transgenders in hun dagelijks leven en tijdens de transitie. En dat is vaak een lange weg met veel ups en downs.

Het geheim van de Meester (vanaf dinsdag 8 januari, NPO 2, 21.15 uur) AVROTROS
In Het geheim van de Meester gaat een team van topexperts onder leiding van Jasper Krabbé de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van meesterwerken uit de schilderkunst. Door het schilderij van binnenuit in zijn geheel opnieuw op te bouwen, met lijst en al, ontrafelt het team de techniek, stijl en belevingswereld van de meester. Het team bestaat naast Jasper Krabbé uit kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, professor en materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman Berd Visscher.

Danny in Arabistan 2 (vanaf donderdag 10 januari, 21.45 uur, NPO 3) NTR
In Danny in Arabistan 2 keert Danny Ghosen terug naar het Midden-Oosten. Dit keer reist hij door de extremen van deze regio: van het meer liberale Libanon, via het oerconservatieve Saudi-Arabië en het heftige Gaza tot Irak en Syrië waar de rook van de oorlog nog nauwelijks is opgetrokken. Danny gaat op zoek naar de veerkracht en drijfveren van jongeren in landen waar vrijheid en vrede geen vanzelfsprekendheid zijn. Zijn zoektocht geeft een vaak onverwacht en verrassend beeld van de Arabische wereld.

EK Allround/Sprint en EK Shorttrack (vrijdag 11 januari t/m zondag 13 januari, NPO 1) NOS
De schaatsliefhebber zit het tweede weekend van januari goed bij de NOS, met het EK shorttrack én de EK allround/sprint. Na het succesvolle WK Shorttrack in 2017 komen de Nederlandse shorttrackers opnieuw voor eigen publiek in actie tijdens het EK Shorttrack in Dordrecht. In het Italiaanse Collalbo strijden de beste allrounders en sprinters van Europa om de Europese titels. De presentatie vanuit Hilversum is in handen van Henry Schut en Jeroen Stomphorst. Dione de Graaff is ter plekke in Collalbo.

Ninja Nanny (vanaf zondag 13 januari, NPO Zapp, 09.10 uur) AVROTROS
Pre-puber Hunter voelt zich een awkward outsider in het bekakte Gooidorp en in haar moeders nieuwe celebritygezin. Wanneer Hunter erachter komt dat haar nanny een Pencak Silat Ninja is, ontstaat een onverwachte vriendschap. De nanny leert Hunter de mystieke kunst van zelfverdediging, magie en meditatie. Terwijl iedereen druk bezig is met zichzelf, strijden de twee als ninja’s tegen het onrecht. En bevechten ze gaandeweg ook een plekje voor zichzelf in Gooidorp.

De Monitor (vanaf zondag 13 januari, NPO 2, 22.40 uur) KRO-NCRV
De Monitor is een onderzoeksjournalistiek programma met presentator Teun van de Keuken waarbij het publiek actief meehelpt bij onderzoeken. Het programma (dat verhuist van dinsdag naar zondag) biedt de mogelijkheid aan klokkenluiders en tipgevers om hun verhaal te vertellen. Aan de hand van die verhalen slaat het team van De Monitor aan het researchen. Het onderzoeksproces kan iedereen volgen via de website van De Monitor. Zo kunnen de tipgevers direct zien wat er met hun tips wordt gedaan.

Noorderslag (zaterdag 19 januari, NPO 3, 23.05 uur) NOS
Rechtstreekse uitzending vanuit de Oosterpoort in Groningen over Noorderslag, dé plek voor liefhebbers van nieuwe Nederlandse popmuziek. Met optredens, interviews door Annechien Steenhuizen en natuurlijk de uitreiking van de Popprijs.

