LogoPers

Nieuwe reeks 2Doc IDFA Primeurs op NPO 2

NPO 2 zendt ook dit jaar 2Doc IDFA Primeurs uit. Primetime, kort nadat deze in première zijn gegaan tijdens IDFA, het International Documentary Filmfestival Amsterdam (20 november-1 december).
14 november 2019

Dit jaar wordt tijdens IDFA voor het eerst de 2Doc IDFA Award for Dutch Documentary uitgereikt aan de beste Nederlandse documentaire. De winnaar van deze nieuwe prijs wordt gekozen door een driekoppige internationale vakjury. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op woensdag 27 november.

“Met de 2Doc IDFA Award for Dutch Documentary willen we de verbondenheid tussen 2Doc, IDFA en documentairemakers extra onderstrepen”, zegt Gijs van Beuzekom, netmanager van NPO 2. “Ook willen we nog meer documentaire-liefhebbers aan ons koppelen. Daarvoor starten we in december met een wekelijkse nieuwsbrief, de 2Doc Weekly, waarin we de documentaires van die week op een rij zetten. Die 2Docs zijn dan al vanaf zondag online te zien via NPO Start. Via de 2Doc Weekly wijzen we kijkers ook op documentaires uit ons rijke archief die aansluiten op actuele ontwikkelingen. We verwachten dat onze documentaires zo nog beter door het publiek worden gevonden, online én lineair.”

Aanmelden voor de nieuwsbrief 2Doc Weekly kan via https://www.2doc.nl/.

De 2Docs die tijdens IDFA in première gaan, worden vanaf maandag 25 november uitgezonden op NPO 2:

Maandag 25 november 20.25 uur, 2Doc IDFA Primeur: Rotjochies (VPRO)
Hun ouders weten zich geen raad meer. Een voorlopige ondertoezichtstelling is de laatste strohalm voor een groep tieners. Op een afgelegen boerderij in Frankrijk moeten ze zichzelf, onder begeleiding van een hulpverlener, weer op het rechte pad zien te krijgen. Pijnlijke en openhartige gesprekken zijn er nodig om nog kans te kunnen maken op een gelukkig leven.

Problemen uit het verleden blijven knagen, terwijl de tieners hun demonen proberen te temmen met muziek en praatsessies, constant van dichtbij gefilmd door regisseur Maasja Ooms. De probleemjongeren tonen zich van hun meest kwetsbare kant, in dit even intieme als integere portret.

Dinsdag 26 november 20.25 uur, 2Doc IDFA Primeur: One Child Nation (EO)
Filmmaker Nanfu Wang werd geboren in 1985, tijdens de 35 jaar durende periode van de eenkindpolitiek in China. Als na de geboorte van haar eerste kind herinneringen aan haar kindertijd opkomen, keert de in Amerika wonende Wang terug naar China. In openhartige interviews met familie, dorpsbewoners, vroedvrouwen, officials en een journalist onderzoekt ze de gevolgen van die ingrijpende wetgeving en de nog altijd heersende voorkeur voor het krijgen van zoons.

Schokkende verhalen worden met een opvallende berusting verteld. Over hoe meisjesbaby’s direct na de geboorte werden omgebracht, gedwongen sterilisaties en abortussen, de handel in baby’s en diepgewortelde corruptie. Gaandeweg wordt duidelijk hoe iedereen aan deze onmenselijke praktijken meewerkte. En terwijl de Chinese regering de eenkindpolitiek een succes noemt, dicteert ze via muurschilderingen, onderwijs en vrolijke propagandafilmpjes inmiddels schaamteloos een nieuwe tweekinderenpolitiek.

Woensdag 27 november 20.25 uur, 2Doc IDFA Primeur: MS (NTR)
In de levens van schrijver Lineke van den Boezem en neurowetenschapper Jeroen Geurts neemt multiple sclerose (MS) een centrale plek in. Van den Boezem werd er recent mee gediagnosticeerd en Geurts doet er al vijftien jaar onderzoek naar. Hun conversatie over de ziekte vormt de ruggengraat van de film, die de twee ook volgt in hun beider aanpak van de ziekte.

Terwijl Geurts conferenties bezoekt, met zijn team overlegt en onderzoek doet, leert Van den Boezem met haar beperkingen om te gaan, schrijft ze erover en zoekt ze naar middelen om de progressie van de ziekte te vertragen. De film spant een brug tussen de ervaringen en vragen van de patiënt en de ambities en kennis van de wetenschap, waarbij duidelijk wordt dat – hoewel het doel hetzelfde is – de belangen van de twee partijen vaak niet met elkaar stroken.

Woensdag 27 november 23.00 uur, 2Doc IDFA Primeur: Advocate (EO)
De bijna 75-jarige Lea Tsemel werkt al een heel leven als mensenrechtenadvocaat in Israël, voornamelijk voor Palestijnen die zich, met of zonder geweld, tegen de bezetting hebben verzet. Hoe controversieel haar werk is, blijkt onder meer uit de benaming die haar tegenstanders haar hebben gegeven: zij noemen haar ‘advocaat van de duivel’.

De bevlogen advocaat wordt gevolgd tijdens twee zaken: die van een dertienjarige jongen die betrokken was bij een steekpartij en die van een vrouw die een mislukte zelfmoordaanslag pleegde. De film blikt ook terug op verschillende spraakmakende zaken uit haar juridische loopbaan die, op een enkele hoopgevende uitzondering na, allen stuitten op een discriminerend rechtssysteem. Hoop op verandering van dit systeem en een scherp oog voor de mens achter elke zaak drijven Tsemel voort.

Donderdag 28 november 23.00 uur, 2Doc IDFA Primeur: #387 (EO)
Op 18 april 2015 zonk een schip met minstens achthonderd vluchtelingen voor de kust van Italië. Een jaar na dato arriveert het spookschip op een Siciliaanse militaire basis, waar een forensisch patholoog en haar team klaarstaan om de identiteit van de drenkelingen te achterhalen.

Van drenkeling #387 is er dan weinig meer over dan wat restjes kleding en half vergane foto’s en briefjes. Simkaarten, doorweekte bankbiljetten en een tube tandpasta; ooit waren het elementaire spullen, nu zijn het macabere stillevens geworden. Via uiteenlopende methoden proberen onderzoekers de identiteit van de slachtoffers te achterhalen.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)