LogoPers

Nederland 2 herdenkt maanlanding

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat Neil Armstrong en Edwin Aldrin Jr. als eerste mensen voet zetten op de maan. Nederland 2 en digitaal themakanaal Geschiedenis 24 besteden met diverse programma’s speciale aandacht aan de maanlanding. De programmering is als volgt:
1 juli 2009

Focus: Maan te koop (Teleac):
Veertig jaar geleden, op 20 juli 1969, wandelde Neil Armstrong als eerste mens op de maan. Nu proberen wetenschappers en commerciële bedrijven de maan opnieuw te ontginnen. Maar wat valt er te winnen?

Deze documentaire, gemaakt door BBC Horizon, laat zien dat hierover verschillend wordt gedacht. Wetenschappers pur sang hopen op nieuwe ontdekkingen. Meer commercieel ingestelde wetenschappers hopen op een lucratieve winning van Helium-3. Dit isotoop van helium, dat op de aarde vrij zeldzaam is, zou een ideale brandstof voor kernfusie zijn. Maar als de maan binnen ons bereik is, kunnen we daar dan ook leven en werken? En hoe belangrijk is dit nu? Moeten we ons niet eerst bezighouden met de leefomstandigheden op onze aarde?
Zondag 5 juli om 19.15 uur

Import: Spacehackers (VPRO)
De Italiaanse broers Achille en Giovanni Battista Judica Cordiglia waren fanatieke radio-amateurs en ruimte-enthousiastelingen. In de jaren vijftig wisten ze met eenvoudige apparatuur alle signalen uit de ruimte van zowel de Russen als de Amerikanen op te vangen. Zo ontstaat een verrassend beeld van de race om de ruimte en de Koude Oorlog.
Zondag 5 juli om 23.15 uur. Ook te zien bij Geschiedenis 24

Focus: Op vakantie per raket (Teleac)
Zullen ruimtereizen per raket ooit net zo gewoon zijn als intercontinentale vluchten per vliegtuig? In deze documentaire, gemaakt door BBC Horizon, zien we hoe wetenschappers en ondernemers samenwerken en de eerste stappen zetten op weg naar een volwaardig commercieel ruimtevaartbedrijf. Voor het zover is, zijn er nog heel wat hindernissen te overwinnen. Bijvoorbeeld: hoe kom je veilig terug op aarde? En welke vorm is het meest geschikt voor commerciële ruimteluchtvaart? Want de passagiers zijn geen getrainde ruimtevaartpiloten, maar op comfort gestelde veertig- en vijftigplussers.
Zondag 12 juli om 19.15 uur.

Space Cowboys (VPRO)
Iedereen wil wel de ruimte in en in de toekomst is dat geen droom meer.
Fanatieke Amerikanen die gek zijn van ruimtevaart bouwen in hun achtertuin raketten en gaan de competitie aan met de allergrootste uit de ruimtevaartsector. Met hart en ziel storten deze Space Cowboys zich op de lancering van goedkope ruimteraketten om zo een plek te veroveren in toekomstige markt van ruimtetoerisme.
Zondag 12 juli om 23.20 uur

VPRO Import: The dark side of the moon
In een interview met de weduwe van filmmaker Stanley Kubrick kwam in 2001 een bijzonder verhaal aan het licht. Kubrick zou door de Amerikaanse regering gevraagd zijn om in een studio de maanlanding te ensceneren, voor het geval er iets mis zou gaan met de echte. In de documentaire Dark side of the moon wordt dieper ingegaan op beïnvloeding van de waarheid met behulp van beeldmateriaal.
Woensdag 15 juli om 23.35 uur. Ook te zien bij Geschiedenis 24

Holland Doc: Calling E.T. (NPS)
Een kleine groep wetenschappers op aarde denkt serieus na over contact met buitenaards leven. Er is een protocol, een vlag en er wordt gewerkt aan een kosmisch Esperanto, maar er is ook verdeeldheid over de beste aanpak. Zelfs oude Koude Oorlogspanningen tussen het Westen en Rusland steken hierbij de kop op. In de documentaire “Calling E.T.“ rijst onder andere de vraag of de mensheid überhaupt wel klaar is voor buitenaards contact, nu de aardbewoners onderling zo verdeeld zijn en nog nauwelijks begrijpen hoe hun eigen planeet functioneert.
Donderdag 16 juli om 22.40 uur

Cinema 2: The Far Side of the Moon (2003) - speelfilm (VPRO)
In The Far Side of the Moon is het leven een reis vol ontdekkingen. Na de dood van zijn moeder probeert Phillipe de zin van zijn leven te doorgronden. De enige manier hiervoor is de relatie met zijn nog enige overgebleven familielid weer op te bouwen: zijn broer.
Vrijdag 17 juli om 23.40 uur