Ooggappels (vanaf donderdag 24 januari, NPO 1, 20.30 uur) BNNVARA
De nieuwe Nederlandse dramaserie Oogappels, geschreven door Roos Ouwehand, Frank Houtappels en Lex Passchier, wordt geregisseerd door Will Koopman. De cast bestaat uit o.a. Bracha van Doesburg, Malou Gorter, Ramsey Nasr, Jeroen Spitzenberger, Eva van der Gucht en Mike Libanon. Sociale media, prestatiedruk, drugs, merkkleding, seks: de maatschappelijke druk op ouders om de opvoeding van hun pubers méér dan goed te doen, is voor heel veel mensen herkenbaar. Oogappels volgt vier verschillende gezinnen in een middelgrote Nederlandse stad. Hun kinderen zitten op dezelfde middelbare school. De ouders hebben allen zo hun eigen manier van opvoeden. Maar voor hen allemaal geldt dat ze de lat voor zichzelf én hun oogappels heel hoog leggen: het leven moet vooral perfect zijn!

Mag Dat?! (vanaf donderdag 24 januari, NPO 1, 22.20 uur) KRO-NCRV
In zes afleveringen van Mag dat?! neemt Anita Witzier de kijkers samen met teamcaptains Jörgen Raymann en Pieter Derks mee door het web van wetten en regels in Nederland. Samen met een tweetal gasten proberen ze antwoord te geven op even onzinnige als relevante vragen, over wat er wel of niet is toegestaan in onze maatschappij. Rechter Ritsaert zorgt voor de juridische uitleg. Mag je je hond bijvoorbeeld na zijn dood begraven in de tuin? En je paard? Mag je alles op je eigen lichaam tatoeëren?

Project Rembrandt (vanaf zondag 27 januari, NPO 1, 21.20 uur) NTR
Het nieuwe programma Project Rembrandt gaat in acht afleveringen op zoek naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. Uit 50 kandidaten worden 10 gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Gecoacht door bevlogen docenten krijgen ze de kans hun talent in figuratieve kunst te ontdekken of verder te ontwikkelen. Project Rembrandt wordt gepresenteerd door Annechien Steenhuizen.

2Doc: Sprekend Nederland (maandag 28 januari, NPO 2, 20.25 uur) Human
Deze moderne variant op Bert Haanstra’s klassieker Alleman is een portret van Nederland waarin aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, maar ook bij allerlei openbare manifestaties de tijdgeest van nu wordt gevangen. De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel ís. Gelauwerd filmmaker John Appel, bekend van o.a. Zij Gelooft In Mij, laat een land zien dat in allerlei clubjes verdeeld is, waarbij iedereen letterlijk en figuurlijk voor eigen parochie lijkt te prediken. Daartussendoor zien we een caleidoscoop aan scènes - van volkskroeg tot Koninklijk Paleis - die op een onthutsende en soms ontroerende manier de kijker met de vraag confronteren: wil ik eigenlijk wel in dit land wonen?

Diederik en Da Vinci (vanaf vrijdag 1 februari, NPO 2, 21.10 uur) AVROTROS
Diederik van Vleuten reist Leonardo da Vinci achterna, precies 500 jaar na zijn dood. Da Vinci, een van de grootste genieën aller tijden, bekend om zijn meesterlijke kunst en uitvindingen. Van Florence naar Milaan, tot aan het Franse Hof. Met de vraag: wat leren we van Leonardo da Vinci?

WK Veldrijden (zaterdag 2 februari en zondag 3 februari, NPO 1) NOS
Het wereldkampioenschap veldrijden wordt in 2019 verreden in Denemarken. Op 2 en 3 februari 2019 zullen de crossers het beste van zichzelf geven in Bogense, op het Deense eiland Fyn. De NOS is er twee dagen live bij en zendt het WK rechtstreeks uit op televisie en NOS.nl. Zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd.

Langs Romeinse wegen (vanaf zondag 3 februari, NPO 2, 20.15 uur) WNL
Wat is er aan de hand met Italië? Ooit een land dat ontstond uit een lappendeken aan kleine staatjes en regio's. Maar nu groeien de verschillen. WNL-journalist Rick Nieman maakt een reis door het land, dat al vele jaren zijn geliefde bestemming is. Zo gaat Nieman naar Zuid-Italië om te zien hoe ze daar met geloof, misdaad, immigratie en de positie van de vrouw omgaan. En in de noordelijke regio's komt hij bewegingen tegen die niks moeten hebben van Zuid- Italië, en een afscheiding bepleiten. In Rome vormen intussen twee uiterste partijen een regering die de confrontatie aangaat met Europa, een andere lappendeken.

