LogoPers

Matthäus-Passion bovenaan Bach Top 77 van NPO Radio 4

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach staat op de eerste plaats van de Bach Top 77 van NPO Radio 4. Deze door de luisteraars samengestelde lijst is vrijdag 4 juni te horen tussen 07.00 en 19.00 uur. Op nummer twee staat de Hohe Messe en op de derde plek zijn de Goldbergvariaties geëindigd. De Bach Top 77 vormt de afsluiting van de Bachweek op NPO Radio 4 die vandaag is gestart. De volledige lijst wordt dinsdag 1 juni om 18.00 uur bekendgemaakt op nporadio4.nl.
31 mei 2021

Tijdens de Bachweek staat de programmering van NPO Radio 4 op tal van momenten in het teken van deze Duitse componist die door velen als de grootste componist allertijden wordt beschouwd. Als rode draad door de dag is in elk programma een Brief aan Bach te horen. Uitgesproken Bachliefhebbers, zoals historicus Arend Jan Boekestijn of celliste Quirine Viersen, betuigen hun liefde aan de componist en aan hun favoriete stuk van Bach. Online en op NPO Radio 4 zal veel over Bachs leven en muziek te horen, zien en te lezen zijn.

Enkele hoogtepunten uit de programmering:

 In De Klassieken (elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur) is dagelijks een opname in de serie Bachstage te horen. Een nieuw opgenomen Bachwerk, uitgevoerd door verschillende Nederlandse musici en ensembles. De opnames zijn ook online te zien en horen.

In De Muziekfabriek (elke werkdag van 12.00 tot 14.00 uur) wordt dagelijks gebeld met iemand die Bach als naam heeft.

Tijdens Maatwerk (elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur) spelen pianisten Mike Boddé, Jan-Willem Rozenboom, Jaap Eilander en organist Sietze de Vries hun eigen versie van een Bachfavoriet.

Podium (elke werkdag van 16.00 tot 19.00 uur) besteedt aandacht aan de mooiste romantisch uitgevoerde Bachopnames, gekozen door de luisteraar.

De Avondconcerten (elke werkdag van 20.00 tot 22.30 uur) van 31 mei, 2 en 3 juni staan volledig in het teken van Bach.

Het AVROTROS Vrijdagconcert sluit op 4 juni af met Bachs monumentale Hohe Messe. Al deze bijzondere concerten zijn na afloop via nporadio4.nl/bach te beluisteren.

De speciale Bachweek-website is dé plek waar video's, concerten en podcasts over Bach te vinden zijn. Zoals nieuwe afleveringen van de populaire podcastserie Bach van de Dag, een nieuwe podcast over Die Kunst der Fuge en een Klassiek Mysterie rond Johann Sebastian Bach.

Wie zelf de muziek van Bach wil leren uitvoeren, kan aan de slag met Zing mee met Bach. In samenwerking met de Nederlandse Bachvereniging biedt NPO Radio 4 de gratis bladmuziek aan van het beroemde koraal Jesus bleibet meine Freude, met gratis downloadbare oefenopnames, een arrangement voor orgel en piano én zangtips. Voor wie zich écht onderdeel van een vocaal kwartet wil voelen, zijn er ook opnames waarbij één stem is weggelaten. Een mooie manier voor amateurzangers om vanuit huis toch zelf muziek te kunnen maken.

NPO 2 extra
Het themakanaal NPO 2 extra heeft ook aandacht voor de Bachweek van NPO Radio 4. Van maandag 31 mei tot en met vrijdag 4 juni staan diverse concertregistraties geprogrammeerd. Ook wordt de serie Tijl in de voetsporen van Bach herhaald. Op zondag 6 juni staat de programmering van het themakanaal van 11.45 tot 00.50 uur volledig in het teken van Bach met concerten en documentaires. Het complete uitzendschema is te vinden op www.nporadio4.nl/bach.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)