The Shadow of the moon (2007) - documentaire ( EO)
In de jaren ’60 gaf president Kennedy aan binnen het decennium een man op de maan te willen hebben. The Shadow of the moon verteld het verhaal van de astronauten die door training, tragedie en overwinning een van de grootste prestaties in de historie van de mensheid behaalden. Winnaar publieksprijs Sundance Filmfestival 2007.
Zaterdag 18 juli om 19.30 uur

The Dish (2000) - speelfilm (VARA)
Ergens tussen de schapen in Australië werden in juli 1969 de allereerste beelden ontvangen van de mens op de maan. Dorpse Australiërs die op nogal wat vlakken sterk verschilden van NASA-techneuten kregen de taak toebedeeld om de maan naar de aarde te brengen; omdat ze nu eenmaal een gigantische schotelantenne hadden staan. Zaterdag 18 juli om 22.40 uur

Verder dan de maan (2003) - speelfilm (KRO)
Het is 1969. De pastoor heeft het nog voor het zeggen, maar de mensen beginnen zelf ook voor God te spelen: het zal niet lang meer duren voor Neil Armstrong voet zet op de maan. De televisie brengt niet alleen dit evenement in de huiskamer, maar ook beelden van uitgehongerde Afrikaanse kindertjes, de oorlog in Vietnam en een schreeuwende Yasser Arafat. De 9-jarige Caro is er vlak voor haar eerste communie danig van in de war. 'Lieve God', schrijft ze in haar dagboek. 'Jij hebt de hele wereld gemaakt. Volgens mij heb je het veel te snel gedaan.'
Zaterdag 18 juli om 00.25 uur

Focus: Buitenaardse buren? (TELEAC)
Wetenschappers van naam zijn al jarenlang op zoek naar planeten waar buitenaards leven mogelijk is. In deze documentaire, gemaakt door BBC Horizon, kijken we mee naar deze zoektocht naar buitenaards leven. De wetenschappers doen dat op verschillende manieren. De een luistert naar radiosignalen van planeetbewoners, de ander kijkt naar miniscule afwijkingen in de banen van sterren. Die kleine afwijkingen kunnen wijzen op planeten die de baan van de moederster beïnvloeden. Zo zijn al ruim tweehonderd planeten ontdekt. Het merendeel van de gevonden planeten komt niet eens in aanmerking voor nader onderzoek. Het zijn zeer hete gasklompen of ijskoude woestijnen die geen levenscondities bevatten. De planeet Gliese 581c komt wel in aanmerking voor uitgebreid onderzoek. Maar als er leven op die planeet is, dan ziet het leven er wel heel anders uit. De planeet roteert namelijk niet om zijn eigen as, dus dag en nacht bestaat niet en de zwaartekracht is er twee keer zo groot.
Zondag 19 juli om 19.15 uur

Blast (VPRO)
Film uit 2008 over de passie voor avontuurlijke wetenschap, uitgezonden in het kader van 400 jaar sterrenkunde.
Mark Devlin, broer van de regisseur, leidt het wetenschappelijk onderzoek van een team wetenschappers die willen weten hoe de sterren tot stand zijn gekomen. Een revolutionaire nieuwe telescoop wordt met een speciaal door de NASA ontwikkelde ballon het heelal ingestuurd om informatie te verzamelen. Vijf jaar lang heeft het wetenschappelijk team vol toewijding aan de telescoop gewerkt. Het instrument moet licht verzamelen van de meest ver staande sterren. Met die gegevens wil men de evolutie van het heelal in kaart brengen. Dat ze geen geld hebben om een satelliet te bekostigen, schrikt deze bevlogen wetenschappers niet af. Ze maken de telescoop, die ze met zoveel inspanning hebben ontwikkeld, zonder aarzeling vast aan een speciale -door NASA ontwikkelde ballon. Blast betekent zoveel als Balloon-borne,Large Aperture, Sub-millimeter Telescope (submillimeter-ballontelescoop met grote lensopening). Men gokt er op zo de juiste onderzoeksgegevens te kunnen bemachtigen. Hun wetenschappelijk avontuur brengt de onderzoekers van de ene Poolcirkel naar de andere. Hoogtepunten en verliezen wisselen elkaar af.
Zondag 19 juli om 23.15 uur