Jeroen Pauw op Sint Maarten (maandag 11 februari, NPO 1, 22.10 uur) NOS
Sint Maarten werd in 2017 zwaar werd getroffen door de orkaan Irma. Jeroen Pauw kijkt hoe het twee jaar na dato staat met de hulpverlening op het eiland en hoe ver men is gevorderd met de wederopbouw.

DREAM SCHOOL (vanaf maandag 18 februari, NPO 3, 21.20 uur) NTR
In een nieuw seizoen van de succesvolle serie DREAM SCHOOL nemen bokslegende Lucia Rijker en rector Eric van 't Zelfde opnieuw een groep voortijdige schoolverlaters onder hun hoede. In tien afleveringen proberen ze deze vastgelopen jongeren weer in beweging te krijgen. Lucia en Eric regelden ook dit jaar weer een batterij aan uitzonderlijke docenten. Zoals Lodewijk Asscher, Olcay Gulsen, Griet Op de Beeck en Marco Kroon. De droom van Lucia en Eric is dat deze docenten wél doordringen tot de drop-outs. Maar deze jongeren zijn niet voor niets vastgelopen op school…

This is my life (vanaf donderdag 21 februari, NPO 3, 21.45 uur) PowNed
In This is my life laten twee totaal verschillende BN’ers elkaars wereld zien. Ze begrijpen niets van elkaars leven, hebben er soms ook een mening over, maar zijn wél benieuwd naar de ander. Ze gaan het avontuur aan en dompelen zich volledig onder in elkaars wereld. Dit zorgt voor verrassende onthullingen over de ander en de wereld die ze totaal niet kende.

WK Sprint (zaterdag 23 februari en zondag 24 februari, NPO 1) NOS
In het laatste weekend van februari komen de snelste schaatsers op de korte afstand naar ijsstadion Thialf in Heerenveen voor het wereldkampioenschap sprint. De NOS is er het hele weekend live bij, zowel op televisie als online. De uitzendingen worden gepresenteerd door Henry Schut.

WK Allround (zaterdag 2 maart, NPO 3 en zondag 3 maart, NPO 1) NOSDe mondiale schaatstop bij de allrounders strijkt neer in Calgary voor de wereldkampioenschappen. Alle wedstrijden zijn bij de NOS live te volgen via tv en NOS.nl. In Calgary is Dione de Graaff, Henry Schut verzorgt vanuit Hilversum de uitzending.

NOS Nederland Kiest: de provincies (maandag 11 maart, NPO 2, 20.30 uur) NOS
Op 20 maart gaan de stemlokalen open voor de Provinciale Statenverkiezingen. Belangrijk omdat de leden van Provinciale Staten de leden kiezen van de Eerste Kamer, waar de regeringscoalitie nu een krappe meerderheid heeft. Daarnaast beslist de provincie over meer zaken dan veel mensen denken. Maar welke zaken dan? Daarover gaat het ook tijdens een speciale uitzending vanuit het Energiehuis in Dordrecht, gepresenteerd door Annechien Steenhuizen en Winfried Baijens.

De Hofkar (vanaf 11 maart, NPO 2, 22.50 uur) PowNed
In het actualiteitenprogramma De Hofkar bespreekt Rutger Castricum in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen vijf dagen lang de meest prangende verkiezingsthema’s van 2019. Per aflevering stapt er één burger bij Rutger in de Hofkar die met een exemplarisch verhaal én scherpe tong een nijpend thema van de komende verkiezingen aansnijdt. Een programma met echte mensen, echte verhalen en bovenal échte meningen over alles wat speelt in de samenleving.

De wilde ruimte (vanaf vrijdag 15 maart, NPO 2, 21.10 uur) VPRO
Staat de mens op het punt de ruimte te koloniseren? Gaan we ons vestigen op de maan, op Mars, of nog verder weg? Wetenschapsjournalist Anna Gimbrere, die zelf niets liever wil dan astronaut worden, zoekt het tot op de bodem uit in de nieuwe televisieserie De wilde ruimte. In zes afleveringen brengt zij alle ontwikkelingen in kaart; de nieuwe race naar de ruimte is begonnen.

Zeven Kleine Criminelen (vanaf zondag 17 maart, NPO Zapp, 18.30 uur) VPRO
Zeven Kleine Criminelen is een nieuwe jeugdserie van regisseur Rob Lücker waarin zeven vrienden het heft in eigen handen nemen en een bankoverval plannen. Een avontuurlijke en meeslepende heist-serie over vriendschap, veerkracht en identiteit. Met in de hoofdrollen onder anderen Theo Maassen en Anniek Pheifer.

NOS Nederland Kiest: slotdebat (dinsdag 19 maart, NPO 1, 20.30 uur) NOS
Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, op dinsdag 19 maart, zendt de NOS een slotdebat uit met de partijleiders van landelijke partijen, vanuit het Provinciehuis in Arnhem. Alle partijen die op dit moment vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer zijn uitgenodigd. Het debat wordt gepresenteerd door Rob Trip.

NOS Nederland Kiest: uitslagenavond (woensdag 20 maart, NPO 1, 20.30 uur) NOS
Woensdag 20 maart is de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen. Rob Trip presenteert live vanuit het Provinciehuis in Arnhem; Dionne Stax brengt de uitslagen. In de uitzending wordt geschakeld naar bijeenkomsten van de politieke partijen en naar andere provinciehuizen en ook komen kiezers aan het woord. Tussen 21.00 uur en 22.00 uur is de bekendmaking van enkele exitpolls van onderzoeksbureau Ipsos. Op basis van dit representatieve onderzoek weten we dan in grote lijnen hoe Nederland heeft gestemd. De definitieve uitslag wordt later bekend.

De regels van Floor (vanaf zondag 24 maart, NPO Zapp, 09.10 uur) VPRO
Na het succes van deze zomer start in maart een tweede reeks afleveringen van De regels van Floor. De serie gaat over de eigenwijze Floor en haar gedachtes. In het tweede seizoen bedenkt Floor wederom haar eigen regels rondom onder andere geld, vloggen, heimwee en minimalisme. De reeks is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige boekenreeks van Marjon Hoffman.

Moja Polska! (vanaf zondag 31 maart, NPO 2, 20.15 uur) VPRO
In Moja Polska! (Mijn Polen) neemt de Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode (33) de kijker in vijf afleveringen mee door Polen zoals het nog niet eerder in beeld is gebracht. Polen heeft een roerige geschiedenis: na loden jaren van communisme, herwonnen vrijheid en westerse democratie is er nu een terugkeer naar het conservatisme. Wat zit er achter deze hang naar het verleden? Samen met regisseur Britta Hosman onderzoekt Van Duivenbode tijdens haar reis hoe het mogelijk is dat haar moederland gedurende haar leven zo sterk - en voor haar verwarrend - is veranderd.

Sedoc Onderzoekt (vanaf dinsdag 2 april, NPO 2, 21.05 uur) AVROTROS
Voormalig topatleet Gregory Sedoc onderzoekt de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen die topsport naar een hoger plan brengen, maar die tevens ons dagelijks leven zullen verbeteren. In elke aflevering bezoekt hij laboratoria en testcentra waar de nieuwste onderzoeken en testen plaatsvinden en gaat hij in gesprek met wetenschappers en topsporters. Hij neemt de kijker mee om van binnenuit te zien naar een wereld die continu bezig is om nieuwe materialen en producten te ontwikkelen, om daarmee het olympische motto: citius, altius, fortius na te streven. Hoe wordt de mens sneller, hoger en sterker?