NOS Man op de maan, deel 1 (NOS)
De maanlanding was het opmerkelijkste televisiemoment uit de jaren 60. Wereldwijd keken er 1 miljard mensen naar de eerste stappen op de maan. De NOS, toen nog NTS, was er bij en deed live verslag van de vlucht van de Apollo 11. Presentator Joost Karhof kijkt terug met de toenmalige regisseur Rudolf Spoor en ruimtevaartexpert Piet Smolders op deze bijzondere gebeurtenis, vandaag precies veertig jaar geleden. In 55 minuten krijgt de kijker antwoord op alle vragen van voor, tijdens, rond en na de maanlanding. Waarom gingen de Amerikanen naar de maan? Wat deden de Russen ondertussen? Hoe verliep de reis? En wat hebben we er aan gehad? Zijn er nog mensen die het niet geloven? Hoe ziet de toekomst van de ruimtevaart eruit?
Maandag 20 juli om 20.55 uur

Profiel: Apollo Henkie (KRO)
Portret over Henk Terlingen. Maandag 20 juli om 22.40 uur

NOS Man op de maan, deel 2 (NOS)
Nog niet genoeg gezien over dit fascinerende moment? Voor de echte liefhebber zijn in meer dan een uur de belangrijkste livebeelden van destijds achter elkaar gemonteerd. Met 'live' commentaar van Piet Smolders en Rudolf Spoor.
Maandag 20 juli om 23.25 uur

Geschiedenis 24

Het digitale themakanaal Geschiedenis 24 besteedt van 18 tot en met 24 juli in haar programmering ook aandacht aan de maanlanding met de Week over de ruimtevaart.


Week over de ruimtevaart (18 t/m 24 juli)
Greep uit het programma-aanbod:

Dark side of the moon (William Karel, 2002, 52 min)
In een interview met de weduwe van filmmaker Stanley Kubrick kwam in 2001 een bijzonder verhaal aan het licht. Kubrick zou door de Amerikaanse regering gevraagd zijn om in een studio de maanlanding te ensceneren, voor het geval er iets mis zou gaan met de echte. In de documentaire Dark side of the moon wordt dieper ingegaan op beïnvloeding van de waarheid met behulp van beeldmateriaal.
Uitzendingen:
18-7-2009: 16.00 uur
19-7-2009: 12.00 uur
20-7-2009: 08.00 uur
21-7-2009: 04.00 uur
22-7-2009: 00.00 uur
22-7-2009: 20.00 uur
23-7-2009: 16.00 uur
24-7-2009: 08.00 uur

Spacehackers (A.Bernard, E. Cerasuolo & P. Ceretto, 2007, 52 min)
In de jaren '50 wisten twee Italiaanse broers signalen uit de ruimte van zowel de Russen als de Amerikanen op te vangen. Zo ontstond een verrassend beeld van de strijd om de ruimte in de Koude Oorlog. In Spacehackers uit 2008 het verhaal van de twee broers.
Uitzendingen:
18-7-2009: 16.53 uur
19-7-2009: 12.53 uur
20-7-2009: 08.53 uur
21-7-2009: 04.53 uur
22-7-2009: 00.53 uur
22-7-2009: 20.53 uur
23-7-2009: 16.53 uur
24-7-2009: 08.53 uur

Kus voor de eeuwigheid (Leon Giesen en Marcel Prins, 2004, 52 min)
Het in 1977 gelanceerde onbemande ruimteschip Voyager bevindt zich inmiddels aan de rand van ons zonnestelsel. Aan boord bevindt zich een gouden plaat met een beschrijving van de mens. Kus voor de eeuwigheid is een documentaire uit 2004 van Leon Giesen en Marcel Prins over deze gouden plaat in de ruimte.
Uitzendingen:
18-7-2009: 10.22 uur
19-7-2009: 06.22 uur
20-7-2009: 02.22 uur
20-7-2009: 22.22 uur
21-7-2009: 18.22 uur
22-7-2009: 14.22 uur
23-7-2009: 10.22 uur
24-7-2009: 02.22 uur

Live verslagen en reportages over de lancering en vluchten van de Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14 en de Gemini 4.
Uitzendingen: 18 tot en met 24 juli gedurende de hele week.

Afleveringen van hét ruimtevaartprogramma uit de jaren ’80: Nieuws uit de ruimte.
Uitzendingen: 18 tot en met 24 juli gedurende de hele week.

 

Laatste persberichten
NPO Radio 1 verandert in RadiOlympia
Audiodescriptie EK voetbal positief ontvangen
NPO Radio 2 en NPO Radio 5 in teken van 4Daagse
Dit zijn de hoogst gewaardeerde programma's van de publieke omroep in het tweede kwartaal van 2024
Regietalent gezocht voor politiedramaserie op NPO 3
NPO 3FM maakt nieuw talent bekend: Lenny Monsou
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)