Het Geheime Oorlogsdagboek van Riet Hoogland (maandag 8 april, NPO 2, 20.55 uur) NOS
Ter gelegenheid van de opening van herinneringscentrum en oorlogsmonument het Oranjehotel, op vrijdag 12 april, zendt de NOS een documentaire uit over Riet Hoogland. Zij zat aan het begin van de oorlog een half jaar in het Oranjehotel, omdat ze een anti-Duits gedichtje had verspreid. Nog in de oorlog zette ze haar ervaringen in de gevangenis op papier, wat een uniek inzicht geeft in het reilen en zeilen binnen de gevangenismuren.

NOS Opening Oranjehotel (vrijdag 12 april, NPO 1, in de middag) NOS
Live verslag van de opening van herinneringscentrum en oorlogsmonument het Oranjehotel, de geuzennaam van wat officieel Deutsches Polizeigefängnis Scheveningen heette. Tussen 1940 en 1945 zaten er meer dan 25.000 politieke gevangenen vast, voornamelijk verzetsmensen, maar ook zeker 2000 joodse mensen. Voorafgaand aan de opening zijn reportages te zien met enkele oud-gevangenen. Presentatie: Annechien Steenhuizen.

The Passion (donderdag 18 april, NPO 1, 20.30 uur) EO en KRO-NCRV
Dordrecht vormt op Witte Donderdag 2019 het decor voor de negende editie van The Passion. Bekende artiesten steken het eeuwenoude verhaal over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium. Met het thema ‘Je bent niet alleen’ legt The Passion in 2019 de nadruk op aandacht voor elkaar.

Atlas van Arabië (voorjaar, NPO 2) EO
In deze nieuwe serie reisdocumentaires dringt Kefah Allush dieper door in de Arabische wereld. Zijn zoektocht naar vergeten volken en bijzondere culturen brengt hem deze keer aan de randen van het Midden-Oosten en de onbekende uithoeken van Noord-Afrika. Van de besneeuwde toppen van het imposante Atlasgebergte in Marokko reist hij naar de zinderende hitte van de woestijnen van Arabië.

Morten (voorjaar) AVROTROS
Morten is een politicus met ambitie en vele talenten. Een man die voor zijn vak geboren lijkt, op weg naar een stralende toekomst als minister-president. Zijn partij, De Nieuwe Liberalen, gaat verrassend aan kop in de peilingen – natuurlijk geholpen door de acties van Morten zelf. De media en zijn collega’s volgen Morten op de voet met een frons en een glimlach. Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden. Morten wordt achtervolgd door iemand die meer van hem weet en hem bedreigt. Met de briljante spindoctor Evelien Bax aan zijn zijde gaat Morten tot het uiterste om het onheil af te wenden. Zijn gezinsleven en het landsbelang staan op het spel, Morten moet zijn ware gezicht laten zien. Peter Paul Muller speelt Morten in deze serie die gebaseerd is op de gelijknamige boeken van Anna Levander, pseudoniem van journalist Dominique van der Heyde en schrijfster Annet de Jong.

De Luizenmoeder (voorjaar) AVROTROS
Tweede seizoen van dé hit van vorig jaar

Yes, ik ben! (voorjaar 2019, NPO 2) Human
Yes, we can! De beroemdste zin uit de Amerikaanse politiek luidde een nieuw tijdperk in. Optimisme, maakbaarheid, hoop, geloof in verandering: dat zijn de pijlers van het positieve denken. Wat maakt het tot zo’n charismatisch idee? Of leidt positief denken onvermijdelijk tot teleurstellingen? In vier afleveringen Yes, ik ben! onderzoekt filosoof Stine Jensen de kracht van positief denken en de kunst van het somberen.

Laatste persberichten
NPO Radio 1 verandert in RadiOlympia
Audiodescriptie EK voetbal positief ontvangen
NPO Radio 2 en NPO Radio 5 in teken van 4Daagse
Dit zijn de hoogst gewaardeerde programma's van de publieke omroep in het tweede kwartaal van 2024
Regietalent gezocht voor politiedramaserie op NPO 3
NPO 3FM maakt nieuw talent bekend: Lenny Monsou
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)